Komentator Napisano Marzec 27, 2019 Udostępnij Napisano Marzec 27, 2019 Kontynuujemy popularną serię wpisów na temat inspirujących projektów, które można zbudować dzięki użyciu popularnego Arduino. Tym razem m.in.: sorter cukierków, kierownica do bolidu F1, interaktywna podłoga do tańca oraz robot grający na klawiszach. UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.Przeczytaj całość »Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
tomcat65 Marzec 28, 2019 Udostępnij Marzec 28, 2019 Jakiś wysiłek i pracę trzeba było włożyć w projekty, szkoda tylko, że większość z nich to duperele, bajery i zabawki. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Marzec 28, 2019 Udostępnij Marzec 28, 2019 To jakiego typu projekty chciałbyś widzieć w wykonaniu hobbystów? Ludzie budują głównie to na co mają ochotę i to, co sprawia im frajdę. Takie kolorowe gadżety buduje się najprzyjemniej 😉 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Marzec 28, 2019 Udostępnij Marzec 28, 2019 8 godzin temu, tomcat65 napisał: Jakiś wysiłek i pracę trzeba było włożyć w projekty, szkoda tylko, że większość z nich to duperele, bajery i zabawki. #2 Klawiatura na Arduino to dość przydatna sprawa. Tylko że jak ma się podobne komercyjne rozwiązania to własne DIY odchodzą na drugi plan. Ale jest w tym trochę prawdy, że ciężko wymyślić coś naprawdę praktycznego. Ostatnio zainteresowało mnie modelarstwo (modele HO lokomotyw, semafory itp...) jest to temat, w którym za prosty sterownik diody świecącej płaci się po kilkadziesiąt $. Myślę, że to jest obszar, w którym znajomość Arduino i podstaw elektroniki pozwala zaoszczędzić sporo pieniędzy. 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
ethanak Marzec 28, 2019 Udostępnij Marzec 28, 2019 10 godzin temu, tomcat65 napisał: szkoda tylko, że większość z nich to duperele, bajery i zabawki. W sumie Arduino to taka zabawka... edukacyjna co prawda ale jednak zabawka. Co w tym dziwnego, że większość projektów powstałych na bazie zabawki to po prostu zabawki następnej generacji? Pokaż przykłady projektów które były: bajerami duperelami aby potwierdzić swoją opinię. Twierdzenie że "coś tam to większość" to nie to forum - tu siedzą ludzie przyzwyczajeni (abo tacy, którzy powinni się przyzwyczaić) do ścisłych sformułowań 😉 1 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
tomcat65 Marzec 28, 2019 Udostępnij Marzec 28, 2019 Z racji wieku i /lub natury, moja opinia ( jak i każda inna ) będzie subiektywna. A że nigdy nie kręciły i nie kręcą mnie "świecidełka", więc "ozdoba z kleju" będzie nr 1 jako duperelo - bajer. Nie oceniam walorów artystycznych ani wrażeń estetycznych. Do tej samej kategorii wrzuciłbym "podłogę" - co prawda co niektórym pozwoliła by zrzucić parę kilo 🙂 . Zegary, grajek - co kto lubi - dla mnie rzeczy mało praktyczne, właśnie bajer. Działają, nawet fajnie. I nie żebym miał coś przeciwko takiej twórczości - kształcą, rozwijają, tylko nie moja bajka. Jeśli konkretny konkret na Arduino to oprogramowanie GRLB. I to już nie jest zabawka. A z wymienionych wyżej to nr 2 zaliczyłbym do ciekawych i praktycznych. A modele kolejki ( miałem i pewnie jeszcze gdzieś się poniewierają jakieś resztki ) - tu się zgodzę. Ceny powalają, a wiele można zrobić samemu. Osobną sprawą jest pakowanie sporego uC ( atmega328) do prostych rzeczy. Przecież samo Arduino można przekształcić w programator ( gotowy program ) i użyć bardziej - najczęściej mniejszych - adekwatnych procków. Tylko trzeba płytkę zrobić, i tu jest często problem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Marzec 29, 2019 Udostępnij Marzec 29, 2019 6 godzin temu, tomcat65 napisał: Osobną sprawą jest pakowanie sporego uC ( atmega328) do prostych rzeczy. Jak jeszcze nie było Arduino, a w elektronicznym na rogu można było kupić Attiny albo nawe Atmegę to miało to duże znaczenie. Teraz jest masa tak zwanych płytek i sam mam u siebie kilka Arduinów (oryginalnych i nie), chińskich wynalazków za 1$, STMów i nawet coś z Texas Instruments. Nie jest to efekt skupowania wszystkiego jak leci, tylko oszczędzania... "Toć to ma 50 wyprowadzeń, a ja potrzebuję 5.". I bach do szuflady niech leżakuje, aż przyjdzie moment gdy będę budował "Awesome project" gdzie użyję nie 5 lecz 8 pinów. 6 godzin temu, tomcat65 napisał: użyć bardziej - najczęściej mniejszych - adekwatnych procków Tak jak kolega pisze, wiele projektów jest bardzo prostych, a że branża się rozwinęła to stąd takie marnotractwo. Choć kupiłem ostatnio za 1$ chińczyka z Attiny85 z bootloaderem i przyznam, że jest to płytka która widzę jako flagowiec Arduino. Jest tam to co zadowoli większość użytkowników i nie będzie przerostem nad tworzoną treścią. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Marzec 29, 2019 Udostępnij Marzec 29, 2019 (edytowany) 7 godzin temu, tomcat65 napisał: Z racji wieku i /lub natury, moja opinia ( jak i każda inna ) będzie subiektywna Spokojnie, opinia ma to do siebie że jest subiektywna niezależnie od wieku. A poza tym jak będziesz w moim wieku to znów zaczniesz cieszyć się życiem 😉 7 godzin temu, tomcat65 napisał: Nie oceniam walorów artystycznych ani wrażeń estetycznych Tak jak pisałem nieco wyżej... więcej luzu, popatrz na świat inaczej, nie wszystko musi służyć Szczytnym Celom™ (np. Robieniu Kotletów), część po prostu ma dostarczyć jakichś wrażeń estetycznych - a z racji wieku powinieneś znać skrót DGCC 😉 7 godzin temu, tomcat65 napisał: nie moja bajka. Ale wypowiedzieć się musisz? 7 godzin temu, tomcat65 napisał: Jeśli konkretny konkret na Arduino to oprogramowanie GRLB. I to już nie jest zabawka. Jeśli już to GRBL. Czyli oprogramowanie do zabawek służących do tworzenia nowych zabawek. 7 godzin temu, tomcat65 napisał: A modele kolejki ( miałem i pewnie jeszcze gdzieś się poniewierają jakieś resztki ) - tu się zgodzę. Ceny powalają, a wiele można zrobić samemu. Oczywiście "mały maszynista" to nie jest zabawka. 7 godzin temu, tomcat65 napisał: Osobną sprawą jest pakowanie sporego uC ( atmega328) do prostych rzeczy. Biorąc pod uwagę to, że klon Pro Mini kosztuje tyle samo co goły ATtiny85(1) nie ma co się dziwić. Jeśli mi się zmieści to wolę wsadzić Pro Mini - bo w połowie przypadków nawet płytki nie muszę robić jako że mam gotową. A z racji wieku tracenie czasu na duperele i bajery pt. "płytka" to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej 🙂 --- (1) ceny z Allegro Edytowano Marzec 29, 2019 przez ethanak Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
tomcat65 Marzec 30, 2019 Udostępnij Marzec 30, 2019 @Gieneq Też mam kilka, jak nie naście, różnych płytek. Ale albo do zapoznania się z układem, albo zrobienia prototypu. W docelowy układ idzie sam uC. Płytka zostaje do kolejnych rzeczy. A ostatnio moją ulubioną jest coś takiego - https://www.microchip.com/Developmenttools/ProductDetails/ATTINY104-XNANO . @ethanak 18 godzin temu, ethanak napisał: A z racji wieku tracenie czasu na duperele i bajery pt. "płytka" to nie jest to, co tygrysy lubią najbardziej Jak można, oczywiście. Ale nie wrzucę nawet taniego klona, jak potrzebuję czterech pinów, a kod ma ok 500 bajtów. Coś takiego niedawno robiłem - użyłem Attiny13. Nawet dając gotową płytkę , to reszta elementów na drucikach, tyrtytkach i kilogramie HotGlue'ta? Taka "wietnamska podróba chińskiej tandety" w jednej sztuce zabawki ujdzie. Gorzej, że niektórym taki styl pracy zostaje na długo. Rzeczy które robię, bądź naprawiam - hobbystycznie, bo zawód mam zupełnie inny - służą mi do pracy, więc takie "druciarstwo" nie przejdzie. 19 godzin temu, ethanak napisał: Oczywiście "mały maszynista" to nie jest zabawka Jest, ale dzięki niej wyrastają ludzie, którzy wiedzą, że dwa pociągi na jednym torze .... 🙂 . 19 godzin temu, ethanak napisał: Jeśli już to GRBL. Czyli oprogramowanie do zabawek służących do tworzenia nowych zabawek. Się czepnął literówki 🙂 . I tu znów się nie zgodzę. To, że wielu używa tego w "zabawkach", nie umniejsza wartości. Sam używam w swojej "rysowarce pcb" - zabawka, ale płytki wyrysuje. Ale podłączyłem to pod typową frezarkę do żelastwa - robotę robi. Daleko do przemysłowych systemów, lecz tak jak inne, dostępne na PC programy ( Mach czy linuxCNC ) - niewiele się od nich różni. Ma ograniczenia, czasem nieistotne. 19 godzin temu, ethanak napisał: Ale wypowiedzieć się musisz? Nie muszę, ale czy nie mogę ? 🙂 19 godzin temu, ethanak napisał: Tak jak pisałem nieco wyżej... więcej luzu Nie brakuje, większa ilość może się skończyć koniecznością zmiany gaci 🙂 . Trudno znać wszystkie skróty. Jeśli więc można? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Marzec 30, 2019 Udostępnij Marzec 30, 2019 2 godziny temu, tomcat65 napisał: nie wrzucę nawet taniego klona, jak potrzebuję czterech pinów, a kod ma ok 500 bajtów Jeśli nie mam pod ręką nic innego a czas goni to wrzucę. 2 godziny temu, tomcat65 napisał: reszta elementów na drucikach, tyrtytkach i kilogramie HotGlue'ta? Skąd to przypuszczenie? Ostatnio koledze (właśnie czas gonił i musiałem sklecić z tego co mam w szufladzie) składałem wielce skomplikowany układ złożony z Pro Mini, potencjometru, serwa i koszyka na baterie... gdzie tu miejsce na jakąś płytkę? poza tym co złego jest w trytytkach czy hotglucie? W końcu po coś je wymyślono 😉 Dla mnie moduł (typu właśnie Pro Mini, jakiś sterownik silnika czy inny laser) to odpowiednik biblioteki w programowaniu. Owszem, potrafię sobie napisać kod bez użycia większości bibliotek z glibcem na czele - tylko po kiego grzyba? Ktoś to zrobił (moduł czy bibliotekę), zadbał o uruchomienie i bezbłędne działanie - po co wyważać otwarte drzwi? Po to, aby być poprawnym politycznie i mieć pracowicie zaprojektowaną i wykonaną płytkę zamkniętą w mydelniczce której w życiu już nie otworzysz... i mieć świadomość że oto właśnie w pocie czoła wykonałeś ustrojstwo, które działa dokładnie jak arduino? 2 godziny temu, tomcat65 napisał: Ale podłączyłem to pod typową frezarkę do żelastwa - robotę robi O, to zaczyna być ciekawe. Kolega (nie ten od serwa oczywiście) złożył sobie ostatnio frezarkę, próbował kombinować coś z Arduino ale skończyło się na Machu. 2 godziny temu, tomcat65 napisał: 22 godziny temu, ethanak napisał: Oczywiście "mały maszynista" to nie jest zabawka Jest, ale dzięki niej wyrastają ludzie, którzy wiedzą, że dwa pociągi na jednym torze .... Cóś niezabardzo rozumiem 😉 Miałeś pretensje że konstrukcje na Arduino to zabawki, a tu piszesz że zabawki są dobre... jak mniemam zakładasz istnienie dwóch (co najmniej) rodzajów zabawek - tych dobrych i tych zabawnych? Zauważ: lwia część konstrukcji opisywanych na tym Forum (szczególnie w dziale "roboty") to zabawki. LF z najbardziej zajefajną turbiną piwa z lodówki Ci nie poda, micromouse sera w sklepie nie kupi, a minisumo nie obroni przed złodziejem. Co najwyżej ten taki od ratowania misiów może Ci okulary znaleźć 😉 2 godziny temu, tomcat65 napisał: Trudno znać wszystkie skróty. Jeśli więc można? De Gustibus Cośtam Cośtam (z usenetu z okresu przełomu tysiącleci). Polecam np. ten artykuł 🙂 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
tomcat65 Marzec 31, 2019 Udostępnij Marzec 31, 2019 Zabawka a zabawka. Pluszowy miś i jego wybebeszenie dostarczy niezapomnianych wrażeń i całą masę wiedzy 🙂 . Zwykłe klocki, drewniane, które " z racji wieku" powinieneś znać, zapewnią większy rozwój kreatywności,zdolności manualnych. Chyba, ze ktoś nimi tylko rzucał, a później "kamieniami w szkołę" 🙂 . Nie wspomnę o np. LEGO. Skoro DGCC to nie pozostaje nam nic innego, jak pozostać przy swoich zdaniach, opiniach i metodach z możliwością wyrażania tychże oraz stosowania tych ostatnich. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »