Skocz do zawartości

Premiera: Raspberry Pi 400 - Twój nowy PC all-in-one?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Premiera: Raspberry Pi 400 - Twój nowy PC all-in-one?

Ostatni kwartał tego roku zapowiada się ciekawie dla fanów malinki. Dopiero co informowaliśmy o nowym Raspberry Pi 4 CM, a dziś znów premiera! Raspberry Pi 400 to zupełnie nowy format. Tym razem inżynierowie z Cambridge postanowili, że zintegrują Raspberry Pi z klawiaturą!

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Ciekawy produkt - na pewno sprawdzi się w edukacji. Będzie też fajny gadżet do emulowania gier. Dziwię się tylko, że to nie bazuje na RPi 4 CM... aż się chyba prosi, aby właśnie ten moduł był w środku 😉

No, to może być całkiem ciekawy komputerek dla niewidomych - o ile Orca będzie chciała działać bez podłączonego monitora. Szkoda że tylko jedno gniazdo USB...

1 godzinę temu, Treker napisał:

Dziwię się tylko, że to nie bazuje na RPi 4 CM... aż się chyba prosi, aby właśnie ten moduł był w środku 😉

Z modułem zawsze wychodzi drożej, a oni tego pewnie duże ilości chcą robić.

Szkoda, że nie ma normalnego portu HDMI, tylko znowu się będą na kablach bogacić...

2 godziny temu, Treker napisał:

Będzie też fajny gadżet do emulowania gier.

Eh to emulowanie starych gier 🤩 aż się pochwalę specjalnie: kiedyś malinkę obudowałem specjalnie MDF-em (niby nic wielkiego) ale fajda potem z naparzania w przyciski i sterowanie joystickiem była nie do opisania po podłączeniu do jakiegoś większego TV w połączeniu z 🍻 🍺

IMG_1393.JPG

• Lubię! 2

@ethanak Są 3 USB: 1x 2.0 i 2x 3.0. Do tego 2x microHDMI - takie samo jak w innych mobilnych urządzeniach jak np. gogle FatShark Dominator HD. 

Już widzę jak na tym odpale emulgator C64 i zaczne kodować demka w assemblerze :D Nie wiem czemu ale tęsknię troche za tymi czasami...

• Lubię! 1
29 minut temu, padcom napisał:

Są 3 USB: 1x 2.0 i 2x 3.0.

O, to nie to przeczytałem co trzeba 🙂

Właśnie doczytałem, że ktoś zrobił tutoriala do Orki i RPi4 bez monitora... ciekawa sprawa!

"Jednak między przyciskami klawiatury, a całą elektroniką przygotowano miejsce na bardzo dużą, wyprofilowaną blachę, która pełni rolę radiatora. Wysoka temperatura nie będzie więc tutaj dużym problemem." - śmiem wątpić... Pi4 nawet w idle potrafi się rozgrzać - przy emulacji lub robieniu czegokolwiek nie wspominając. Szkoda że nie dodali małego wiatraczka który by chłodził układ.

A tam, że grzeje się! - kwestia marketingu: nowy, fantastyczny RPi z podgrzewaną klawiaturą 😉
Czołem wszystkim! zdaje się, że to mój pierwszy post, choć na Forbota zaglądam dość często.

• Lubię! 1
12 godzin temu, MarcinP napisał:

śmiem wątpić... Pi4 nawet w idle potrafi się rozgrzać

Krótki test temperatur zaczyna się na 10 minucie jak ktoś jest bardzo leniwy to można od razu przewinąć do 10:30 i wyciągnąć z tego jakieś wnioski.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...