Skocz do zawartości

RobotChallenge - Mistrzostwa Europy Robotów

Pomocna odpowiedź

Dzięki za gratulacje dla Zwierzaka 🙂 Niestety akurat podczas finałów nie mieliśmy przy sobie aparatu, dlatego filmiki z finałów microsumo są potrzebne na gwałt! Bardzo o nie prosimy 🙂

• Lubię! 1

... i ja się przyłączę ... Poland rulez!

teraz tylko zróbcie to co kiedyś sugerowałem:

Zdalne startowanie i zatrzymywanie robotów ... o ile byłem przeciwny rozwiązaniu z tymi modułami startu, to zmieniam zdanie.

Wyeliminowany problem falstartów, większa płynność oraz - w moim subiektywnym odczuciu - zwiększenie widowiskowości.

Myślę, że również w przypadku polskich sumo i mini sumo powinny stać się standardem,

i będzie OK.

Moim zdaniem wyeliminowanie falstartów w ten sposób gdzie sędzia staruje roboty jest gorsze w tym sensie, że wywołuje mniejsze emocje u zawodników. Ja nie miałem takie frajdy jak stawiałem robota i czekałem, aż ruszy. Wolę skupiać się na odliczaniu i w ostatnim momencie startować. Większa adrenalina dla konstruktora.

... Większa adrenalina dla konstruktora.

... i większe poczucie niesprawiedliwości, jeżeli przegrał walkę bo w jego opinii przeciwnik ruszył szybciej. Coś trzeba wybrać. Wiedeń wybrał ... czas na Polskę.

Gratulacje! Jestem dumny że należę do społeczności robotyków polskich (może w małym stopniu ale jednak zawsze należę 😃 ).

To teraz pytanie dla BotlandTeam. Jakie to uczucie zbudować najlepszego robota (LF) w Europie? 😃

Dodam tylko, ze standard tego zdalnego startowania/zatrzymywania został już opracowany przez Szwedów, wydaje się być dobrze przemyślany i raczej nie ma co w nim zmieniać. Duża zaletą jest programowanie przez sędziego, co bardzo zmniejsza prawdopodobieństwo oszustw "z boku".

http://www.robotsm.se/startmodule/index.php?page=for_organizers_general_information

Co do samej dyskusji o startowaniu proponuje to robić jednak w temacie

https://www.forbot.pl/forum/topics37/ujednolicenie-startu-robota-minisumo-na-zawodach-vt6464.htm

a nie tutaj.

Prawie 200 filmików nie dałem rady wszystkich przejrzeć te ciekawsze według mnie:

Dla tych którzy sugerowali, że słabo nam szło:)ciekawe walki BoguŚ v Mitavs 1/8 finałów robot który nas wyeliminował zajął 4miejsce w całym turnieju

Miałem napisać relacje lecz bulibulibu zrobił to tak obiektywnie i w dobry sposób, że nie ma sensu abym powielał jego wypowiedź.

Tak sobie patrzę na te walki sumo.. czy są jakieś wymogi dotyczące koloru części robota?

Dumam, czy zrobienie francuskiego manicure 😉 [pomalowanie na biało paska spychacza] nie myliłoby skutecznie przeciwnika zmuszając go do cofnięcia - tak, by myślał, że jest na krawędzi ringu.

Marooned dlatego wiele osób maluje spychacze na biało 😉 Daje to w niektórych przypadkach nawet sporą przewagę. W regulaminie niby jest zapis, że nie można zakłócać pracy przeciwnika, ale nie ma żadnych ograniczeń co do koloru.

Co nie zmienia faktu, że dobry program powinien olewać odczyty z czujników linii jeśli wykrył przed sobą przeciwnika.

Oraz taka ucieczka robota z klina nie jest zawsze pożądana - skoro już najechał na klin/spychacz/klapkę, to znajduje się w złej sytuacji a ucieczka może mu pomóc.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...