Skocz do zawartości

Turbinowiec

Razonek

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Ogólnie super mam tylko wątpliwości co do zamocowania TSOP. Prawie całkowicie jest zasłonięty przez silnik ...

B. Fajny robocik : ) Czekam na jutrzejszy filmik : )

PS: Co to za element 560 w prawym górnym rogu (sry za głupie pytanie ale nie miałem jeszcze do czynienia z taką obudową/elementem?)?

Robot prezentuje się fajnie 😉 Ocenę wystawię jednak dopiero po obejrzeniu filmu 😋 Mogłeś już kupić potencjometr w SMD, a nie pakować takiego potwora.

soban, ten element to dławik mocy.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Tolo, Miałem obawy z tym TSOP'em, ale jak się okazało działa wyśmienicie. Nic go nie zakłóca, większy test będzie na zawodach...

soban, Tak to dławik 56 uH, SMD o wydajności max 2,9A.

DODAŁEM FILMIKI ! ENJOY 😋

Gratuluję, konstrukcja świetna! Ciekawi mnie dlaczego zamontowałeś kondensator w miejscu sharpa? Rozumiem, że na razie sharpa nie ma ale jak już go zamontuje to będziesz musiał przesunąć kondensator a może raczej dać go w całkiem inne miejsce.

Dwa procki to trochę za dużo. Spokojnie ATmega16 by się wyrobił (chyba, że brakłoby by mu pinów- nie liczyłem). Bezpieczniej będzie jeśli TSOP wylutujesz i wlutujesz go wyżej na leżąco. Ale najpierw spróbuj poświecić na niego z każdej możliwej strony, aby sprawdzić czy jest to konieczne.

Gratuluję!

Test swiecenia przeszedł pomyślnie już na samym początku. 12 metrów i każdy kąt go nie dziwi 🙂

Sharp się spokojnie mieści i nic nie trzeba wylutowywać 🙂

Gratuluę konstrukcji i mam pytanie - czy robot był sponsorowany przez szkołę tak jak poprzedni ? A jeśli tak, to jak można się o coś takiego ubiegać ? Fajnie by było mieć takią szkołę-sponsora 🙂

klonyyy, podejdź do nauczyciela jakiegoś przedmiotu technicznego związanego z elektroniką/mechatroniką i zapytaj czy dałoby się zorganizować dofinansowanie. Pamiętaj, że jak szkoła da pieniądze na robota to może później wymagać, aby ten robot w szkole został jak już będziesz szedł do średniej/na studia.

klonyyy, podejdź do nauczyciela jakiegoś przedmiotu technicznego związanego z elektroniką/mechatroniką i zapytaj czy dałoby się zorganizować dofinansowanie. Pamiętaj, że jak szkoła da pieniądze na robota to może później wymagać, aby ten robot w szkole został jak już będziesz szedł do średniej/na studia.

Dzięki spróbuję, ale szanse są nikłe, ponieważ od techniki mamy babkę która nic z techniki nie umie oprócz pisma technicznego i na technice prowadzi plastykę. Zostaje jedynie nauczyciel z fizy 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.