Skocz do zawartości

Prośba o napisanie programu – elektryczna kolejka

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
1 godzinę temu, Belferek napisał:

Jeśli ten program działa na diodach tak jak chcesz to problem jest sprzętowy w układzie.

Przeczytaj ze zrozumieniem. Ten program na diodach działa właściwie więc problemem nie jest program lecz układ połączeń, który z pewnością jest błędny. No ale ty nie chcesz nam go pokazać. Więc jak Ci pomóc? Nie da się.

Edytowano przez Belferek

Tam gdzie diody podłączam stany na przekaziniki i tyle tu nie potrzebny schemat może ta płytka działa na inne stany nie wysokie albo na wysokich się gubi 

IN 1 IN 2

Ok

• Nie zgadzam się! 1

@krif38

4 godziny temu, Treker napisał:

Przy okazji polecam, abyś zapoznał się z naszą Polityką Przyjaznego Forum

2 godziny temu, Belferek napisał:

No to jeszcze pokaż swój układ, podaj link do opisu modułów przekaźników lub najprościej pokaż schemat

49 minut temu, Belferek napisał:

Ten program na diodach działa właściwie więc problemem nie jest program lecz układ połączeń

Daj sobie pomóc i posłuchaj bardziej doświadczonych kolegów. 

• Lubię! 1

Mówię ze schemat jest nie potrzebny zasilanie jest podłączone do arduino piny podliczone do płytki z przekazinikami IN1 IN2 . Płytka przekazinikow to 2 relay module trudno to zrozumieć nie działa tak jak na diodach nie ma przerwy i czasem się zdąży ze dwa naraz przekaziniki są włącznone a tak być nie może 

HL-52S

HL-52S U1.0

@krif38a poczytałeś cokolwiek o takich modułach, wiesz, że zazwyczaj są sterowane stanem niskim?

Co robią te linijki kodu:

digitalWrite(8,OUTPUT);

digitalWrite(7,OUTPUT);

• Lubię! 1

Cześć,

podaj link do tego modułu relay (bo są moduły zasilane z różnych napięć np. 12V, 5V itd). Prawdopodobnie błąd leży właśnie w zasilaniu tego modułu. mam nadzieję, że są w nim zamontowane diody zabezpieczające cewki przekaźnika.  Z pinu +5V Arduino można pobierać, tylko mały prąd - widocznie jest on za mały aby poprawnie zasilić ten moduł.  To raczej nie jest problem ze szkicem. Niepotrzebnie się denerwujesz, kolega @Belferek chciał Cię tylko poprosić o podanie szczegółów bez których pomoc jest prawie niemożliwa.

Pozdrawiam

• Lubię! 1
(edytowany)

To są wyjścia przekaziniki są na 5V na  płytce jest elektronika wyzwalane są stanami z arduino pracują nie stabilnie nie ma ustawionej przerwy i czasem przez chwile dwa są wlancone a tak nie noże być 

Piszecie szkice na roboty a mi nie możecie pomuc w tym bardzo dziwne 

A jak podłączam dwie swiecoce diody to zapalają się jest ustawiona przerwa a na przekaźnikach nie 

Wiem już w czym bland przekaziniki są wyzwalane stanem niskim jak mam poprawić szkic ?

2 godziny temu, SOYER napisał:

@krif38a poczytałeś cokolwiek o takich modułach, wiesz, że zazwyczaj są sterowane stanem niskim?

Co robią te linijki kodu:

digitalWrite(8,OUTPUT);

digitalWrite(7,OUTPUT);

? Co mam zmienić żeby to działało 

Ok rozumie te dwie linijki kodu to ze te piny są wyjściami jak mam poprawić szkic żeby wyzwalał te przekaziniki stanem niskim 

Edytowano przez krif38
1 godzinę temu, krif38 napisał:

To są wyjścia przekaziniki są na 5V na  płytce jest elektronika wyzwalane są stanami z arduino pracują nie stabilnie nie ma ustawionej przerwy i czasem przez chwile dwa są wlancone a tak nie noże być 

Piszecie szkice na roboty a mi nie możecie pomuc w tym bardzo dziwne 

A jak podłączam dwie swiecoce diody to zapalają się jest ustawiona przerwa a na przekaźnikach nie 

Wiem już w czym bland przekaziniki są wyzwalane stanem niskim jak mam poprawić szkic ?

Ok rozumie te dwie linijki kodu to ze te piny są wyjściami jak mam poprawić szkic żeby wyzwalał te przekaziniki stanem niskim 

Cześć,

w szkicu po prostu zamieniasz stany: LOW -> HIGH i HIGH -> LOW.czyli tam gdzie miałeś np.

digitalWrite(8,HIGH); 

dajesz

digitalWrite(8,LOW); 

i "vice versa" - resztę szkicu (np. opóźnienia zostawiasz bez zmian. Warto też zasilić ten shield (relay) z osobnego zasilania (nie z pinu Arduino).

Pozdrawiam

• Lubię! 1
(edytowany)
15 minut temu, FlyingDutch napisał:

Cześć,

w szkicu po prostu zamieniasz stany: LOW -> HIGH i HIGH -> LOW.czyli tam gdzie miałeś np.

digitalWrite(8,HIGH); 

dajesz

digitalWrite(8,LOW); 

i "vice versa" - resztę szkicu (np. opóźnienia zostawiasz bez zmian. Warto też zasilić ten shield (relay) z osobnego zasilania (nie z pinu Arduino).

Pozdrawiam

Tutaj jest napisane, druga sprawa to może arduino nie wyrabia prądowo - zapalenie diody to jedno, a wyzwolenie cewki przekaźnika to inna sprawa.

Polecam używanie słownika w przeglądarce w przypadku dysleksji czy po prostu robieniem błędów - prawym mszy na podkreślone na czerwono słowo i pojawią się poprawne propozycje.

Edytowano przez ps19
  • Lubię! 1
(edytowany)
1 godzinę temu, krif38 napisał:

Witam co mam zmienić w tym programie już wiem dlaczego nie działa przekaziniki są wyzwalane stanem niskim co mam poprawić ?

Cześć,

Void setup () { 

digitalWrite(8,OUTPUT);

digitalWrite(7,OUTPUT);

}

void loop() {

digitalWrite(8,LOW);

delay(50000);

digitalWrite(8,HIGH);

delay(300);

digitalWrite(7,LOW);

delay(50000);

digitalWrite(7,HIGH);

delay(300);

}

Jeśli prawdą jest, że te przekaźniki są załączane stanem niskim (LOW) to przerobiony szkic (powyżej będzie działał następująco:

1) Przekaźnik podłączony do pinu 8 zostaje załączony na 50 s.

2) Po tym czasie ten przekaźnik jest wyłączony - przerwa trwa 300 ms (0,3 s)

3)  Zostaje załączony przekaźnik podłączony do pinu 7 na 50 s

4) Po czasie 50 przekaźnik podłączony do pinu 7 zostaje wyłączony - przerwa trwa 300 ms.

i taka sekwencja w kółko - jest to wykonywane w pętli nieskończonej.

Pozdrawiam

Edytowano przez FlyingDutch
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...