Skocz do zawartości

Niedziałający sterownik silnika krokowego DRV8834 sterowanego przez Arduino UNO

Kocu

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Stworzyłem prosty układ z unipolarnym silnikiem krokowym JK42HS40, który steruję za pomocą sterownika DRV8834. Układ zasilam trzema bateriami AA przez regulowaną przetwornicę 3,6V S9V11MA. Niestety, napotkałem problem – układ nie działa poprawnie. Z wyjść sterownika do silnika nie płynie żaden prąd, a silnik nie reaguje na komendy.

Załączam schemat połączeń oraz kod, z którego korzystam. Na schemacie zamiast przetwornicy znajduje się model stabilizatora liniowego, gdyż nie mogłem znaleźć takiej części w aplikacji
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i pomoc w rozwiązaniu tego problemu. To mój drugi prototyp, który samodzielnie wykonałem, więc prosiłbym o wyrozumiałość i porady dla początkującego.

#include <AccelStepper.h>

// Define the pins for STEP and DIR
#define DIR_PIN 7
#define STEP_PIN 8

// Create an instance of the AccelStepper class
AccelStepper stepper(AccelStepper::DRIVER, STEP_PIN, DIR_PIN);

void setup() {
  stepper.setMaxSpeed(1000); // Set maximum speed in steps per second
  stepper.setAcceleration(500); // Set acceleration in steps per second^2
}

void loop() {
  // Move one full revolution forward
  stepper.moveTo(200); // 200 steps forward
  stepper.runToPosition(); // Move to position

delay(1000);

// Move one full revolution backward
  stepper.moveTo(-200); // 200 steps backward
  stepper.runToPosition(); // Move to position

delay(1000);
}

Dzięki!

schemat.png

Edytowano przez Kocu

Moduł to: DRV8834 sterownik silnika krokowego Low-Voltage 10,8V 2A - Pololu 2134

https://botland.com.pl/sterowniki-silnikow-krokowych/1418-drv8834-sterownik-silnika-krokowego-low-voltage-108v-2a-pololu-2134-5903351244831.html?cd=18298825138&ad=&kd=&gad_source=1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

To może pokaż prawidłowy schemat? Swoją drogą ten moduł jest bardzo fajnie opisany na stronie Pololu i Botland. Zwróć uwagę, że ważne jest położenie kondensatora przy Vmot. Masz go w ogóle przy wyprowadzeniach modułu czy gdzie? Ten moduł wymaga regulacji co dokładnie jest opisane i pokazane na filmikach ale tu musisz się odnieść do konkretnego silnika. Silniki JK42HS40 różnią się parametrami - napięciem, prądem i momentem obrotowym. Czy aby na pewno Twoja przetwornica dostarcza właściwe zasilanie i odpowiednio wyregulowałeś DRV? Jeśli zasilanie, połączenia są ok to spróbuj uruchomić przykładowe oprogramowanie udostępniane przez Pololu. To musi działać.

To że Arduino jest zasilane z komputera nie znaczy, że działa. Dodaj sobie w loop() jakiś komunikat wysyłany prze port szeregowy typu "Żyję i działam" to widząc go w Monitorze będziesz wiedział, że program działa.

Edytowano przez Belferek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.