Popularny post Krzysiek97 Napisano Kwiecień 2, 2019 Popularny post Udostępnij Napisano Kwiecień 2, 2019 Witam chciałem wam przedstawić wykonaną przeze mnie kierownicę do komputera PC. Kierownica nie jest jeszcze do końca wykonana tak jak bym chciał, ale jest skończona działa można ją będzie jeszcze rozbudować Budowa od strony elektronicznej: Do budowy kierownicy użyłem jako podstawę Arduino Leonardo. Opierałem się o podobny projekt który znalazłem na yt . Lecz ja zrobiłem to trochę ładniej niż tamten chociaż nie ma rewelacji mogło być lepiej , ale w przyszłości myślę zrobić jeszcze jedną lepszą Oprócz Arduino Leonardo , zamiast jakiś potencjometrów i kombinowania z przekładniami użyłem enkoder z drukarki Canon IP2700. Ogólnie to oprócz enkodera to jeszcze parę przycisków potencjometry do pedałów i jakieś diody na podświetlenie. Poniżej schemat jak to podłączone. Oprogramowanie gotowe znalazłem pod tym filmem z którego się wzorowałem, wystarczyło wgrać XLoaderem i to wszystko podłączyć jak na schemacie. Od strony mechanicznej wygląda to tak: Odbijanie i blokada zostały zrobione na sprężynie niestety nie mam zdjęć . Dodam link do filmu na którym jest pokazane jak to działa. Ręczny przerobiony ze starej kierownicy . Elementy skrzyni biegów wydrukował mi kolega w 3D. i wygląda to tak: Pedały ze starej kierownicy , dorobiony jeden sprzęgłowy z innej kierownicy: Ostatecznie wygląda to tak: Link do filmu jak to działa i jak zrobione niektóre rzeczy: To by było na tyle w planach zrobienie Force Feed Back , na silniku DC 12v i przekładniach Pozdrawiam Krzysiek 10
Treker (Damian Szymański) Kwiecień 3, 2019 Udostępnij Kwiecień 3, 2019 @Krzysiek97 witam na forum i dziękuję za opis ciekawego DIY! Przeniosłem Twój temat z działu DIY - początkujący, do działu z "normalnymi" DIY bo chyba tutaj będzie pasował lepiej 2
KimiAkaKami Maj 2, 2019 Udostępnij Maj 2, 2019 Cześć, chciałem zapytać czy do tego enkodera będę musiał tutaj kabelki podłączyć itd ponieważ wygląda inaczej niż ten z zdjęcia autora, a nie chciałbym wydawać pieniędzy na inną drukarkę żeby wyciągnąć jeden element
Krzysiek97 Maj 12, 2019 Autor tematu Udostępnij Maj 12, 2019 Lepsze rozwiązanie obudowy wykorzystałem stara kierownice gdyby ktoś był zainteresowany niedługo dodam jak to zrobić link poniżej :
gumiss88 Lipiec 2, 2019 Udostępnij Lipiec 2, 2019 Cześć, czy enkoder, potencjometry oraz przyciski są podłączone do arduino bez niczego?
Krzysiek97 Lipiec 2, 2019 Autor tematu Udostępnij Lipiec 2, 2019 @gumiss88 tak bez niczego normalnie wpinane pod wejścia analogowe potencjometry , a przyciski pod cyfrowe , silnik.jest jeszcze w nowszej wersji jeśli patrzyłeś , to jest on sterowany bts7960
gumiss88 Lipiec 2, 2019 Udostępnij Lipiec 2, 2019 Tak, patrzyłem. Podsumowując, nie ma rezystorów oraz żadnej filtracji? Chcę się upewnić
Hagol Lipiec 9, 2019 Udostępnij Lipiec 9, 2019 Mam takie pytanko mam Arduino leonardo mega 2560 rev3 (klon) i mam taki problem ze jak wgram FFBWheel.0.16.leonardo.hex lub EMCV09.leonardo.hex to dalej mi komp nie wykrywa płytki jako kontroler przez co nic nie moge zrobic. Czy problem leży po stronie płytki? W tym programie nie wykrywa mi game device oraz nie pokazuje pod device status:connected ani przycisków ani kierownicy. Płytke podłaczam bezpośrednio do portu usb (nie wiem czy czegoś mi brakuje czy musze jakąś zworkę zrobić)
Jamik Lipiec 10, 2019 Udostępnij Lipiec 10, 2019 Witaj. O ile wiem, t nie istnieje coś takiego jak "Arduino leonardo mega 2560". Arduino Leonardo ma mikrokontroler ATmega32u4. Arduino Mega ma ATmega2560. Podczas gdy na pierwszym emulowanie klawiatury, myszki czy kontrolera gier nie jest problemem, to na drugim to samo oprogramowanie nie będzie działać. Sprawdź jeszcze raz jaką masz płytkę. Nie po tym co napisał sprzedawca (różne już cuda czytałem), ale po tym co masz tam wlutowane. Pozdrawiam. 1
Hagol Lipiec 10, 2019 Udostępnij Lipiec 10, 2019 Sprawidziłem i mam arduino mega 2560 z mikrokontrolerem atmega2560. Poczytałem troche i niby wystarczy dokupić programator, aby wszystko działało. Jeśli tak to jaki programator polecacie do mojej płyki.
ethanak Lipiec 10, 2019 Udostępnij Lipiec 10, 2019 Żaden - masz kupić Arduino Leonardo albo Pro Micro. Ten program jest pisany pod konkretny procesor mający konkretne możliwości, a 2560 akurat tych możliwości nie ma. 1
Hagol Lipiec 10, 2019 Udostępnij Lipiec 10, 2019 A jeśli moge spytać wymieni mi ktoś różnice między tymi procesorami. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi dlatego wybrałem mege 2560 z mikrokontrolerem atmega 2560. Skusiła mnie cena i ilość pinów.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »