Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

paypalem płaciłeś, czy jak?

jak cena z przesyłką dwóch sztuk ?

Tak, płaciłem paypal'em, ale kupiłem 4 silniki plus po 2 komplety kół i uchwytów, za przesyłkę wyszło 9.95$.

jaka jest masa Stridera2?

gotowy do jazdy, czyli z akumulatorkami waży 112g (dodałem tą informację w temacie)

Strasznie małe wydają się te silniki, one są z przekładnią?

Czarna taśma nad czujnikami i ster który widać na zdjęciach z zawodów mają jakieś działanie, czy to tylko "estetyka"?

Strasznie małe wydają się te silniki, one są z przekładnią?

Czy naprawdę tak ciężko zajrzeć na stronę pololu?

Czarna taśma jest po to, aby niwelować wpływ światła zewnętrznego: słońce, lampy błyskowe. To co nazywasz sterem, jest doklejoną kartką papieru, aby bramka mierząca czas go "widziała". Ze względu na to, że jest dość niski 🙂, bramka stopująca czas go nie zauważała.

Jagodziana, wybacz, ale muszę 😃 Lutować można elementy przewlekane, nie przewlekłe 😃

Sabre, gratuluję konstrukcji!

Kolejna motywacja, żeby w końcu coś skończyć. Ale wakacje jak zwykle zawalone, chociaż może się uda...

Sabre, z tym miesiącem spędzonym nad płytką to chyba przesadziłeś, przecież tam jest tylko "kilka" ścieżek 🙂

Jakiej częstotliwości PWM używasz?

Ja bym dodał do tego robocika jeszcze czujnik Sharpa z przodu, aby robot mógł np. wyhamować przed uderzeniem w ścianę, taki czujnik mógłby jeszcze służyć do zatrzymywania robota na końcu toru, nie musiałbyś wtedy łapać go przy pełnej prędkości. Taki czujnik waży mniej niż 4g.

nes86, nie przesadziłem, płytkę projektowałem długo z kilku powodów, pracuję, spędzałem nad nią czasami 5 minut, czasami pół dnia. Doprowadzenie jej do takiego stanu zajęło mi około miesiąca.

O ile się nie mylę to PWM działa na około 10kHz, może być 5kHz, ale zmierzę to jutro, bo już nie chce mi się tego podłączać pod miernik. Sharp nie jest mi potrzebny ponieważ mogę wlutować TSOPa i zatrzymywać robota zdalnie pilotem na podczerwień.

Czy naprawdę tak ciężko zajrzeć na stronę pololu?

Nie, ale tam są zarówno z jak i bez...

Przeczytaj to co napisałem w 1 poście, jest napisane co to są za silniki i jaką mają przekładnię.

• Lubię! 1

Bardzo ładny robocik:)

Bardzo mnie zainteresowałeś z tymi zakupami z pololu, skoro za przesyłkę zapłaciłeś mniej niż 10$. Jak długo czekałeś na przesyłkę.

Podobno można też ściągać towary z pololu przez DaVinci Shop.

nes86 Nie każdy robi płytki do robota w jeden weekend tak jak Ty 😉

Ale faktycznie, z tym miesiącem to trochę sporo, za dużo elektroniki to tam nie masz 😉

kamilelektryk na przesyłkę lotniczą ze stanów czeka się od tygodnia do trzech.

Jeśli chodzi o DaVinci Shop to dla mnie on jakiś podejrzany jest. Próbowałem kiedyś z nimi mailować i średnio chciało im się odpisywać. Poza tym liczb artykułów jaką oferują na swojej stronie nie jest piorunująca.

Osobiście korzystałem z DaVinci Shop zakupując dla siebie silniki z przekładniami oraz koła i nie mam do nich żadnych zastrzeżeń. Szybka realizacja i towar w 100% taki jak w opisie.

Co do robota - konstrukcja bardzo udana. Ciekawe kiedy mi uda się dojść do takiej wprawy ...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...