Skocz do zawartości

Prosty czujnik temperatury ze zdalnym odczytem

bonczas

Pomocna odpowiedź

Witam! Mam dom w górach i przed przyjazdem ogrzewam go klimatyzacją zdalnie sterowaną. Problem jest, że klimatyzacja niekiedy się włącza, niekiedy nie a nie można odczytać z niej temp. otoczenia. Chciałbym wstawić najprostszy układ które będzie mi pokazywał tą temperature. Narazie pomysł to arduino nano + moduł wifi + czujnik dht22 + aplikacja thingspeak. Zastanawiam się tylko czy można to zrobić prościej, tzn kupić wszystko na jednej płytce (jeśli tak to jakiej) która posiada już wbudowany moduł wifi i nie jest droga. Zależy mi też żeby temp pokazywało z ostatnich +-24h ale z tego co kojarzę to na thingspeak można to zrobić. 

Pozdrawiam!

@bonczas, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.
Dnia 20.12.2018 o 21:55, bonczas napisał:

Narazie pomysł to arduino nano + moduł wifi + czujnik dht22 + aplikacja thingspeak. Zastanawiam się tylko czy można to zrobić prościej, tzn kupić wszystko na jednej płytce (jeśli tak to jakiej) która posiada już wbudowany moduł wifi i nie jest droga. Zależy mi też żeby temp pokazywało z ostatnich +-24h ale z tego co kojarzę to na thingspeak można to zrobić. 

@deshipu podał już Ci ciekawe rozwiązanie tego typu. Od siebie dodam zupełnie inną poradę, która sprawdzi się u osób, które niekoniecznie chcą dłubać w elektronice, a mogą pozwolić sobie na trochę droższy zakup. Możesz zainstalować sobie w tym domku system smart home od Xiaomi: Inteligentny budynek za 250zł? Recenzja Smart Home Kit. Od razu będziesz miał rozwiązany system pomiaru temperatury i wilgotności. Do tego będziesz mógł wykorzystać czujnik PIR i kontaktron w roli prostego alarmu, a z czasem będziesz mógł go rozbudować np. o kamerę do monitoringu itd. Wiem, że to inne rozwiązanie od szukanego, ale podrzucam pomysł, bo mam znajomego, który właśnie wykorzystuje ten system do zdalnej kontroli domku na działce i jest zadowolony 😉

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 20.12.2018 o 22:45, Belferek napisał:

NodeMCU - bajka.

A to już sobie oprogramujesz.

Bardzo fajna płytka, nie wiedziałem o niej, dzięki!

Dnia 21.12.2018 o 11:54, deshipu napisał:

też bardzo fajnie tylko chciałbym wszystko zamieścić w obudowie i na obudowie tylko czujnik a w takim wypadku cała elektronika musiałaby być na wierzchu.

2 godziny temu, Treker napisał:

@bonczas, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

@deshipu podał już Ci ciekawe rozwiązanie tego typu. Od siebie dodam zupełnie inną poradę, która sprawdzi się u osób, które niekoniecznie chcą dłubać w elektronice, a mogą pozwolić sobie na trochę droższy zakup. Możesz zainstalować sobie w tym domku system smart home od Xiaomi: Inteligentny budynek za 250zł? Recenzja Smart Home Kit. Od razu będziesz miał rozwiązany system pomiaru temperatury i wilgotności. Do tego będziesz mógł wykorzystać czujnik PIR i kontaktron w roli prostego alarmu, a z czasem będziesz mógł go rozbudować np. o kamerę do monitoringu itd. Wiem, że to inne rozwiązanie od szukanego, ale podrzucam pomysł, bo mam znajomego, który właśnie wykorzystuje ten system do zdalnej kontroli domku na działce i jest zadowolony 😉

No problem, że jednak wole sobie podłubać i samemu zrobić takie urządzenie 🙂

Ok to teraz mamy dwóch kandydatów i poszukuję jeszcze jakieś obudowy żeby to w miare wyglądało, a nie było za duże, polecicie coś jeszcze do tego?

1 godzinę temu, bonczas napisał:

też bardzo fajnie tylko chciałbym wszystko zamieścić w obudowie i na obudowie tylko czujnik a w takim wypadku cała elektronika musiałaby być na wierzchu

Jak popatrzysz na zdjęcia, to zobaczysz, że ten czujnik da się odłamać ze shielda i podłączyć kabelkiem.

1 godzinę temu, bonczas napisał:

Ok to teraz mamy dwóch kandydatów i poszukuję jeszcze jakieś obudowy żeby to w miare wyglądało, a nie było za duże, polecicie coś jeszcze do tego?

Proponuję sprawdzić półkę ze słodyczami w lokalnym spożywczym.

3 godziny temu, bonczas napisał:

Ok to teraz mamy dwóch kandydatów

Gdybyś się skłaniał ku NodeMCU to warto rozważyć ten moduł w v3. Nie pasuje do płytki stykowej, ale za to jest całkiem zgrabna "baza" pod ten moduł w postaci adaptera - zobacz.

Adapter posiada wiele męskich goldpinów które bardzo ułatwiają podłączenie peryferii.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.