Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

@Arturo witam na forum! Miło słyszeć, że poradniki publikowane na Forbocie były dla Ciebie pomocne. Powodzenia w dalszych pracach nad robotem 😉

• Lubię! 2

Ten moduł kamery to jakaś specjalna płytka z tym doświetlaniem IR? Wygląda to kosmicznie, jak jakieś oczy robota. Sam to wykonałeś, czy to jako całość z kamerą to jakiś gotowy moduł?

• Lubię! 1

W ciemności widać trochę czerwonego światła, zastanawiam się czy da się to zniwelować.

Moduł kamery kupowałem osobno a później dokupiłem lampy IR.

Ale widziałem w sklepach chińskich gotowe zestawy. 

Ogólnie cały projekt to składak. Nie jakiś gotowy zestaw.

Kadłub osobno kupiłem. Gąsienice osobno w częściach i reszta też osobno.

Zastanawiam się jeszcze nad detekcją przeszkód. Mam czujnik ultradźwiękowy. W drodze z Ali mam jakiś laserowy i czujnik inercji. Zobaczymy czy znajdą zastosowanie

• 2 lat(a) później...
(edytowany)

Słuchajcie. Mam pytanie, czy ktoś z Was przebrnął przez WebRTC, dokładnie chodzi mi o możliwość sterowania robotami z każdego miejsca poprzez mobilny internet i telefon w czasie rzeczywistym. Jestem w stanie komunikować się z robotem przy użyciu WebRTC datachannel z latencją ok 20-30ms natomiast cały czas mam problem żeby streamować obraz z robota w przeciwnym kierunku. Czy ktoś z Was poradził sobie z tym problemem?

VID-20220110-WA0007.gif

controller 2.png

Edytowano przez Arturo
14 godzin temu, Arturo napisał:

natomiast cały czas mam problem żeby streamować obraz z robota w przeciwnym kierunku.

Problemem jest zupełny brak transmisji, czy chodzi Ci o jej jakość?

Generalnie jeśli chodzi o stworzenie powiedzmy videochatu gdzie po obu stronach wykorzystuje się webrtc w środowisku js nie ma problemu, natomiast tutaj chodzi o komunikację miedzy robotem RPi3A a przeglądarką (mobilną/laptop)

po stronie operatora oczywiście js natomiast po stronie robota staram się okiełznać aiortc

jako signaling server używam Firebase (RTDB)

ogólnie działa, jestem w stanie przy pomocy signaling server stworzyć połączenie p2p w publicznym internecie i poprzez datachannel komunikować się w obie strony z minimalnymi opóźnieniami natomiast nie bardzo udaje mi się przesłać w ten sposób obraz z kamery

Niby 'ontrack' event się wywołuje, ekranik się "kręci" jak przy ładowaniu natomiast nie wyświetla. próbowałem zarówno ze streamem z kamery jak i z plikiem *.h264 ale ani jednego ani drugiego robocik nie chce przesłać do pana 😁

jak się orientujesz mogę pokazać kod...

Ogólnie to WebRTC to trochę taki "Święty Gral" robotyki bo daje możliwość sterowania urządzeniami na odległość w sieci publicznej, w dodatku jako p2p z pominięciem serwerów tylko cały czas kuleje implementacja tego standardu, jest wolna amerykanka i jeśli chcesz użyć poza przeglądarką to się robi zabawa 😂

4 godziny temu, Arturo napisał:

jak się orientujesz mogę pokazać kod...

Niestety nie miałem styczności z tym rozwiązaniem. Zapytałem, aby ułatwić innym osobom udzielenie pomocy, bo z Twojego pierwszego posta nie wynikało jakiego rodzaju jest to problem. Musisz poczekać, aż pojawi się tu ktoś, kto działał z tym oprogramowaniem 🙂

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...