Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #2 – multimetr, pomiary, rezystory

Pomocna odpowiedź

@tru_IN miło słyszeć, że kurs Ci się podoba 🙂 Czasami może tak być, że pomiar małych rezystancji będzie odbiegał od tego spodziewanego - wynika to ze sposobu pomiaru. Przy większych oporach nie powinno być takiego problemu.

• 1 miesiąc później...

@blow9V miło słyszeć, że się podoba! Mam nadzieję, że obecni uczniowie skorzystają na takich publikacjach i może więcej osób zajmie się tym później zawodowo 🙂

• 1 miesiąc później...

Zestaw do kursu otrzymałem na urodziny, w końcu zaczynam coś łapać z prądu co było moim marzeniem od dawna 🙂 dziękuję za przygotwanie tak ciekawych i profesjonalnie zrobionych kursów razem z opcją zakupu akcesoriów, nawet nie trzeba tego robić. Super sprawa! Tylko tak dalej.

• Lubię! 1

Lubię bardzo temat elektroniki. Zawsze, gdy chęciałem liznąć trochę wiedzy z tego tematu, znajdywałem materiał, który nie trafiał do mojej łepetyny. Zaznaczam, jestem laikiem w tej dziedzinie, ale lubię ten temat i przez przypadek Trafiłem na ten blog. Muszę przyznać - rewelacja! Myślę, że materiał ten podany w " ten" sposób trafiając do odbiorców mojego pokroju zostanie zrozumiany i szybko przyswojony. Dobry pomysł. Tak trzymać. Dziękuję. 

• Lubię! 1

@Lewmarko witam na forum i dziękuję za miłe słowa 🙂

Zachęcam do samodzielnego eksperymentowania i ćwiczeń praktycznych - wtedy można nauczyć się najwięcej!

• 4 tygodnie później...

Bardzo solidny artykuł, jednak brakuje mi w nim ogólnego wzoru na rezystancję przy łączeniu więcej niż dwóch rezystorów. Wydaje mi się, że warto by go było dodać, bo o ile przy połączeniu szeregowym jest to po prostu suma rezystancji wszystkich rezystorów, to przy połączeniu równoległym więcej niż dwóch rezystorów nie jest już on taki oczywisty.

• Lubię! 1

Dzień dobry, bardzo dziękuję za napisanie tego materiału. Wszystko zostało napisane zrozumiałym językiem. Zrobiłem wszystkie doświadczenia. Podoba mi się Pana pomysł porównania przepływu prądu do wody wypływającej z zapory.

Pozdrawiam

Kuba

• 1 miesiąc później...

Hej wszystkim. Zacząłem właśnie kurs podstawowy z elektroniki. Wcześniej coś tam grzebałem, lutowałem, mierzyłem itd. ale teraz chciałbym zdobyć wiedzę od początku, aby ją usystematyzować i zrozumieć krok po kroku. Jestem po dwóch lekcjach, niby wszystko już wiedziałem, ale dobrze jest wszystko odświeżyć 🙂 Jak na razie kurs bardzo czytelny, jasny i nie przegrzewają mi się ,,styki'' w głowie. Pozdrawiam Wojtek

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...
(edytowany)

Przy połączeniu rezystora 10k Ω oraz 100 Ω szeregowo miernik wskazuje ok. 9.90 czy dobrze wskazuje? Miernik jest ustawiony na 20kΩ

Edytowano przez mtgmilosz

@mtgmilosz witam na forum 😉 Biorąc pod uwagę tolerancję (+/-5%) jest to możliwe, ale wklej dla pewności zdjęcie swojego układu to jeszcze sprawdzimy czy wszystko się zgadza.

• 3 tygodnie później...

Witam jestem w 100% początkującym kurs jest napisany bardzo łatwym i zrozumiałym językiem, mam tylko pytanie co do łączenia rezystorów brakuje mi przykładu dlaczego łączymy je równolegle i tak jak by zmniejszamy jakość rezystorów, czy po prostu źle to zrozumiałem 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...