Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Hm... WiFi, czyli jesteś zależny od przynajmniej działania routera.

Ja w podobnym projekcie wykorzystalem esp-now. Co prawda wymagało to podłaczenia dodatkowego esp do centralki, ale całość będzie działać nawet jeśli router wyleci w powietrze 🙂 A dodatkowy esp przy okazji obsługuje wyśwuetlacz, klawiaturę i parę innych rzeczy 🙂

Racja wtedy padnie ale w sumie padną mi też wtedy inne urządzenia 😉

Wifi mam z dwóch powodów:

1. Bo mam już router i nie chciałem kupować kolejnej bramki np. zigbee
  2. miałem esp32 pod ręką a chciałem żeby było w miare tanio i jak najszybciej kompatybilne przez MQTT z Home Asistant'em

Ale zaczynam myśleć nad wersją zigbee bo mam pomysł na inne urządzenia które potrzebuję 😉 

• 1 miesiąc później...
1 godzinę temu, lukaszd82 napisał:

ESP8266 wychodzi sporo taniej niż ESP32

Hm... na aledrogo Wemos D1 Mini 13 PLN, ESP32 C3 Super Mini 19 PLN. Potężna różnica 6 zeta...

W Botlandzie XIAO C3 kosztuje już drożej, ale masz zintegrowaną ładowarkę do LiPo i gniazdko do jakiejś lepszej anteny niż dołączona do zestawu okaże się niewystarczająca. Układ idealny akurat do zdalnego termometru (tak, zrobiłem taki).

Przy czym oba C3 to płyteczki wielkości paznokcia... a to też dużo znaczy.

Tak że z tym "sporo" to ja bym się nie upierał 😉

(edytowany)

Ja ESP8266 kupowałem po 4zł na ali...

Wszystko zależy od ilości jaką się kupuje i ilości wykonywanych układów.

Te 6zł stanowi prawie 50% różnicę. W takim kontekście patrząc, to spora różnica.

Edytowano przez lukaszd82

bardzo ciekawy projekt ....dlaczego ?

..bo pokazuje jak niestandardowo programować czujniki w Home Assistant.

Ja takie czujniki programuje w edytorze yaml HA - to chyba jest domyślny sposób komunikacji z HA ?

Znam Arduino ( i uwielbiam ) ale używam do innych projektów. Wydaje mi się że korzystanie z edytora yaml w HA daje większe możliwości kontroli esp32 jak choćby OTA updates kodu. Domyślnie czujniki komunikują się z HA nie poprzez MQTT - broker MQTT ma też swoje ograniczenia dlatego projekt HA wybrał inny domyślny sposób komunikacji urządzeń.

Ale ciekawy projekt pokazujący jak inaczej/niestandardowo budować czujniki 

Dnia 20.04.2025 o 08:07, adam_m napisał:

Ja takie czujniki programuje w edytorze yaml HA - to chyba jest domyślny sposób komunikacji z HA ?

Pod spodem z tych YAML jest generowany normalny kod w C++ który ląduje w ukrytym folderze obok YAMLi. Wygląda troszkę jak to co generuje CUBE MX. Te pliki można załadować w Platformio i następnie debugować i zmieniać jak zwykły projekt.

A samo ESPHome można uruchomić po prostu na swoim komputerze. Ja tak robię, wygodniej się edytuje YAMLe, łatwiej tym wszystkim zarządzać i sama kompilacja trwa szybciej.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...