Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Po co? Nie gadaj że po przeglądnięciu forbota i własnej wiedzy nie potrafisz go "stworzyć" tutaj jest zatrzęsienie gotowych schematów. Przysięgam w moim niema nic nadzwyczajnego 🙂

Swietna konstrukcja! Gratuluję🙂

Ale.. jakoś na fotkach nie potrafię znaleźć lipola 😉 wiem że już późno, no ale 2 minuty oglądam fotki, i nic 😋 Gdzie on się podział ? 😉

MatManiak, bo na fotkach go nie ma 🙂 , jest tylko mocowanie za turbiną, obejrzyj drugi filmik tam jest ładnie widoczny.

EDIT: A nie, faktycznie nie ma... nie wiem jakim cudem go tam widziałem...

MatManiak, bo na fotkach go nie ma 🙂 , jest tylko mocowanie za turbiną, obejrzyj drugi filmik tam jest ładnie widoczny.

EDIT: A nie, faktycznie nie ma... nie wiem jakim cudem go tam widziałem...

Za turbiną jest regulator silnika bezszczotkowego do obsługi turbiny 😉

No więc tak. Akku jest na tym łączniku czujników z główną płytką. Leży sobie elegancko przywiązana taśmą 🙂 Jest to najlepsze rozwiązanie. Gdy akku jest przyczepiony za turbiną to wtedy robot oscyluje. Widać to na pierwszym filmiku z Turbinowcem. Tam bateria była przyklejona "stojąc" i to powoduje taki ruch.

• 5 tygodnie później...

Siemka!

Byłeś dzisiaj na zawodach w Chorzowie, co nie? ;D

Tak się pytam bo też tam był Turbinowiec i identyczny jak ten więc pomyślałem, że to ty 🙂

Tak btw to z czym były problemy ?

Tak to ja 🙂

Problem był z urwaną ścieżką od potencjometru. Turbina wytwarza takie wibracje że takie anomalia się dzieją 🙂 Musze teraz przylutować nóżkę potencjometru bezpośrednio do komparatora

To były jakieś zawody w Chorzowie?

Szkoda że nie było tego w kalendarzu zawodów, bo chętnie bym przyjechał :/

Jakiego lipola używasz w robocie? Ile mAh?

Hah, to niefajnie 🙂 No, ale twój poprzedni robot "łólwerin" (🙂) też dzisiaj startował, prawda?

Jak jak na razie ze szkoły startowałem tylko z tymi całymi Lego Mindstorm, ale massakra to jest 🙂 Gotowe klocuszki, daremny napęd i wszystko tak drogie, że ja nie mogę🙂 Dlatego właśnie jestem w trakcie tworzenia schematu do mojego autorskiego LF 🙂 Silnik pololu HP 30:1, turbinka (nie mam szczególnego pomysłu więc może nawet wezmę też tą co ty 🙂 ), nie więcej niż 16 czujników fotoodbiciowych i algorytm PID lub PD 🙂 Mam nadzieję, że wypali bo szkolne roboty to porażka jest 🙂 Np. czujnik jeden koloru z lego z przesłaniem u nich kosztuje 150 zł! Paranoja... 🙂

[ Dodano: 19-06-2012, 19:48 ]

@Treker,

Zawody były w Chorzowie organizowane przez... przez... kurczę, jakąś szkołę - musiałbym sprawdzić.

Były kategorie LF (i wszystkie razem (obojętnie czy Lego czy własne)), ale podzielone jakoś wiekowo tak dziwnie 🙂, LF Open czyli czasy wszystkich LF'ów i Robotmaniak czyli robot, który miał robić "coś" 🙂 Skromnie się pochwalę, że miałem z kolegą 4 miejsce, co przy naszym wieku i na prawdę nie wielkiej ilości pracy włożonej w projekt jest wynikiem całkiem, całkiem 🙂 Gdybyście mieli być też tym zaskoczeni to nauczycielka mówiła mi coś o zawodach w Tychach koło listopada 🙂

Były takie malutkie zawody w Chorzowie. Były tylko LF'y i Freestyle. Konkurencja ogólnie słaba. Poza mną i chyba dwoma innymi robotami były same linefollowery z LEGO. W dodatku były przedziały wiekowe, i tak dzięki temu turbinowiec który nawet nie wystartował zajął 3 miejsce, Wolverine zajął 1 miejsce i pierwsze w klasyfikacji ogólnej.

Sorry pisałem i byłem afk i wyszło że się powtarzam. W Tychach to zawody chyba tylko i wyłącznie lego, chyba to są zawody "Robotown"

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...