Skocz do zawartości

Wybór środowiska programistycznego

ps19

Wybór środowiska programistycznego  

30 użytkowników zagłosowało

Wyniki głosowania są ukryte!

Ankieta jest już zamknięta!

Pomocna odpowiedź

Jako, że przez wakacje zamierzam napisać w miarę kompletny program do Dominatora w języku C (AVR) zastanawiam się nad wyborem środowiska.

Proszę o chociaż krótkie uzasadnienie wyboru.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

No to źle kojarzysz.

AVR Studio 4 i niższe to było niezależne środowisko, a od wersji 5.0 jest oparte na Microsoft Visual Studio.

Używałem zarówno 4 jak i od niedawna 5 i piątka to znaczny skok. Ogólnie Visual Studio to jedno z lepszych IDE, jakie powstało. Nie przepadam za javową kobyłą Eclipse i korzystam z niej tylko do Javy pod Androida.

Mam kilka lat pracy zarówno z Eclipse jak i Visual Studio i bez wahania wybieram to drugie.

• Lubię! 1

sosnus, to spróbuj debuggować na Eclipse - symulatory są tylko do kilku procków, a sama konfiguracja... powiem tak: 3 osoby zajmujące się programowaniem próbowały wg instrukcji wtyczki - nikomu się nie udało (i to na AVR 8bit, zapomnij o AVR32).

AVRStudio (czy nowsze Atmel Studio) w wersji 5 ma jadnakze wady: błędy w bibliotekach, błędy w linkerze i kompilatorze. Ale są to błędy w Toolchainie, czyli dotyczą również innych środowisk. Niestety Microsoft skopał SQL Server (bodajże 2008) i po zainstalowaniu go nie ruszy VS Installer potrzebny do uruchomienia i poprawnego zainstalowania AVR Studio 5.

ATmel studio wychodząc miał problemy z AVRDragon, teraz podobno jest to naprawione - zobaczymy.

Pod Eclipse dobrze się pracuje tylko jeśli nei potrzebujemy debuggowania i korzystamy z AVR 8bit. Aczkolwiek nei jest to środowisko specjalnie przyjazne początkujacym, ze względu na konfigurację.

Ciekawostką jest AVR32Studio - fork Eclipse działajacy pod linuksem. Nie widzię się, że zarzucili projekt - aktualizacja libc w systemie do nowszej wersji psuła debugger, a raczej nei chcieli się męczyć z naprawianiem produktu co 2 miesiące, bo ktoś z ekipy robiącej Linux albo Eclipse dał ciała.

• Lubię! 1

Nie napisałeś na jaki procesor piszesz program. Ja używam:

Do 89/AVR 8bit - AVRstudio

Do Xmega - Eclipse

Do ARM Cortex M3 - Keil uVision

Do PC - Visual Studio

Skonfigurowanie Eclpise to koszmar. Jeżeli nie masz doświadczenia w tym środowisku lub nie masz możliwości skopiowania od kogoś gotowego skonfigurowanego środowiska to polecam odpuścić sobie to środowisko.

AVR Studio/ Visual Studio - instalujesz i programujesz nie ma żadnych problemów ze skonfigurowaniem tych środowisk.

W AVR studio masz wbudowany debbuger, ale działa on bardzo słabo (wolno i zawiesza się) przy współpracy z tanimi programatorami/debbugerami JTAG.

KeiluVision - Świetne środowisko, genialny debbuger, ale nie wiem czy poradziłbym sobie z konfigurację bez poradnika, ale jak już przebrniesz przez konfigurację to praca w tym środowisku to sama przyjemność.

• Lubię! 1

Mnie do Keila zniechęca kiepski edytor tekstu, na poziomie tego z AVRStudio 4. Chyba, że jest to kwestia konfiguracji, może jeszcze dam temu środowisku szansę.

Na PC: na linuksie Eclipse sprawdza się nieźle, pod Windowsem zupełnie na odwrót (przynajmniej w C), mniej problemów jest z DevCpp (ale tego nei polecam do niczego powyżej prostych programów do testowania kodu służącego do obliczeń). Większych programów nie piszę obecnie, ale Visual C++ jest sympatyczny - zresztą nie tylko on - w zależności od potrzeb można użyć czegoś od Borlanda albo Visual Studio Express.

• Lubię! 1

Ja również mogę polecić Eclipse'a. Używam go zarówno do AVR 8bit, STM32 jaki c++. Fakt faktem nie korzystam z debbuger'a dla AVR'ow, ale konfiguracja nie należała do zbyt trudnych;)

• Lubię! 1

Środowiskiem programistycznym jest zestaw programów dostarczonych w pakiecie WinAVR lub avr-toolchain od Atmela, czyli kompilator języka C, linker , biblioteki standardowe, make, debugger itd. No i potrzebny jest tzw. "ulubiony edytor" programisty, np. VIM -jest potężny.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.