Skocz do zawartości

Prośba o napisanie programu – elektryczna kolejka

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
5 minut temu, FlyingDutch napisał:

Cześć,

Void setup () { 

digitalWrite(8,OUTPUT);

digitalWrite(7,OUTPUT);

}

void loop() {

digitalWrite(8,LOW);

delay(50000);

digitalWrite(8,HIGH);

delay(300);

digitalWrite(7,LOW);

delay(50000);

digitalWrite(7,HIGH);

delay(300);

}

Jeśli prawdą jest, że te przekaźniki są załączane stanem niski (LOW) to przerobiony szkic (powyżej będzie działał nastepująco:

1) Przekaźnik podłączony do pinu 8 zostaje załączony na 50 s.

2) Po tym czasie ten przekaźnik jest wyłączony - przerwa trwa 300 ms (0,3 s)

3)  Zostaje załączony przekaźnik podłączony do pinu 7 na 50 s

4) Po czasie 50 przekaźnik podłączony do pinu 7 zostaje wyłączony - przerwa trwa 300 ms.

i taka sekwencja w kółko - jest to wykonywane w pętli nieskończonej.

Pozdrawiam

na początku dodałbym jeszcze ustawianie stanu wysokiego w Setup`ie i pinMode zmienia tryb pracy pinu a nie digitalWrite, a domyślnie piny są wejściami w AVRach także nic dziwnego że nie działa.

Void setup () { 

pinMode(7,OUTPUT);
pinMode(8,OUTPUT);

digitalWrite(8,HIGH);

digitalWrite(7,HIGH);

}

i cały program:

Void setup () { 

pinMode(7,OUTPUT);
pinMode(8,OUTPUT);

digitalWrite(8,HIGH);
digitalWrite(7,HIGH);
}

void loop() {

digitalWrite(8,LOW);

delay(50000);

digitalWrite(8,HIGH);

delay(300);

digitalWrite(7,LOW);

delay(50000);

digitalWrite(7,HIGH);

delay(300);

}

Edytowano przez ps19
  • Lubię! 1
(edytowany)

Dlaczego działa na diodach?

Dlatego, że digitalWrite(pin, coś) jeśli pin jest w trybie INPUT a "coś" jest różne od zera podłącza po prostu rezystor pull-up, wystarczający do tego, aby zapalić (co prawda słabo, ale jednak) diodę.

A dlaczego nie działa na przekaźnikach?

Dlatego, że prąd z takiego wyjścia jest zbyt mały, aby zapalić diodę transoptora.

Ot, i cała filozofia...

Bardzo dobry przykład, jak to błędne polecenie może dać pozornie prawidłowy wynik.

Edytowano przez ethanak

Hej chłopaki, lubicie gościa, podaliście mu wszystko na tacy, a jemu nie chciało się nawet sprawdzić jak ustawia się tryb pinów 

1 godzinę temu, krif38 napisał:

te dwie linijki kodu to ze te piny są wyjściami

Jestem ciekaw teraz jego reakcji, merytorycznej i składniowej;) 

Witam serdecznie mam makietę kolejki piko . Chciałem spytać czy możliwe jest napisanie programu na cztery zwrotnice każda z nich działa na ipuls 1sekundowy .

Jeden ipuls na jedne styki to zwrotnica obraca się w lewo , drugi to w prawo Jaki czujnik do lokomotywy mam wykozystac kontaktron  , może czujnik ruchu .   ?

1 godzinę temu, krif38 napisał:

Witam serdecznie mam makietę kolejki piko . Chciałem spytać czy możliwe jest napisanie programu na cztery zwrotnice każda z nich działa na ipuls 1sekundowy .

Jeden ipuls na jedne styki to zwrotnica obraca się w lewo , drugi to w prawo Jaki czujnik do lokomotywy mam wykozystac kontaktron  , może czujnik ruchu .   ?

Cześć,

oczywiście jest to do zrobienia. Myślę, że mógłby się sprawdzić  czujnik przerwania wiązki IR np. taki:

https://botland.com.pl/pl/czujniki-ruchu/3078-czujnik-przerwania-wiazki-ir-led-5mm.html

Pozdrawiam

A nie lepiej z "martwym torem"? Kawałek szyny wycięty, pojawienie się na nim napięcia to znak, że przejeżdża lokomotywa. Do tego dwukierunkowy transoptorek (PC814 na przykład albo podobny) i mamy czujnik, którego nie widać.

Kiedyś to się na przekaźnikach robiło 🙂

• Lubię! 1

Nie bardzo rozumie jak by to miało działać mam cztery zwrotnice teraz steruje je ręcznie czteroma ipulsowymi włącznikami Chciałbym żeby sterowane były z arduino .

Jeżeli ktoś z was zna temat prosiłbym o jakiś schemat

To może napisz jak chciałbyś żeby to miało działać? Co to znaczy "sterowane z arduino"? Przecież arduino musi wykonać jakiś program, a dość trudno jest takowy program napisać nie wiedząc co on robi... tylko nie pisz tu o jakichś sekundowych impulsach, tylko np. "zwrotnica ma się automatycznie przestawiać na właściwy tor, z którego nadjeżdża pociąg" lub "pociąg ma być zatrzymany, jeśli zwrotnica nie jest ustawiona na jego tor".

Jeden czujnik na tyle zwrotnic wystarczy i czy można zaprogramować ilość okrążeń jednym torem  przełączenie zwrotnic i ilość okrążeń drugim torem 

Pociąg jędze pierwszym torem np 5 okrążeń dojeżdża do zwrotnic pierwsza ustawia się w prawa stronę druga w lewa i zaraz po przejechaniu drugiej druga się przesuwa w prawo  kilka razy tak przejedzie i trzecia się ustawi w lewo 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...