Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Wykonywanie PCB termotransferem

Pomocna odpowiedź

Tak troszkę obok tematu...

Jak zrobić termotransfer na płytce z warstwą światłoczułą?

Nie mam pod ręką "normalnej" dwustronnej z grubszą miedzią, tylko tę światłoczułą (taka niebieska).

Ale w naświetlania się nie bawię :|

Ok, czyli najpierw zmyć, a potem "normalnie".

Zejdzie pod np rozcieńcalnikiem nitro? Albo czymś innym powszechnie dostępnym (zmywacz do paznokci?)

w sumie to nigdy nie robiłem fototransferu, ale z tego co wiem to materiał światłoczuły usuwa się roztworem NaOH (wodorotlenek sodu/soda kaustyczna). Pół kilo NaOH w granulkach kosztuje 6zł do nabycia w każdym chemicznym (używa się go do udrażniania rur), ewentualnie Kret z marketów się też nadaje (NaOH z dodatkami).

No i po usunięciu materiału światłoczułego masz zwykły laminat, więc normalnie termotransfer.

Szkoda tylko trochę takiej płytki.

Kiedyś chciałem spróbować metody fotochemicznej i odstraszyło mnie właśnie nakładanie tej warstwy/koszt laminatu z warstwą fotoczułą. Reszta czyli naświetlanie/wywoływanie wygląda na dużo prostsze niż cały proces metodą termo transferu. JA na twoim miejscu kupiłbym wywoływacz, oraz folię do drukarek laserowych i spróbował zrobić to na tej warstwie, ale to tylko moje zdanie. 😉

co do nanoszenia warstwy światłoczułej, pojawiły się na allegro folie światłoczułe.

http://allegro.pl/fotomaska-najtaniej-obwody-drukowane-i2693929468.html

Fotomaska NAJTANIEJ OBWODY DRUKOWANE; sprzedający: rsikon12

http://allegro.pl/soldermaska-najtaniej-obwody-drukowane-i2693929876.html

Soldermaska NAJTANIEJ OBWODY DRUKOWANE; sprzedający: rsikon12

pierwsza to do zwykłego wytrawiania, nanosi się ją za pomocą laminarki (są też chyba samoprzylepne)

a druga służy za soldermaskę, rozpuszcza się tylko na padach

przyjemniejsze w użyciu niż lakiery i tańsze niż gotowe płytki z warstwą światłoczułą

jak ogarnę jakąś naświetlarkę to chyba przerzucam się na fototransfer (tym bardziej że moja nowa laserówka nie ogarnia drukowania na papierze kredowym)

• Lubię! 2

Jakiś czas (koło czerwca? lipca?) temu na elektrodzie był większy temat o foliach, ze zdjęciami i filmikami...

Efekty wyglądały niemalże profesjonalnie (brakowało tylko cynowania padów).

Niestety, nie mogę się teraz do niego dogrzebać...

Orientuje się ktoś, czy ta "soldermaska" z folii pełni jej funkcję, czy tylko ładnie wygląda? Chodzi mi głównie o izolację elektryczną

• 3 miesiące później...

Mam pytanie dotyczące otworów przez które wkłada się elementy do lutowania ( rezystory, diody itp. ) Co polecacie do wykonania tak małych otworów ? Myślałem nad cienkimi wiertłami, ale nawet nie wiem czy takie można gdzieś kupić. Pomożecie ?

Oczywiście, że można kupić takie wiertła. Myślę, że 1mm będzie taką uniwersalną wartością.

Małe wiertełka?... dokładnie 😉 W marketach typu Castorama dostaniesz, ale raczej 1mm, nie mniej, ja kupuję w sklepie metalowym, jakieś utwardzane, ale nigdy nie pamiętam nazwy po 2zł z groszami. Subminiatórowych typu 0,6mm i mniej nie miałem konieczności używać, ale wiem, że można je dostać w większości sklepów elektronicznych. Tam 0,6-1mm też mają, jednak cena jest stanowczo zbyt wygórowana jak na zwykłe HSS. 😉

@edit

1mm to stanowczo za dużo dla drobnicy

Ja przyjmuję zasadę:

rezystorki 1/4W i mniej 0,6mm - 0,8mm

układy scalone 0,8mm

g-piny 1mm

Innych używam niezwykle rzadko 😋

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...

Macie jakieś sprawdzone źródło, z którego kupujecie dobry papier kredowy? Jakiś sklep internetowy, użytkownik allegro itp.

Bo u mnie w papierniczych rzadko mają ten papier a czasami sami nie wiedzą czy to jest kredowy i tylko zgadują :/

I jeszcze mam pytanie, czy ktoś z was może używał preparatu firmy AG TERMOPASTY do bezprądowego cynowania miedzi? Czy to się nadaje do czegokolwiek (nałożenie na ścieżki w celu ochrony ale również ułatwienia lutowania) czy tylko ściema?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...