Skocz do zawartości

Zakładanie styków (goldpin)

Pomocna odpowiedź

Kolega nanab ma rację. Te złącza są do tego zaprojektowane, i nawet w tak trudnych warunkach jak silnik w samochodzie przetrwają wiele lat.

Śmiało można zaufać producentom i nie cynować pod żadnym pozorem.

nawet w tak trudnych warunkach jak silnik w samochodzie przetrwają wiele lat.

Ale to nie są styki stosowane w silnikach w samochodzie, tylko są to małe styki do przewodów o małej średnicy, w dodatku stosujemy je w tak wrażliwych układach jak uC. Wg mnie to czy cynować czy nie zależy od tego gdzie ich używamy, jednak nie zgodzę się że cynowanie pogarsza połączenie. Dorwałem ostatnio sterownik z wypalarki, który ma ponad 20 lat - wszystkie styki są polutowane i wszystkie przewodzą.

Nie ma znaczenia czy duże czy, małe. Technologia jest ta sama, materiały także.

A jako ciekawostkę przypomnę, że w komputerach epoki Eniac i Odra, i nawet w latach 90-tych, kabelki przewody były nakręcane na wystające kołki, a nie lutowane. I trzeba było sporo siły, by po wielu latach taki przewód odkręcić.

Wprawdzie materiały były inne, ale zasada taka sama.

Z tego co wiem przewody też po czasie lubią się utlenić, co pogarsza ich kontakt ze stykiem.

Jeśli są porządnie zaciśnięte, a nie "byle tylko się stykało" to nie ma prawa korodować-powietrze, wilgoć i zanieczyszczenia są wypychane z połączenia w momencie zaciskania.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...