Skocz do zawartości

Premiera: Raspberry Pi 400 - Twój nowy PC all-in-one?

Pomocna odpowiedź

4 minuty temu, Elvis napisał:

Jak dla mnie Rpi4 nie zastąpi laptopa

W moim przypadku akurat może - jeśli na tym uruchomię przeglądarkę żeby kupić coś na Aledrogo czy połączyć się z OctoPrintem, LO do napisania jednostronnicowego pisemka, jakiś player video co potrafi odtworzyć materiał z sieci wewnętrznej, ew. Audacity do jakichś prostych zabaw z dźwiękiem, to taka maszynka mi wystarczy. Przy czym mogę mieć np. jedną kartę z systemem do celów jak wyżej, i drugą do swoich eksperymentów...

Tyle że jak wspominałem, do swoich Flatronów tego czegoś tak łatwo nie podłączę 😞

4 godziny temu, ethanak napisał:

W moim przypadku akurat może - jeśli na tym uruchomię przeglądarkę żeby kupić coś na Aledrogo

Tyle, że za 400 zł, na tym Aledrogo kupisz laptopa w znośnym stanie, który będzie miał monitor, klawisze, dysk i napęd. I będzie kulało się całkiem znośnie z linuksem, np coś z Intelem I3. Ale co kto lubi. Jeden kupuje rower za 120 tys, drugi za tą sumę wybierze samochód, np Lexusa. I jedno i drugie ma swoje zalety i swoje wady. Tyle że malinie kończą się zasilacze - ostatni model wsysa bodajże 3.2 A do płynnej pracy.

Do Rpi 400 jest zasilacz 3.0A, tak samo jak Rpi4. Chyba wystarcza, bo nie grzeje się ani zasilacz, ani sama płytka z tego co widzę. A działa bardzo fajnie :)

• Lubię! 1

Osobiście Malinę kocham za super obsługę Node-Red. Jest dla mnie centralą wielu urządzeń bez bawienia się w pisanie skryptów w pythonie. Blokami gotowych komend sterujesz i wyświetlasz wszystko co chcesz. Dobra współpraca z MQTT. W tym wypadku powiem szczerze - Chudy ale Byk

• Lubię! 1
Dnia 4.11.2020 o 21:55, mamber1 napisał:

Tyle że malinie kończą się zasilacze

Spokojnie po to wymyślono PD żeby się nie skończyły. Teoretyczne 20V, 5A i mamy 100W grzałkę 😄 USB-C już jest na pokładzie, może kolejne wersje będą wspierać PD na wyższe napięcia.

• 3 tygodnie później...

@makss23 witam na forum 🙂 Nie testowałem takiego rozwiązania, ale obawiam się, że może być ciężko - lepiej może sprawdzić się jakiś starty, poleasingowy laptop.

• Pomogłeś! 1

@HUBERT21337 witam na forum 🙂

12 godzin temu, HUBERT21337 napisał:

P.S.Ciekawe czy dałoby wymienić rasberry Pi 4 na starsze modele malinki?

Raczej nie, w artykule są zdjęcia wnętrza - widać tam, że w klawiaturze znajduje się płytka, która fizycznie zupełnie nie przypomina RPi4. Nie ma więc łatwiej możliwości podmiany tego co siedzi w środku klawiatury.

• Lubię! 1
(edytowany)

Na forum chyba nikogo z Botlandu nie ma. Ale może ktoś tu ma przecieki, z czego wynika opóźnienie dostawy i na ile realny jest podany w sklepie termin (w jednym to grudzień, w drugim... luty)? W sklepie niemieckim wersja EU jest dostępna niemal od ręki (przynajmniej tak podaje strona).

Edytowano przez Leander

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...