Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Wygląda ok tylko popraw przy przelotkach informacje o niełączeniu się warstw ,chyba że nie chcesz aby się łączyły. Przy złączu c4 nie masz kondensatora. Daj na masie kilka dodatkowych przelotek.

Ta ładowarka ładuje chyba tylko 2 cele i nie ma balansera. A co do pytania o ładowanie to pewnie może ładowarką mikroprocesorową ale nie wiem czy to jakoś źle nie wpłynie na ogniwa.

Tak ładuje dwie cele, ale moje pytanie brzmiało czy może naładować 3 cele- dwie równoległe i jedną szeregową 😉 a mikroprocesorowej niestety nie posiadam i nie zamierzam nabyć w najbliższym czasie.

Czemu coś takiego nie wysyła wartości zwróconej przez funkcję getkbd() na konsolę ( podłączenie dobre, ponieważ gdy dam pod zmienną a wartość załóżmy '0' to wyświetla piękne zera a tak to konsola pusta (a na lcd ładnie się wyświetlają numerki naciskanych klawiszy ):

int main()
{
lcd_init();

sei();

USART_Init( __UBRR );

while(1)
{
	  char a=getkbd();

lcd_locate(1,0);
         lcd_int(a);
	  uart_putc(a);
	  _delay_ms(20);
}

}

EDIT:Dobra już sobie poradziłem.

To mam jeszcze jeden problem - nie wiem czemu ale silnik bipolarny kręci mi się tylko w jedną stronę :

#include <avr/io.h>
#include <util/delay.h>

#define    CZAS 11

#define 	T1 (1<<PF4)
#define     T2 (1<<PF5)
#define  	T3 (1<<PF6)
#define     T4 (1<<PF7)

#define KROK1 PORTF|=T1; PORTF &=~(T2|T3|T4)
#define KROK2 PORTF|=T2; PORTF &=~(T1|T3|T4)
#define KROK3 PORTF|=T3; PORTF &=~(T1|T2|T4)
#define KROK4 PORTF|=T4; PORTF &=~(T1|T2|T3)

int main()
{
   DDRF=0xFF;
   PORTF=0X00;

while(1)
     {

KROK1;

_delay_ms(CZAS);

KROK2;

_delay_ms(CZAS);

KROK3;

_delay_ms(CZAS);

KROK4;

_delay_ms(CZAS);

}

}

Oczywiście gdy chcę obroty w druga stronę po prostu zmieniam kolejnośc załączania się tranzystorów w mostku ( KROKx ). A co najdziwniejsze podłączając inny silnik obroty działają w lewo i w prawo bez żadnego problemu, a tu kicha 😕

silnik którego używam : https://www.google.pl/search?hl=pl&tbo=d&output=search&sclient=psy-ab&q=M35Sp&btnG=&oq=&gs_l=&pbx=1#hl=pl&sclient=psy-ab&q=M35SP-9T&oq=M35SP-9T&gs_l=serp.3..0i19l2j0i30i19l2.12009.14179.0.14404.5.4.0.1.1.0.148.504.0j4.4.0...0.0...1c.1.7.psy-ab.MO2CctopIzc&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.44342787,d.Yms&fp=c99160cbfa50584b&biw=1600&bih=775

Witam po dość długim czasie 😉

Robot jest na ukończeniu, niedługo dodam fotki, nawet elektronika działa super, ale dziś chyba spaliłem mostek - robot sobie jechał, a tu nagle jeden silnik przestaje działać. No to odłączyłem i podłączyłem zasilanie płytki głównej robota, a tu dalej kicha. I skończyło się na sprawdzaniu połączeń. Co dziwne na obu inputach ładnie sygnały dochodzą do mostka, ale on nieładnie już reaguje - gdy na inputach jest 0 v to na obu outputach jest ok. 1 v, ale gdy dam na jeden input 1 a na drugi 0 na obu outputach jest 7v ( sprawdzając względem masy). Niby nic dziwnego , po prostu poszedł mostek, ale co jest dziwne - są to zmostkowane mostki, a silniki nawet przy zatrzymaniu pobierają maxxxx 2A. Mostek był zimny po " przepaleniu". Co mogło się z nim stać ?

• 2 tygodnie później...

Problem z mostkiem rozwiązany- chyba rzeczywiście była to wadliwa sztuka.

Teraz próbuję uruchomić ADC w M128, ale voś nie wychodzi - pojawiają się błędne wyniki - np. na zmianę 60 i 124, funkcja pomiaru:

uint8_t get_ADC(void){

ADMUX = (1<<ADLAR)|(1<<REFS0)|(1<<MUX0);

ADCSRA |= (1<<ADEN)|(1<<ADSC);

while ((ADCSRA & 0x10)==0);
   ADCSRA|=0x10;

return ADCH;
}

Ostatecznie chciałbym zrobić coś takiego, że klikając Przycisk na pilocie pilot wysyła zapytanie do robota( póki co pojazdu), a ten wykonuje pomiar i odsyła do pilota odpowiedź. Czy wyglądałoby to tak:

- Z pilota wysyłam zapytanie i zmieniam tryb rfm'a z nadajnika na odbiornik

- robot wykonuje pomiar i zmienia tryb rfm'a na nadajnik, wysyła odpowiedź i zmienia się na odbiornik

?

Zdjęcia niedługo, bo robot jest w trakcie malowania 😉

• 2 tygodnie później...

Robot skończony, a raczej jego wersja na pokaz do szkoły (sorki że tak późno):

Ta duża płytka jest tylko do zmniejszenia napięcia stabilizatorem (7808), dalej ładowarka i kabel do akusa, w robocie .

Wymiary to 25cm na chyba 50cm, waży 6 kilo, pojemność aku dośc duża bo moje ogniwa mają chyba po 2000mAh ogniwo, a ja dodatkowo połączyłem po 2 równolegle, a trzy takie pary połączyłem szeregowo i otrzymałem ok. 14v. Wał i pręt gwintowany są w rurce mosiężnej, pozyskanej ze starej anteny, a wszystko jest zalane cyną 😉 . Bezcenne były miny nauczycieli którzy go widzieli 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...