Skocz do zawartości

Moduł zasilający MB102

KsD

Pomocna odpowiedź

Chciałem dzisiaj użyć moduł zasilający z tytułu do mojego projektu. Rozpakowałem, znalazłem zasilacz do niego. I szczerze mówiąc dobrze, że wziąłem miernik, bo potrzebowałem 5v a podaje prawie 11V. Jak sprawdziłem na regulatorze napięcia AMS1117 jest to samo na wejściu jak na i wyjściu. Czyli ewidentnie coś z nim jest nie tak. A dopiero dzisiaj rozpakowałem, z zamiarem działania.

1 godzinę temu, KsD napisał:

Chciałem dzisiaj użyć moduł zasilający z tytułu do mojego projektu. Rozpakowałem, znalazłem zasilacz do niego. I szczerze mówiąc dobrze, że wziąłem miernik, bo potrzebowałem 5v a podaje prawie 11V. Jak sprawdziłem na regulatorze napięcia AMS1117 jest to samo na wejściu jak na i wyjściu. Czyli ewidentnie coś z nim jest nie tak. A dopiero dzisiaj rozpakowałem, z zamiarem działania.

Cześć,

używałem chyba ponad 10 takich modułów i zawsze działały OK. Zworki masz dobrze ustawione?

Pozdrawiam

• Lubię! 1

Na zworkach ustawiasz 5V lub 3.3V. I tam przecież nie masz możliwości ustawienia większego napięcia. No i skoro na regulatorze 5V na wejściu i na wyjściu jest +/- 10.62V. Zamówiłem z botlandu przy okazji a teraz taki numer 😕

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Że tak się tu wkleję ponownie bo zdaje się jakieś problemy techniczne miały miejsce. Wg. mnie masz zepsuty stabilizator 5V ja swój załatwiłem po godzinie zabawy z tą płytką 3.3v jednak przetrwał więc wymieniłem stabilizator  na ten w obudowie TO220 i dokręciłem do niego mały radiatorek. Działa mi to od lat i nie miałem z tym więcej problemów. Po prostu wymień stabilizator albo reklamuj choć myślę, że wymiana będzie i szybsza i tańsza i skuteczniejsza.

@atMegaTona czytałem to co napisałeś ale kolega wyżej napisał abym wstawił zdjęcie to wstawiłem. A mógłbym prosić Ciebie abyś wstawił zdjęcie jak rozwiązałeś ten problem? Tak jak mówisz szkoda czasu na reklamacje 🙂

Tak się składa, że często potrzebuje prądu na granicy możliwości tego stabilizatora więc tak to wygląda ;D, radiator jaki był pod ręką ale jeśli nie potrzebujesz więcej niż 1A prądu to będzie zbędny i sama obudowa wystarczy, ta nóżka pierwsza od lewej jest przylutowana do tego padu z tyłu resztę już widać.

Te stabilizatory mają to do siebie, że jak się bardzo nagrzeją to im się większe, jak to w DS nazwano, ripple robią czyli tętnienia dlatego radiator potrzebny przy większych prądach.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.