Skocz do zawartości

Sterowanie wyświetlaczem TFT - część 5

Elvis

Pomocna odpowiedź

Bardzo ciekawa seria! Potwierdzam, że artykuł został poprawnie zgłoszony do konkursu. Przy okazji dodałem we wszystkich częściach prostą nawigację 🙂

• Lubię! 1

A tyle da się wycisnąć z STM32F103 przy odpowiedniej optymalizacji drivera. Podłączyłem TFT bazujący na ILI9341 16-bitową magistralą.
Z pomiarów wynika że udało się osiągnąć szybkość 5.5Mpix/s (pomiar oscyloskopem na lini WR). Mikrokontroler pracował na 64MHz, więc zostało jeszcze kilka MHz w zapasie.

Jeszcze muszę dodać wyświetlanie tekstu.

Pozdr!

EDIT: Faktycznie po ustawieniu optymalizacji na -O3, prędkość zapisu wzrosła do 8Mpix/s. Możemy w ten sposób wypełnić ekran jednolitym kolorem ponad 100 razy na sekundę.

IMG_20200131_204209.jpg

Edytowano przez MR1979
  • Lubię! 2

Gratulacje dla @Elvis za świetny cykl artykułów na świetny temat. Niestety to zupełnie nie mój poziom wiedzy i umiejętności, ale zawsze dobrze dowiedzieć się czegoś nowego:). 

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@SOYER spoko - właśnie siedzę nad artykułem, mogę powalczyć o trzecie miejsce (bo tego co zrobił @Elvis raczej nie przeskoczę). Wielu rzeczy się można dowiedzieć, sam zaczynam na tej podstawie pisać coś na esp32...

Na pewno jest to lepsze niż wypociny w stylu "Arduino jest fajne i nadaje się do nauki programowania" czy (nie do końca zgodne z rzeczywistością) wymienianie funkcji pinów w esp32...

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.