Razonek Maj 20, 2012 Autor tematu Udostępnij Maj 20, 2012 Po co? Nie gadaj że po przeglądnięciu forbota i własnej wiedzy nie potrafisz go "stworzyć" tutaj jest zatrzęsienie gotowych schematów. Przysięgam w moim niema nic nadzwyczajnego
MatManiak Maj 20, 2012 Udostępnij Maj 20, 2012 Swietna konstrukcja! Gratuluję Ale.. jakoś na fotkach nie potrafię znaleźć lipola wiem że już późno, no ale 2 minuty oglądam fotki, i nic Gdzie on się podział ?
Phil Maj 21, 2012 Udostępnij Maj 21, 2012 MatManiak, bo na fotkach go nie ma , jest tylko mocowanie za turbiną, obejrzyj drugi filmik tam jest ładnie widoczny. EDIT: A nie, faktycznie nie ma... nie wiem jakim cudem go tam widziałem...
MatManiak Maj 21, 2012 Udostępnij Maj 21, 2012 MatManiak, bo na fotkach go nie ma , jest tylko mocowanie za turbiną, obejrzyj drugi filmik tam jest ładnie widoczny. EDIT: A nie, faktycznie nie ma... nie wiem jakim cudem go tam widziałem... Za turbiną jest regulator silnika bezszczotkowego do obsługi turbiny
koval_blazej Maj 21, 2012 Udostępnij Maj 21, 2012 Na filmie chyba widzę go przed turbiną,, na płasko wzdłuż poprzeczki
MatManiak Maj 21, 2012 Udostępnij Maj 21, 2012 A, no tak - faktycznie, zaraz po przejeździe, jak się zatrzymał to widać jakieś "cos" przed turbiną
Razonek Maj 21, 2012 Autor tematu Udostępnij Maj 21, 2012 No więc tak. Akku jest na tym łączniku czujników z główną płytką. Leży sobie elegancko przywiązana taśmą Jest to najlepsze rozwiązanie. Gdy akku jest przyczepiony za turbiną to wtedy robot oscyluje. Widać to na pierwszym filmiku z Turbinowcem. Tam bateria była przyklejona "stojąc" i to powoduje taki ruch.
electrik_eye Czerwiec 19, 2012 Udostępnij Czerwiec 19, 2012 Siemka! Byłeś dzisiaj na zawodach w Chorzowie, co nie? ;D Tak się pytam bo też tam był Turbinowiec i identyczny jak ten więc pomyślałem, że to ty Tak btw to z czym były problemy ?
Razonek Czerwiec 19, 2012 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 19, 2012 Tak to ja Problem był z urwaną ścieżką od potencjometru. Turbina wytwarza takie wibracje że takie anomalia się dzieją Musze teraz przylutować nóżkę potencjometru bezpośrednio do komparatora
lukix Czerwiec 19, 2012 Udostępnij Czerwiec 19, 2012 To były jakieś zawody w Chorzowie? Szkoda że nie było tego w kalendarzu zawodów, bo chętnie bym przyjechał :/ Jakiego lipola używasz w robocie? Ile mAh?
Razonek Czerwiec 19, 2012 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 19, 2012 3x lipol turnigy 500mAh, 25-30C 1x lipol zippy compact 500mAh, 25C wszystkie 2S1P
Treker (Damian Szymański) Czerwiec 19, 2012 Udostępnij Czerwiec 19, 2012 Też pierwsze słyszę o jakiś zawodach w Chorzowie, możecie powiedzieć coś więcej na ten temat ?
electrik_eye Czerwiec 19, 2012 Udostępnij Czerwiec 19, 2012 Hah, to niefajnie No, ale twój poprzedni robot "łólwerin" () też dzisiaj startował, prawda? Jak jak na razie ze szkoły startowałem tylko z tymi całymi Lego Mindstorm, ale massakra to jest Gotowe klocuszki, daremny napęd i wszystko tak drogie, że ja nie mogę Dlatego właśnie jestem w trakcie tworzenia schematu do mojego autorskiego LF Silnik pololu HP 30:1, turbinka (nie mam szczególnego pomysłu więc może nawet wezmę też tą co ty ), nie więcej niż 16 czujników fotoodbiciowych i algorytm PID lub PD Mam nadzieję, że wypali bo szkolne roboty to porażka jest Np. czujnik jeden koloru z lego z przesłaniem u nich kosztuje 150 zł! Paranoja... [ Dodano: 19-06-2012, 19:48 ] @Treker, Zawody były w Chorzowie organizowane przez... przez... kurczę, jakąś szkołę - musiałbym sprawdzić. Były kategorie LF (i wszystkie razem (obojętnie czy Lego czy własne)), ale podzielone jakoś wiekowo tak dziwnie , LF Open czyli czasy wszystkich LF'ów i Robotmaniak czyli robot, który miał robić "coś" Skromnie się pochwalę, że miałem z kolegą 4 miejsce, co przy naszym wieku i na prawdę nie wielkiej ilości pracy włożonej w projekt jest wynikiem całkiem, całkiem Gdybyście mieli być też tym zaskoczeni to nauczycielka mówiła mi coś o zawodach w Tychach koło listopada
Razonek Czerwiec 19, 2012 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 19, 2012 Były takie malutkie zawody w Chorzowie. Były tylko LF'y i Freestyle. Konkurencja ogólnie słaba. Poza mną i chyba dwoma innymi robotami były same linefollowery z LEGO. W dodatku były przedziały wiekowe, i tak dzięki temu turbinowiec który nawet nie wystartował zajął 3 miejsce, Wolverine zajął 1 miejsce i pierwsze w klasyfikacji ogólnej. Sorry pisałem i byłem afk i wyszło że się powtarzam. W Tychach to zawody chyba tylko i wyłącznie lego, chyba to są zawody "Robotown"
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »