Popularny post Treker (Damian Szymański) Napisano Luty 16, 2007 Popularny post Udostępnij Napisano Luty 16, 2007 Jak przerobić serwomechanizmy na silniki zdolne do współpracy z naszymi robotami. Nowa wersja artykułu! Niestety serwomechanizmy są zdolne tylko do pracy o 180°, ale ich dużym plusem jest to, że są bardzo sile można nawet znaleźć takie, działają z obciążeniem 750N/cm! Ja opisze sposób na przerobienie serw zakupionych w sklepie conrad.pl jest to dość popularne serwo ES-030 cena około 25zł/szt. 1.Na początek potrzebne narzędzia: -małe szczypce -jeden cienki płaski śrubokręt -jeden cienki śrubokręt krzyżakowy -oczywiście lutownica 2.Nasz główny bohater 3. Zaczynamy najpierw na spodzie okręcamy 4 śrubki 4. Gdy zdjęliśmy już spód teraz podnosimy górną pokrywę. Wtedy ujrzymy koła zębate. 5. Zdejmujemy je i musimy pamiętać, aby odkręcić 2 małe śrubki, które są pod nimi. 6. Po odkręceniu z drugiej strony delikatnie podważamy płytkę PCB i wyjmujemy ją razem z silnikiem i potencjometrem. Należy odciąć ten potencjometr a przewody zostawić sobie w środku. ❗ Można też usunąć płytkę całkiem. Opisane w postach poniżej ❗ 7.Następnie bierzemy największe z kół zębatych. Ścinamy nożykiem blokadę, która jest na nim tak, aby wyglądało tak jak na zdjęciu o bok. Składamy i uruchamiamy 😉 Pozdrawiam 3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
McRancor Luty 16, 2007 Udostępnij Luty 16, 2007 Lepiej wylutować płytkę z elektroniką całkowicie, zostawić same kable. Robot jest lżejszy i unikamy źródła potencjalnych problemów. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawel Luty 16, 2007 Udostępnij Luty 16, 2007 dzięki za kaki szczegółowy opis teraz już na pewno bez problemu sobie poradze. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Luty 16, 2007 Autor tematu Udostępnij Luty 16, 2007 Właśnie też ostatnio myślałem o odłączeniu PCB i zostawieniu silnika, ale chyba po prostu wylutuję części z niej 😉 Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Gość Luty 16, 2007 Udostępnij Luty 16, 2007 ale chyba po prostu wylutuję części z niej 😉 Dlaczego? :-> Przecież to przygrzanie lutownicą dwóch punktów! 🙄 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Luty 17, 2007 Autor tematu Udostępnij Luty 17, 2007 Zapomniałem, że te śrubki trzymają silnik. Myślałem, że trzymają się tylko na płytce 😉 , bo kiedyś miałem takie serwa. Jak by ktoś chciał to po wyciągnięciu płytki, jest tam pełno miejsca na np. mostki 😉 Pozdrawiam //edit Już wszystko zmieniłem. Po niżej fotki wylutowanej płytki i pokazanego samego silnika w obudowie. Najlepsze to, że znalazłem dziś super koła! Ze starej zabawki. Wysokie z gumy dobry bieżnik i lekkie są świetne. Połączyłem je bezpośrednio z serwomechanizmami za pomocą osiek pasują idealnie. Dałem tez fotki kul a na końcu filmik tam pokazałem jak działają serwa z tymi kołami 😉 Jeszcze dziś dorobię resztę z laminatu 😉 Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
abxyz Kwiecień 27, 2007 Udostępnij Kwiecień 27, 2007 Ach! szkoda niszczyć sprawne serwomechanizmy; do napędu kół robota można wykorzystać silniki wydobyte ze zużytego sprzętu (magnetofony, walkmany, cdromy od PC itp.). Sprzęty te zawierają w swym wnętrzu wraz z silnikiem przekładnie, najczęściej w postaci kółek sprzężonych gumowymi paskami. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawel Grudzień 26, 2007 Udostępnij Grudzień 26, 2007 Człowiek to istota wygodna, łatwiej przerobić serwo niż robić własną przekładnie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
JFKCorp Lipiec 15, 2008 Udostępnij Lipiec 15, 2008 Witam!! Czy ktoś może wie gdzie można kupić kółka zębate na własne serwomechanizmy? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kshaq Lipiec 16, 2008 Udostępnij Lipiec 16, 2008 Na stronie http://www.modelnet.pl/ znajdziesz trochę różnych zębatek, może coś dopasujesz. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
JFKCorp Lipiec 19, 2008 Udostępnij Lipiec 19, 2008 Dzięki za pomoc. Czegoś poszukam. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 19, 2008 Autor tematu Udostępnij Lipiec 19, 2008 Czy ktoś może wie gdzie można kupić kółka zębate na własne serwomechanizmy? http://modele.sklep.pl/index.php?cPath=18_199_233&osCsid=bca4dfc846564db33bfa7c9f07cc5e71 Chyba tego szukasz 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
seba2112 Luty 8, 2009 Udostępnij Luty 8, 2009 czy jest możliwość przerobienia serw modelarskich z metalowymi trybami ?? jesli tak to w jaki spodób ?? za pomocą jakich narzedzi ?? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawel Luty 8, 2009 Udostępnij Luty 8, 2009 Nie rozbierałem nigdy jeszcze serw z metalowymi trybami, ale chyba wyglądają tak samo. Narzędzia to pilnik i dużo cierpliwości. Musisz spiłować blokadę na jednym z kół zębatych. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
GruX Luty 9, 2009 Udostępnij Luty 9, 2009 Akurat w wypadku serw z metalowymi zębatkami sprawa jest jeszcze prostsza niż w wypadku serw z plastikowymi przekładniami. Wystarczy jedynie wyjąć/wyrwać stalowy bolec umieszczony w jednej z zębatek np. kombinerkami. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »