Komentator Napisano Maj 28, 2020 Udostępnij Napisano Maj 28, 2020 Ostatnie tygodnie przyniosły kilka ważnych zmian dla fanów Raspberry Pi. Do najciekawszych należy m.in. premiera nowej kamery oraz udostępnienie wersji beta długo oczekiwanego EEPROM-u. Pora na kolejną nowość. W rodzinie malinowych płytek pojawił się nowy komputer, który przyda się przy budowie zaawansowanych projektów! UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.Przeczytaj całość »Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.
Treker (Damian Szymański) Maj 28, 2020 Udostępnij Maj 28, 2020 Macie pomysł jak wykorzystać 8 GB RAM-u w malince?
jas123 Maj 28, 2020 Udostępnij Maj 28, 2020 Nie znam się na komputerach ale 8Gb RAMu chyba sporo jak na taki procesor. To tyle ile mam w komputerze.
Cydek Maj 28, 2020 Udostępnij Maj 28, 2020 Kiedy jakiś mały komputerek za 400 zł ma więcej RAMu niż mój laptop 1
michal_229 Maj 28, 2020 Udostępnij Maj 28, 2020 Telefony mają dziś nawet po 12GB RAM. Postawić na tym kilka kontenerów dockera i szybko się zapcha :p RPi4 ma całkiem niezłą wydajność w stosunku do zużywanej mocy, więc zawsze można postawić jakiś klaster z kilku, np do liczenia projektów boinc czy innego renderingu. W wersji 4GB mieliśmy 1GB/rdzeń, teraz 2GB na rdzeń. Przyda się do multiprocessingu. Mój PC ma ok 3GB/rdzeń, a i tak czasami brakowało (np do preprocessingu danych do uczenia CNN). No i więcej pamięci = więcej system może zaalokować jako cache, więc wydajność wzrasta. 2
BlackJack Maj 28, 2020 Udostępnij Maj 28, 2020 (edytowany) Szczerze bardziej by mnie interesował port SATA niż dodatkowy RAM. 8GB RAM owszem, ale musiał by za tym iść jednocześnie lepszy bardziej energooszczędny SOC. za chwilę dojdziemy do komputerka wielkości karty kredytowej, przylepionego do radiatora z Pentium 4. Edytowano Maj 28, 2020 przez BlackJack 1
Harnas Maj 29, 2020 Udostępnij Maj 29, 2020 Dużo ludzi używa RPi jako swojego serwerka. Więc więcej ramu to więcej uruchomionych usług i płynniejsze działanie przez cache, a CPU zwykle się nudzi. A jak ktoś chce to postawi na tym serwer Minecrafta. 16 godzin temu, BlackJack napisał: Szczerze bardziej by mnie interesował port SATA Czemu nie możesz użyć przejściówki USB->SATA? Co do energooszczędności, to cały czas RPi jak to ARMy ma dość fajny stosunek mocy obliczeniowej do pobieranej mocy. 1
BlackJack Maj 29, 2020 Udostępnij Maj 29, 2020 5 godzin temu, Harnas napisał: Czemu nie możesz użyć przejściówki USB->SATA? Co do energooszczędności, to cały czas RPi jak to ARMy ma dość fajny stosunek mocy obliczeniowej do pobieranej mocy. SATA to jest można powiedz moje, widzi mi się ., ale tak serio wydając już prawie 400zl, chciałbym mieć to w standardzie, a nie "dokupywać klej do puzzli", aby je poskładać. Ktoś powie, ale to tylko 15zł. TAK, ale 15zl tu, 10zl tam, i nagle dokładamy kolejną 100, do komputerka który w założeniu ma być tanią platformą. Energoszczędność miałem na myśli, że trzeba coraz mocniejsze zasilacze do Rapi, jednak SOC w nowszej technologi mógłby obniżyć pobór mocy. Ule trzeba obecnie przepychać po USB 3A?
Harnas Maj 29, 2020 Udostępnij Maj 29, 2020 @BlackJack tylko zwróć uwagę że złącze sata kosztuje a jeśli SOC nie ma kontrolera to dochodzi dodatkowy układ scalony. Powiedzmy że to kosztuje 5zł, to jeśli mniej niż co trzeci użytkownik kupi przejściówkę USB->SATA za 15zł to już wychodzi ekonomiczniej bez wbudowanego SATA. Za poborem prądu idzie moc obliczeniowa. Jeśli potrzeba można kupić poprzednią wersję która bierze mniej prądu albo zrobić underclocking.
Nano_Developer Lipiec 10, 2020 Udostępnij Lipiec 10, 2020 Robi się z tego coraz mocniejszy "komputerek", ktoś już używał, testował, jak się sprawdza?
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »