Skocz do zawartości

Jak (i po co) zmienić hostname Raspberry Pi?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Jak (i po co) zmienić hostname Raspberry Pi?

Najprościej mówiąc: hostname to nazwa używana np. do identyfikacji urządzenia w sieci lokalnej. Domyślnie, wszystkie Raspberry Pi mają tę nazwę ustawioną na raspberrypi.  Zmiana hostname jest banalnie prostą operacją, warto więc ją wykonać, aby łatwiej identyfikować swoje RPi - szczególnie, jeśli mamy ich kilka.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Ja się muszę przyznać do pewnej wpadki z Raspberry Pi. Pewnego razu chciałem sprawdzić coś na RPi. Podłączyłem testową malinkę do sieci, zalogowałem się, zrobiłem to co chciałem i wydałem polecenie resetu... W ułamku sekundy zorientowałem się, że nie pracowałem wcale na malince, która leżała na biurku tylko na drugiej, która pełnia wtedy zupełnie inna rolę. Akurat w tej sytuacji szkody były niewielkie - dobrze, że nie zresetowałem przypadkiem RPi, które sterowało pracującą drukarką 3D. Nauczka na przyszłość: nie wpisywać IP z pamięci, zmieniać loginy/hasła lub chociaż hostname, aby łatwo rozróżniać urządzenia 😉

@ethanak zmiana przez edycję pliku tekstowego jest bardziej uniwersalna, bo zadziała nie tylko na dystrybucjach dedykowanych RPI.

@Treker Myślę, że najlepszym sposobem będzie skonfigurowanie DNS na routerze. O ile łatwo pomylić adresy 192.168.1.2 i 192.168.1.3, to trudniej pomylić się przy wpisywaniu printerserver.home lub dev-rpi.home czy jeszcze inaczej. Ważne tutaj, by mieć dhcp w routerze tak skonfigurowane, by do tego samego adresu MAC zawsze przypisywał ten sam IP.

• Lubię! 1
(edytowany)

@roger_z artykuł jest o RPi , a nie a PLD czy Archu.

1 godzinę temu, roger_z napisał:

Myślę, że najlepszym sposobem będzie skonfigurowanie DNS na routerze

Nie zawsze masz taką możliwość. Ale w każdym szanującym się systemie operacyjnym oraz we wszystkich Windowsach istnieje plik hosts gdzie sobie możesz wpisać różne fajne adresy i nazwy bez gmerania w routerze. Poza tym szanujące się systemy operacyjne wiedzą co to Multicast DNS/DNS -SD i ze swojego kompa mogę się połączyć po prostu z malinka.local czy innym printserver.local bez żadnych specjalnych kombinacji (pamiętaj, że Avahi na Raspbianie   zainstalowane jest na dzień dobry).

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1
(edytowany)
7 minut temu, ethanak napisał:

@roger_z artykuł jest o RPi , a nie a PLD czy Archu.

Nie rozumiem o co Ci tu chodzi. Tak jak piszesz, artykuł jest o RPi jako o urządzeniu, a nie o Raspbianie. Napisany w miarę uniwersalnie i dobrze. Nie każdy używa Raspbiana. Niektórzy używają Archa. Są też inne dystrybucje. Po co użytkownik ma później płakać, gdy zobaczy "Unknown command raspi-config"? 😉

Nota bene, nawet z Avahi bez jakichś kombinacji się nie obejdzie, gdy masz dwie malinki. Jakąś konfigurację trzeba przeprowadzić, bo inaczej żaden mdns nie uratuje.

Edytowano przez roger_z
(edytowany)

To co zrobi Twój użytkownik jak się natnie na cloud-init?

Tak przy okazji - zmiana adresu w DNS a zmiana hostname to dwie zupełnie różne rzeczy, mające ze soba niewiele wspólnego.

Edytowano przez ethanak
(edytowany)

A co tu ma do rzeczy cloud-init? 😄 To chyba nie ten temat. 😉

> Tak przy okazji - zmiana adresu w DNS a zmiana hostname to dwie zupełnie różne rzeczy, mające ze soba niewiele wspólnego.

A gdzie ja napisałem, że to jest to samo? Wyraźnie odniosłem się do problemu, który miał @Treker przedstawiając inne rozwiązanie.

Edytowano przez roger_z

Jak nie ten? Przecież jeśli Twoim zdaniem użytkownik może mieć Archa albo co innego, to równie dobrze może mieć toto zainstalowane (na Raspbianie również). A wtedy sposób z edycją hostname jakoś słabo zadziała, prawda?

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Najpierw piszesz że sposób z edycją hostname jest lepszy, w momencie kiedy pokazuję przypadek gdzie nie zadziała twierdzisz że to nie na temat... weź się zdecyduj.

Wiesz, nie mam zamiaru wchodzić w dalsze dyskusje z Tobą, bo widzę, że nie do końca rozumiesz o co chodzi. Chyba dość jednoznacznie przedstawiłem, pod jakim kątem ten sposób był lepszy. A czy Twój sposób zadziała w każdej sytuacji? Nie.

Dodam jeszcze jedno rozwiązanie - nie testowałem go na RPi, ale podpowiedziano je w komentarzach na Facebboku. Zmianę nazwy można jeszcze wykonać za pomocą polecenia hostnamectl. Ta sama osoba zauważyła jeszcze, że poniższa propozycja:

Dnia 24.03.2019 o 04:46, ethanak napisał:

sudo raspi-config -> Network options -> Hostname

Zmienia tylko nazwę w pliku hostname i nie wpływa na drugi z plików konfiguracyjnych.

(edytowany)
3 minuty temu, Treker napisał:

Zmienia tylko nazwę w pliku hostname i nie wpływa na drugi z plików.

Akurat drugi plik (/etc/hosts) nie ma tu takiego znaczenia. Lokalnie host woła siebie z reguły przez localhost. Dopiero gdy sam siebie chce wołać przez inną nazwę, to warto to zmienić. Aczkolwiek takie sytuacje nie powinny mieć miejsca.

Jeśli łaczysz się z zewnątrz z malinką po ssh, to w skrócie /etc/hosts malinki nie jest brane pod uwagę.

Edytowano przez roger_z
12 minut temu, Treker napisał:

Zmienia tylko nazwę w pliku hostname i nie wpływa na drugi z plików konfiguracyjnych.

Czekaj... to skąd na każdej malince w której zmieniałem hostname za pomocą raspi-config mam wpis w stylu:

127.0.1.1 mojanazwahosta

???

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...