Skocz do zawartości

[Konkurs] Sumo Challenge 2011

Pomocna odpowiedź

Czyli jak mniemam robisz cos podobnego do tego?:

(robot o wdzięcznej nazwie Solo, 2005 rok 😋 )

Jeśli tak, to szczerze kibicuję, zawsze chciałem zrobić robota, który byłby tak stealth 🙂

Skoro każdy czymś się tak chwali, to ja pokażę może co prócz długopisów powinien otrzymać każdy zawodnik (mam nadzieje, że poczta nie zawiedzie). Sporo osób w ankiecie pisało, że dobrym gadżetem byłyby breloczki, więc mam nadzieję, że będą dobrze służyły. Aluminiowe, grawerowane laserowo - więc powinny sporo wytrzymać 🙂

• Lubię! 2

Oooo tak, otwieracz do piwa 😅 Nieodzowne narzędzie w każdym warsztacie elektronicznym 😅

Komentarz dodany przez: Treker

Chyba do Tymbarków 😋

No oczywiście, dla niektórych jeszcze do Tymbarków 😋

• Lubię! 1

Ile to ma wysokości? Gdzie dasz akku?

[ Dodano: 27-10-2011, 21:23 ]

No i bye bye Łódź

[ Dodano: 27-10-2011, 21:25 ]

Pierwsze podłaczenie i puf, wcześniej zadymiłem jeszcze STK500 (przeżył). Gdzieś przypuszczalnie walnąłem błąd, bo zrozumiałbym jakby podczas normalnej pracy mi spalilo ścieżkę, (bo były projektowane "na styk" w stosunku do prądów) ale nie że poszła bez obciążenia.

Walnę ją jeszcze przewodem w celu sprawdzenia czy są jakieś inne usterki, ale z niesprawną elektroniką na zawody się nie wybieram, a wątpię że zdążę zrobić nową do zawodów, musiałbym zarwać cały przyszły tydzień.

Sprawdziłem miernikiem i mam gdzieś zwarcie w zasilaniu prosto z akkusa, po prostu zwiera mi +7,4V do masy 😐 Nie wiem gdzie może być usterka, jutro rozlutuję te zapaćkane diody bo tam podejrzewam błąd.

Wiec Bobby masz rację, u mnie przyczyna i efekt są takie same.

@KD93 ze 3,5cm aku w ramie. nie łam się nam w Krakowie płytka 2 razy się zjarała podczas zawodów przynajmniej było co robić🙂

aby zmobilizować co niektórych foteczka części tego co do tej pory udało się nam zrobić.

z tego co mi chłopaki melduję to nasze ekipa jedzie po kilkanaście godz. dziennie z koksem aby się wyrobić😃 ja mam za sobą 19H stania przy maszynie więc mocna kawa albo jeszcze co mocniejszego i ogień!!

No i kurde, a ja muszę łązić do szkoły żeby napisać jakieś debilne sprawdziany z historii... Dzisiaj się postaram wytrawić i powiercić płytkę na nowo, w sumie to trochę czasu jeszcze jest.

To się już normalnie zrobił mega worklogo-offtop:P. Ale przyznaje że nieźle zasuwacie także chyle czoła 🙂. Żeby nie było to Slayer też jest w pitstopie 🙂 ale nie 19/24 h

Co mnie bardzo dziwi- to, że tak doświadczeni robotycy nie umieszczają podstawowych zabezpieczeń nadprądowych w elektronice, żeby właśnie uniknąć wydymień. Zgoda- bezpiecznik 5x20 trzeba byłoby już uwzględnić w fazie projektowania, bo jest zbyt duży żeby go po prostu gdzieś jakoś upchnąć. Ale ze spokojem można kupić bezpieczniki SMD albo też zwykłe samochodowe (bez złącza, lutowanie do bezpiecznika). Każda z tych opcji jest o niebo lepsza niż zaoszczędzenie trochę objętości w robocie kosztem kompletnego braku zabezpieczeń i naprawy płytek !

@ KD93 czemu nie pocynowałeś ścieżek? Poza tym pierwszy start elektroniki i stabilizatorów warto robić z zasilacza z ograniczeniami.

@hungrydevil- no w końcu jest w porządku włącznik 😃 (w Bogusiu). Pochwal się- po co tobie 2 6 pozycyjne DIP-switche. Tzn ja się mogę domyślać, ale może autor się wypowie 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...