Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #7a – tranzystory bipolarne w praktyce

Pomocna odpowiedź

57 minut temu, SzczepanQLIG napisał:

Czyli mogę R2 -1kΩ?

Ale Ty robiłeś tą część kursu o diodach LED?

image.thumb.png.ea592d6a65b443bb892bb89b69e9b095.png

Tak możesz wstawiać 1K jako R2

• Pomogłeś! 2
1 godzinę temu, SzczepanQLIG napisał:

Nadal nie rozumiem, o co chodzi z Idiody

To ma być Twoje założenie - np. chcesz żeby prąd wynosił 7 mA to liczysz jak w przykładzie. Policz teraz dla Idiody = 15 mA na przykład.

Tak przy okazji - w urządzeniu które akurat mam na warsztacie mam rezystor 22kΩ na niebieskiej przy 5V 🙂

• Lubię! 1

Zaokrąglasz do najbliższego w typoszeregu - w tym przypadku 470 Ω. Pamiętaj, że rezystory mają rozrzut do 10%, napięcie na baterii też nie jest dokładnie 9V tylko pływa w zależności od stopnia rozładowania. Tu jest ważniejsze jakiego rzędu rezystor trzeba dać, a nie dokładną wartość. Bo w sumie nie jest takie ważne czy prąd diody będzie w rzeczywistości 12 czy 16 mA.

Nie. Daje się taki jaki jest potrzebny. Jak pisałem wcześniej - musiałem dać 22k żeby dioda była kontrolką a nie latarką.

Po prostu liczysz rezystor dla 20mA i już wiesz, że mniejszego nie możesz dać. Ale większy nie zaszkodzi, tyle że dioda będzie świecić słabiej.

• Pomogłeś! 1
Dnia 28.01.2022 o 10:47, ethanak napisał:

To ma być Twoje założenie - np. chcesz żeby prąd wynosił 7 mA to liczysz jak w przykładzie. Policz teraz dla Idiody = 15 mA na przykład.

Tak przy okazji - w urządzeniu które akurat mam na warsztacie mam rezystor 22kΩ na niebieskiej przy 5V 🙂

@ethanak Czyli jeśli Idiody wybiorę np. 7 mA to wyjdzie mi opór takiego rezystora, który sprawi, że przez diodę popłynie mniej więcej 7 mA?

(edytowany)

Wydaje się, że - z zarówno symboli PNP i NPN, jak schematów podłączenia - wynika, iż w jednym z tych przypadków emiter to (+) a w drugim (-). 

Czyli - niezależnie od umowy w którą stronę 'płynie' prąd - Emiter i Kolektor działąją raz zgodnie z nazwą [ang. emitter emits, collector collects]... a innym razem dokładnie wbrew nazwie. W dodatku te, kompletnie mnie mylące 🙂, symbole E i C są na każdym schemacie... a wolałbym tam mieć już (+) i (-), wtedy na pierwszy rzut oka widać, jak podłączyć. 

Dlaczego ktoś to tak wymyślił...? Czy czasem tranzystory na schemacie opisuje się + i -, a nie C i E?

P.S. Patrzcie - tu nawet ktoś specjalnie symbole odwrócił, żeby (+) był na górze a (-) zawsze na dole - pewnie w poszukiwaniu jakiejś reguły:image.thumb.png.47e2b4167cf1c55036049d167e434e5d.png

Edytowano przez piotrkmiotczyk

Bo emiter emituje ładunki, a kolektor je zbiera. A jakie to ładunki - to już zależy od tranzystora.

To tak w dużym uproszczeniu.

• Lubię! 1

Z tego co czytam (popraw mnie jeśli sie mylę) półprzewodnik typu N emituje elektrony, a typu P emituje 'dziury' (ale 'emituje dziury' to i tak chyba oznacza, że zbiera elektrony!). 

Czyli jeśli zbierasz grzyby to to samo, co wytwarzasz puste miejsca gdzie nie ma grzyba? Na upartego można to tak ująć:)

Emiter emituje ładunki. A nośnikiem ładunku może być np. elektron albo dziura (dalej w dużym przybliżeniu).

• 2 tygodnie później...

Hmm... Zrobiłem pracę domową. Układ działa, jednak zastanawia mnie wynik pomiarów, bowiem wyszło mi:

U(baza-emiter): 704mV
U(kolektor-emitor): 1266mV
I(kolektor): 6,31mA
I(baza): 0,86mA

Dziwi mnie "wysokie" napięcie K-E, ale to już sprawdzę jutro 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...