Skocz do zawartości

Wielokanałowy sterownik akwarium jako element automatyki domowej

Pomocna odpowiedź

JA się skupiłem na arduino nano - kwestia kosztów płytki,  sposobu podpinania oraz wielkości. Do tego mam zaprojektowaną płytkę pcb która  dość mocno ułatwia pracę - nie trzeba większości urządzeń podpinać kablami tylko są już gotowe ścieżki. pierwsza płytka przygotowana pod drivery ldd firmy meanwell druga bardziej uniwersalna do montażu za wyświetlaczem.

Bella compact - opisy.jpg

Bella Main - big.jpg

• Lubię! 1
(edytowany)

własna płytka PCB - szacun, ja uprawiam druciarstwo  na maksa. tragicznie sie to obsługuje. jak oglądam soft do projektowania PCB to wymiękam, widzę ze masz miesce na esp8266 - szkoda że dałeś małą wersję, a nie pełnego nod-a, lub tylko samą płytkę bez "osprzętu", można łatwo wykorzystać dodatkowe IO z esp

Edytowano przez adam1004a
7 minut temu, adam1004a napisał:

jak oglądam soft do projektowania PCB to wymiękam

@adam1004a, może zainteresuje Cie nasz kurs EAGLE? Cadsoft Eagle – część 1. Bazuje na starej wersji programu, ale w nowym EAGLE zajdziesz analogiczne funkcje (większość będzie pewnie nawet w tym samym miejscu) 😉

Projekt płytki to jeszcze jest do ogarnięcia, to nie takie straszne, ale potem wykonanie fizycznie samego druku to już gorsza sprawa. Wiem że są jakieś patenty z termo transferem ścieżek na płytkę, ale to wszytko jest jednak strasznie upierdliwe. Chociaż pamiętam czasy gdy ścieżki na płytce malowałem ręcznie lakierem do paznokci, a potem trawiłem w chlorku, syfiąc przy okazji całą kuchnie 😄

@Karolus nie trzeba już robić płytek samemu 😉 Nawet na Forbocie ogłasza się teraz kilka chińskich firm, które robią prototypy PCB po 2-5$ i to w 24 godziny. Najdroższa jest przesyłka, ale finalnie dostajesz profesjonalną płytkę i to w 5-10 egzemplarzach. Ja już od dobrych 5 lat nie robiłem samodzielnie PCB.

W sumie jest to jakieś wyjście, może kiedyś się skuszę...

A tak swoją drogą to takiej firmie wysyłam sam projekt PCB, czy muszę przygotować pliki gerberowe?

@Karolus, najczęściej wysyła się gerbery, ale większość z tych stron dostarcza bardzo dokładne instrukcje opisujące sposób wygenerowania gerberów, więc nie trzeba się tego bać. Do tego, jeśli popełnisz jakiś ewidentny błąd to odeślą projekt do poprawki z uwagami. 

Dnia 19.01.2019 o 08:47, Karolus napisał:

warto chyba się zorientować w temacie... a możesz polecić jakąś stronę?

Do największych firm tego typu na pewno trzeba zaliczyć: https://jlcpcb.com/ oraz https://www.pcbway.com/ to są naprawdę gigantyczne fabryki, więc można spokojnie korzystać z ich usług. Jak jesteś zainteresowany szczegółami to na blogu możesz zobaczyć wirtualną wycieczkę po jednej z takich fabryk: Jak powstaje PCB? Wycieczka po fabryce płytek drukowanych

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...