Skocz do zawartości

Gdzie opłaca się zamawiać PCB?

Pomocna odpowiedź

6 minut temu, radek04 napisał:

Polecicie korzystne cenowo oferty na PCB z terminem realizacji do 2 tygodni? Wciąż z Chin jest najtaniej, czy obecnie lepiej szukać gdzie indziej?

https://support.jlcpcb.com/article/217-special-offer-get-8-off-coupon-once-a-month-for-easyeda-project?_ga=2.24932602.1918584202.1667353073-55861898.1662927901

Raczej ciężko to przebić 😄 

• Lubię! 1
(edytowany)
4 minuty temu, H1M4W4R1 napisał:

Raczej ciężko to przebić 😄 

Ale projekt muszę zrobić w EasyEDA? Zwykle projektuję w Eagle.

Edytowano przez radek04
13 minut temu, radek04 napisał:

Ale projekt muszę zrobić w EasyEDA? Zwykle projektuję w Eagle.

3. This coupon can only be used when both designing and ordering via EasyEDA.

4. Files generated from other software and imported to EasyEDA will be detected and the coupon cannot be used.

• Lubię! 1

A korzystał ktoś z PCB Way? Ponoć 5$ za prototyp, natomiast cena nie zmienia sie, gdy zmieniam parametry zamówienia. Wie ktoś, jak to w praktyce wygląda?

@radek04 PCBWay to duża i wiarygodna firma - korzystałem i polecam 🙂 Tak właściwie JLCPCB i PCBWay to chyba obecnie najpopularniejszy wybór wśród hobbystów.

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...
(edytowany)

Dziś płytki doszły. Fakt, zapłaciłem za szybszą wysyłkę DHL-em, ale dostałem 10$ rabatu, więc nie wyszło drogo 🙂

Edytowano przez radek04
  • Lubię! 1

Kilka moich tematów pojawiło się w ostatnich miesiącach na tym forum. W zasadzie wszystkie w jakimś stopniu dotyczą tego projektu. 

Ma to być układ do akwizycji danych z czujników inercyjnych i mikrofonów cyfrowych z STM32H7 na pokładzie (docelowo także późniejsze przetwarzanie tych danych). 

Obecnie realizuję kolejne wyzwanie (a tych nie brakuje przy owym projekcie) - pierwsze lutowanie tak małych elementów.

Jeśli dobrze pójdzie, za miesiąc pochwalę się wynikami. Jeśli pójdzie źle, pewnie jakiś krótki "raport wstydu" też przedstawię 😉

IMG20221228153541.jpg

• Lubię! 2
1 godzinę temu, radek04 napisał:

Obecnie realizuję kolejne wyzwanie (a tych nie brakuje przy owym projekcie) - pierwsze lutowanie tak małych elementów.

Małe to jest 0201 😄 Wszystko powyżej 0805 (włącznie) da się lutować bez ćwiczenia (o ile nie masz Parkinsona), 0603 wymaga trochę poćwiczenia na czymś większym, by sobie wyrobić metodologię (co osoba to inne sposoby). A niżej? Dobra lupa, lutownica i dobry grot no i się polutuje 😉 I lutuj zakrzywionym - na początek jest znacznie prościej (o ile możesz nim podejść do padów).

Najgorsze co lutowałem kolbą to złącze DDR4 SODIMM 240 pinów 0.5mm odstępu między nimi 😄 

• Lubię! 1

Rezystory i kondensatory mam 0603, lutuję je cienkim grotem i nie ma problemów. LQFP176 grotem płaskim (w zasadzie to jest trochę wypukły), ale rozważam zakup minifali. Natomiast największe wyzwanie stanowił kwarc IQXC-26.

Domyślam się, że dla wielu z Was to są proste czynności, ale ja robię w zasadzie pierwszy raz płytkę z elementami SMD. Do tej pory królowała u mnie technologia przewlekana.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...