Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

No wiem, ale myślałem, że gdzieś takie gotowe można kupić. A skąd wziąć ogumienie? Mi pierwsza myśl jaka się narzuciła to gumowe rączki na kierownicę rowerową.

Można wykorzystać uszczelki samoprzylepne - takie do okien, możliwe że dało by radę dopasować również jakieś samochodowe. Widziałem też w jakimś starym Servo Magazine sposób, polegający na częściowym zalewaniu obręczy kół rodzajem silikonu...ale musiał bym nieco poszperać. Daj znać jeśli Cię to interesuje.

Witam!

Byłem w Wiedniu na zawodach i miałem przyjemność oglądać Twojego robota w akcji. Bardzo zaintrygowały mnie jego opony - dawały na oko bardzo dobrą przyczepność, ale z tego co widziałem wymagały częstego czyszczenia. Mógłbyś zdradzić coś więcej na ich temat(jaki materiał, czym czyszczony) czy też pozostaną one tajemnicą konstruktora?? 🙂

Oczywiście gratuluje świetnego robota! 😃

No, no, bardzo mi się podoba, wszystko ładnie upakowane, cud miód.

Można się oczywiście doczepić, że glut, że ta stojąca atmega, że kable widać, ale to i tak nie zaniża bardzo poziomu. Jest spoko.

Przekładnię robiłeś sam?

I czy sam tak jakieś enkodery?, bo widać przy kółkach elektronikę/

I on naprawde nie ma czujników lini ? Czyli zamiast usilnie trzymać się areny poprostu myśli tylko o przeciwniku ?

Koła wykonane są z aluminium - toczone na zamówienie. Opona z jakiegoś rodzaju silikonu, ale nie wiem jakiego. Na zawodach koła czyściłem denaturatem, bardzo dobry do zmywanie nadmiaru tłuszczu i innych zabrudzeń. Rzeczywiście na kołach są założone enkodery, jednak na razie pozostają niepodłączone:) z czasem będą obsługiwane.

W najbliższym czasie planuje dodanie czujników linii, których jednak czasami brakuje:).

• 2 tygodnie później...

Mam może i masakryczne pytanie... ale naprawdę trauma mnie od tego aż wzięła... Czy jakby robot miał 10 cm i 3mm długości to nie zostanie dopuszczony ? .... czy możliwe są malutkie odchyły od wymiarów... nawet 2mm...

;d

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...