Skocz do zawartości

[Mechanika] Jak przerobić serwomechanizmy do napędzania robotów?

Treker

Pomocna odpowiedź

Dzieki serdeczne za temat - przerobilem dzisiaj dwa serwa STANDARD ES-030 Top Line JR-1 zgodnie z tym watkiem. Wszystko gra ale mam wrazenie, ze obroty sa zbyt niskie.

https://www.youtube.com/watch?v=aqWzRxZuiM0

Okolo 60rpm co przy kolach 70mm da predkosc w granicach 23cm/s

Czy jest to odpowiednia predkosc dla projektu Greenbota nad ktorym aktualnie pracuje?

http://przemotronik.pl/greenbot_index.html

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Witam! Chciałbym zakupić dwa serwomechanizmy na allegro, następnie je przerobić i wykorzystywać przy budowaniu robotów. Proszę o poradę na temat następującego serwa:

serwo na allegro (u: Walkir, Serwo Turnigy 1440A) .

Pytanie 1 - Czy ww. serwo jest czymś porządnym, a nie jakimś chłamem?

Pytanie 2 - Robota o jakiej masie maksymalnej (tak na oko 😉 ) jest w stanie ruszyć to serwo? (zakładając, że mamy je dwa)?

Pytanie 3 - Wasze ogólne wrażenie na temat tej aukcji. Opłaca się za taką cenę?

Komentarz dodany przez: Nawyk

_allegro

Da się takie serwo przerobić, niestety jest to naprawdę utrudnione przez wymiary samej obudowy i sposób mocowania ostatniego trybiku. Nie mniej, polecałbym tak jak chodki, serwo w rozmiarze standard.

Ja mam przerobione serwo Tower Pro SG-91R. Przeróbka polega na tym, że szlifujemy wał(nie wiem jak to nazwać) potencjometru (albo powiększamy otwór w zębatkach na tyle, by zębatki niezależnie ruszały się od suwaka potencjometru) oraz odciąłem nożykiem blokadę na jednej z zębatek. Dla niedowiarków, mogę zamieścić filmik z pracy tego serwa( a raczej zestawu silniczka DC z przekładniami z wykorzystaniem obudowy serwomechanizmu).

kuczus, nikt nie twierdzi że to niewykonalne. Jest to tylko po prostu trudne. W sieci można znaleźć poradniki jak przerobić mikroserwa, nawet na lmr jest kilka. Niemniej jednak, do pierwszego robota, gdzie z elektroniką i mechaniką ma się do czynienia raczej pierwszy raz, większe jest lepsze :]

EDIT: Aj, jednak ktoś twierdzi. Nie zauważyłem posta nad moim poprzednim. Zwracam honor 🙂

Zapytam się tutaj aby nie otwierać nowego tematu, otóż jakie napięcie maksymalnie zniesie serwo Tower Pro SG-5010, biorąc też na uwagę zębatki by się one nie wyszczerbiły tzn. kółka aby się nie zrobiły ;]

Zapytam się tutaj aby nie otwierać nowego tematu, otóż jakie napięcie maksymalnie zniesie serwo Tower Pro SG-5010, biorąc też na uwagę zębatki by się one nie wyszczerbiły tzn. kółka aby się nie zrobiły ;]

To ma być napięcie stałe (na dłuższy okres czasu) czy chwilowe? Jeżeli chwilowe, to może być większe od dopuszczalnego. Musisz pilnować temperatury i testować trochę, 6 - 8V spokojnie, na tylu testowałem TG9e przy dłuższym czasie, wiadomo cieple ale dramatu nie było. Chwilowego nawet testowałem na 12V, ale podkreślam chwilowego 2 - 3s.

Co do uszkodzeń zębatek, przy zwiększonym napięciu, jeżeli nie będą miały zbyt dużego oporu do pokonania nic się nie stanie, a przynajmniej nie powinno. Bez prób się też nie obejdzie.

Panowie byłbym ostrożny z podpinaniem takiego napięcia do serw.

Co do serw Tower Pro 5010 to po podpięciu 12 V do serw poszły z dymem w ilości szt 3 na 18 i nastąpiło to od razu w momencie podpięcia zasilania. Ot poprostu przez pomyłkę, źle podpiąłem kabelki do zasilacza. Każde serwo ( jeśli chodzi o producenta) inaczej przyjmuje takie zabawy. Ostrożnie Panowie ostrożnie. Zabawa jak z granatem na poligonie 😉

Proponuję zastosować jakiś prosty regulator do modeli RC w cenie rzędu 20 zł między zasilaniem a serwami bo ineczej można je prosto usmażyć.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.