Skocz do zawartości

Linefollower prosty do bólu

Pomocna odpowiedź

Mam wątpliwość co do pierwszego (najprostszego schematu) w tym temacie. Według mnie rezystory R1 i R2 oraz diody prostownicze są zbędne i układ będzie działał bez nich. Po co one są?

Diody służą do zabezpieczenia układu przed napięciami indukowanymi w silniku w chwili wyłączenia, bo jak pewnie wiesz silnik to układ RL.

Edit:

OldSkull, oczywiście mój błąd, zagalopowałem się 🙂

Diody - zgadza się, rezystory - nie! Ograniczeniu prądu służą Rb, R1 i R2 służą ustaleniu punktu pracy dla tranzystorów i działają z fotorezystorami jak dzielnik napięcia.

Szczerze mówić trudno powiedzieć, ale na oko problemem może być złe podłączenie tranzystorów. Sprawdź w dokumentacji rozkład nóżek:

ECB

Czyli E masz (chyba) dobrze do masy, ale C i B masz zamienione.

• 3 tygodnie później...

A mi dzisiaj odpowiadając w innym temacie wpadała do głowy taka koncepcja.

Wszystko opiera się na pamięci EPROM której linie adresowe są podłączone do wyjść czujników, a linie danych sterują mostkiem.

Taka pamięć stanowi swego rodzaju sieć neuronową.

Do eksperymentów wystarczyły by 4 czujniki, pamieć równoległa EEPROM, mostek. Nie wiem czy nie trzeba by jakiegoś impulsatora, aby sterować odczytami z tej pamięci. Ostatecznie wrzucić to do jakiego GALa16V8.

PS. może nie jest to i najprostsza z możliwych idei, ale sądzę że można ją tu zakwalifikować, ponieważ nie posiada mikroprocesora w swojej strukturze, a chyba między innymi o to chodzi w temacie. 🙂

Po walce z aparatem i zrobieniu ponad 50 zdjęć te mi wyszły.

I co tu jest nie tak? Bo ja już nie mam na to sił. Tranzystory zapewne, to też zrobiłem zdjęcie w przybliżeniu. Mam nadzieję, że mi pomożecie ;>

Nawet jak zamieścisz jeszcze 15.000 zdjęć od strony elementów to więcej ci nie pomożemy, bo nie będziemy widzieli jak polutowałeś. Czekamy w dalszym ciągu na zdjęcia płytki od strony lutów.

Ale przecież mówię, że czerwone linie to miejsca lutów. Zdjęcia nie dałem bo nie mogę zrobić wyraźnego, albo takiego w którym by było wszystkie dokładnie widać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...