Skocz do zawartości

Dobór napędu do minisumo (oprócz silników pololu)

Pomocna odpowiedź

Z samoróbkami będzie ciężko, z tego powodu, że ciężko uzyskać zakres większy niż 15cm.

Hmm, tak siedzę sobie przed moim minisumo, sprawdzam po raz dziesiąty i dalej mam zasięg 40cm do dłoni... Widocznie coś robię nie tak, że nie mam 15cm, dobrze że nie podłączyłem diodek do tranzystorów, bo by więcej było 😉

Ale wy nie wierzycie w te czujniki DIY... ale to nie mój problem. Trzymacie się tego hasła triangulacji, chociaż nie wiecie co wam niby ona daje w minisumo. Slayer i Wasp udowadniają że samoróbki wcale nie muszą odbiegać od Sharpów.

Dla mnie przy minisumo różnica jest taka, że Sharpy są łatwiejsze do obsługi i trochę mniejsze, za to 5x droższe. Trzeba tylko trochę pomęczyć te samoróbki, a nie włączyć, zobaczyć że jest 15cm i olać temat.

• Lubię! 1

To może pomyśl nad HL149 i wymianą silników?

A odnośnie czujników, to jak najbardziej zgadzam się z opinią KD93. Dlaczego to, co zrobione w domu, ma być gorsze od 5x droższego, fabrycznego produktu? Warto posiedzieć trochę przy czujnikach, a można osiągnąć na prawdę dobre rezultaty 🙂

danioto, tak samo nie przekreślałbym czujników robionych na diodach i fototranzystorach, są dość niebezpieczne (bo diody muszą być atakowane duużym prądem), ale standardowy zasięg 40cm jest do uzyskania bez najmniejszego problemu. W dodatku pomiar jest analogowy (nie mylić z pomiarem odległości, po prostu ft jest podpięty pod ADC) i zdecydowanie szybsze od jakichkolwiek sharpów.

zuba1, no to Ci koledzy doradzili 😅 najlepsze jest to, że mają racje od pololu w cenie 50zł/szt nie znalazłem nic lepszego mającego małe wymiary i dobre parametry.

Idąc ich tropem myślowym pozostaje mi doradzić Ci zrobienie samemu silnika i przekładni będzie taniej 😅

Bobby, jesteś w stanie pokazać jaka jest różnica szybkości? Od dłuższego czasu mamy zamiar wymienić sharpy na coś szybszego.

hungrydevil, zajrzyj sobie do dokumentacji Shine i zobacz jakie miał on tam czasy impulsów, potem porównaj z dokumentacją Sharpa.

są wolniejsze więc się nie nadają

[ Dodano: 31-05-2012, 15:18 ]

Teraz pytanie na co postawić na szybkość czy na siłę???

Sabre, ale ostatnio kolega ma ciętą ripostę 😅 Co nie zmienia faktu, że ma rację.

Dziesiątki ludzi wypytuje o silniki i stało się to nudne każdemu polecać pololki. Więc czas najwyższy poszukać jakiejś alternatywy. Tylko obawiam się, że w tej cenie nic prędko nie wyszukamy:(

• Lubię! 1
Teraz pytanie na co postawić na szybkość czy na siłę???

Ale patrząc na te pololu podobne silniczki i ich 25rpm to wydawać by się mogło, że będą miały duży moment. Nic bardziej mylnego, to samo z pololu, jest silnik z przekładnią 1000:1, wydawać by się mogło, że powinien mieć gigantyczny moment. Pewnie ma ale tylko w teorii, ponieważ te delikatne zębateczki nigdy w życiu by go nie przeniosły. Te silniki są po to aby miały niskie obroty, a nie wysoki moment.

Bobby, jesteś w stanie pokazać jaka jest różnica szybkości? Od dłuższego czasu mamy zamiar wymienić sharpy na coś szybszego.

Sharpy są dlatego wolne, bo wysyłają sygnał modulowany i takowy też odbierają spowrotem, więc wysłanie sygnału o odpowiedniej długości trwa pewien czas. Jak sobie zrobisz diodę IR + fototranzystor to minimalny czas odczytu to łączny czas: odczytu z ADC wartości przy zgaszonej diodzie + zapalenie diody + odczyt z ADC wartości przy zapalonej diodzie + zgaszenie diody, czyli praktycznie "błysk ciupagi", a stosując komparatory (gdy chcesz miec tylko cyfrowy odczyt) to jeszcze szybciej. Minusem takiego rozwiązania (stosowanego w micromouse) jest brak modulacji itp itd, a więc zakłócenia, tzn inny robot może swoimi czujnikami łatwo zmienić odczyt, bo fototranzystor wyłapie również i ten sygnał (ale stosując tylko odczyt cyfrowy przez komparator, to raczej nie ma znaczenia, bo raczej ciężko zaświecić przeciwnikowi w czujnik nie będąc na przeciwko 😉 )

Oczywiście można zrobić DIY czujniki z modulacją, zresztą jest taki artykuł na forbocie gdzieś chyba 😉

Jak na temat o silnikach, to sporo jest dyskusji nt. czujników 😋 Anyway, osobiście mogę zaproponować takie silniczki:

http://www.trobot.pl/index.php/sklep-robot-mechanika-silniki-kola-serwa/silniki?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=125&category_id=25

albo z inną przekłądnią:

http://www.trobot.pl/index.php/sklep-robot-mechanika-silniki-kola-serwa/silniki?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=131&category_id=25

Problem z ich zastosowaniem jest taki, że nie mieszczą się dwa obok siebie. Trzeba by zastosować np. gąsienice, albo inny mechanizm przeniesienia napędu.

W podobnym układzie, można też by spróbować zastosować takie silniki:

http://www.trobot.pl/index.php/sklep-robot-mechanika-silniki-kola-serwa/silniki?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=146&category_id=25

choć tu myślę, że byłby problem z wagą, bo cała reszta robota musiałaby być lżejsza niż 120g.

Chodzi mi o same pololu jaki wybrać bo miałem 100:1 w lumi ale nie są zadowalające przypominam że robot ma być na wysokość max 4cm

Z samoróbkami będzie ciężko, z tego powodu, że ciężko uzyskać zakres większy niż 15cm.

Hmm, tak siedzę sobie przed moim minisumo, sprawdzam po raz dziesiąty i dalej mam zasięg 40cm do dłoni... Widocznie coś robię nie tak, że nie mam 15cm, dobrze że nie podłączyłem diodek do tranzystorów, bo by więcej było 😉

Ale wy nie wierzycie w te czujniki DIY... ale to nie mój problem. Trzymacie się tego hasła triangulacji, chociaż nie wiecie co wam niby ona daje w minisumo. Slayer i Wasp udowadniają że samoróbki wcale nie muszą odbiegać od Sharpów.

Dla mnie przy minisumo różnica jest taka, że Sharpy są łatwiejsze do obsługi i trochę mniejsze, za to 5x droższe. Trzeba tylko trochę pomęczyć te samoróbki, a nie włączyć, zobaczyć że jest 15cm i olać temat.

Hmm... Tak sobie siedzę i czytam ten post i nadal mam poczucie niesmaku... Widocznie coś źle robię, że nie mogę dopatrzeć się tutaj subiektywnej wypowiedzi nie atakującej przedmówców. A gdyby troszkę się wysilić umysłowo, to może by dało się zrozumieć, że 15 cm to była hiperbola, a nie przeczytać raz i olać temat. 2k postów i taka kultura rozmowy, jak przy świżaku, który się ledwie zarejestrował i czuje się panem wszechświata.

Wracając, co Bobby miałeś na myśli mówiąc "niebezpieczne"? Chodziło o to, że sporo da się z nich wyciągnąć? Nie rozumiem też części "pomiar jest analogowy (nie mylić z pomiarem odległości)"? To co my analogowo mierzymy? Chyba trochę się pogubiłem w Twojej wypowiedzi. 😋

Dla tych, którzy nadal mnie będą atakować. Może i w minisumo zasięg samoróbki wystarczy, i naprawdę to popieram. Ale nie wiem, czy samoróbka optyczna zdałaby egzamin przy robocie sumo. Widziałem projekt jednego sumiaka, który próbował triangulować, ale chłopaki szybko projekt zarzucili. Albo w innych robotach o większym wymaganym zasięgu... Chyba, że wykorzystywać wiązki laserowe, ale to już chyba inna bajka 😋

danioto, pisząc "niebezpieczne" chodziło mi o to, że gdy impuls będzie trwał zbyt długo, diody mogą się spalić (a nawet strzelić gubiąc soczewki). Słowa o pomiarze analogowym z kolei odnosiły się do tego, że nie zmierzysz takim czujnikiem rzeczywistej odległości, bo duży wpływ na niego ma kształt i kolor powierzchni, od której odbija się światło - wiemy tylko, że coś jest blisko lub daleko. BTW, nic w twoim poście nie wskazywało na to, że te 15cm to była hiperbola, sam myślałem, że sądzisz, że to max, ale ubiegł mnie KD. No i nikt Cię nie atakuje, jak Ty chcesz używać hiperboli, to nie złość się, że ktoś używa ironii.

Co do samoróbek w sumo - mogą zdać egzamin, wiele zależy od odizolowania optycznego nadajnika i odbiornika i ich paramterów.

hungrydevil, tak jak KD napisał, poszukaj sobie raportu z budowy robota Shine, dodatkowo mogę pomóc wam jeszcze bardziej i rzucić nazwy takie jak insumountable, stealth2, lowblow 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...