Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Cześć, mam na imię Kuba i chciałbym zrozumieć, nauczyć się i pobawić z elektroniką. Mam 36 lat. Z wykształcenia jestem matematykim, ale pracuje naukowo jako biolog molekularny/obliczeniowy. Mam nadzieję wykorzystać nowo nabywane umiejętności w pracy i do zabawy z dziećmi. Zaczynam od podstaw elektroniki, ale moim celem jest świadome korzystanie z Arduino/RPi .

• Lubię! 2

Cześć, Kacper z tej strony. Od dłuższego czasu chciałem nauczyć się elektroniki czysto dla siebie, nigdy nie wiadomo kiedy się może przydać. Docelowo chciałbym być w stanie dłubać w różnego rodzaju elektronice i wiedzieć co robię 😉 

Zaczynam od kursów elektroniki, przez lutowanie, kończąc na Arduino albo Raspberry Pi.

• Lubię! 1

Witam nazywam się Radosław, lat 24. Kupiłem kurs podstaw elektroniki żeby uzupełnić braki ze szkoły(technik elektryk), które zauważyłem jak poszedłem do pracy gdzie mam dużo styczności z automatyką.

Pozdrawiam ;).

• Lubię! 1
(edytowany)

Cześć 🙂 Jeremiasz z tej strony.

O mnie - fizykochemik teoretyk z wykształcenia i pasji (kwanty i splatanie), w badaniach naukowych próbuję forsować ML i Sieci Neuronowe. Na co dzień Korzystam z Pythona, R, Octave/ Matlab i Mathematici w mojej pracy.

Elektronika mnie zachwyciła po pierwszych szlifach z Arduino, w sklepie Botlandu kupiłem kursy lutowania i całość elektroniki (już w drodze). Lutowanie dla mnie jest wyzwaniem, bo nie chcę korzystać cały czas z płytki stykowej. Na pytanie: Po co? odpowiadam- bo jestem zachwycony tym co można samemu zrobić relatywnie niedużym nakładem finansowym. Moim marzeniem są konstrukcje pojawiające się na DIY takie jak chałupnicze spektroskopy Ramana, ktoś zrobił NMRa działającego (oczywiście to wszystko ma małą rozdzielczość spektralną etc. ale sam fakt... ), po dekoracje i "pierdoły" . Wiem, że na forum są wyjadacze, ale przyznam, dla mnie mrugające światełko to już było coś 🙂

Pozdrawiam i dzięki!

EDIT: Dziękuję za miłe powitanie 😄 Z góry przepraszam jak będę zaglądał rzadko- aktualnie mam pracy aż do stycznia nawał 😞 

Edytowano przez JeremiPi
Podziękowanie i wyjaśnienia :)
  • Lubię! 2

@Wolvodor witam na forum, mam nadzieje, że nasze kursy będą pomocne - w razie problemów pytaj śmiało na forum 🙂

@JeremiPi cześć Jeremiasz, witam na forum 🙂 Miło słyszeć, że coraz częściej elektroniką zajmują się osoby, które nie są związane z IT. To ciekawe hobby, mam nadzieję, że szybko opanujesz podstawy i zaczniesz realizować wymarzone projekty - powodzenia!

@Rewool witam na forum - trafiłeś w dobre miejsce 🙂

• Lubię! 1

Cześć, witam wszystkich serdecznie, mam na imię Irek, z wykształcenia jestem mechanikiem samochodowym, jestem tutaj bo może któreś z naszych dzieci połknie bakcyla elektroniki i  zawodowo będzie się tym zajmowało, a my jako rodzice chcemy pomóc poczynić pierwsze kroki, ale zaznaczam nic na siłę. 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...