Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #5 - las rezystorów, plecionka, topnik

Pomocna odpowiedź

@Szaq Masz trochę zimnych lutów, zrób tak kup np. RF800 topnik w płynie, pędzelkiem przejdź po wyprowadzeniach/cyny, zobaczysz jak ładniej się cyna złapie pól lutowniczych. Oczywiście możesz też użyć topnika w żelu 🙂 

21 minut temu, Szaq napisał:

dzięki za pomysł i pomoc, spróbuję tak zrobić

Ewentualnie jeżeli masz gdzieś w szufladzie kalafonię możesz ją zmieszać z IPA / Acetonem w stosunku 1 kalafonii do 2 acetonu i takim topnikiem lutować, tylko potem trzeba czyścić płytkę 😉 

(edytowany)
6 minut temu, Szaq napisał:

na chwile obecną nie planowałem kupować kalafonii ale czemu nie, dzięki

Tylko mam na myśli kalafonię w bryłkach (a nie taką w formie żelu; żel to zwykle proporcje w okolicach 1:1, ale to często zależy od jakości składników) 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1
  • 2 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...

@Wortan jak na początek to jest dobrze, najważniejsze, że układ działa 🙂 Na przyszłość możesz się postarać robić tak, aby lutowane wyprowadzenie elementu było proste - możesz je zagiąć, aby element nie wypadł, ale podczas lutowania konkretnej nóżki warto ją wyprostować. Dzięki temu uzyskasz lepszy kształt lutu i łatwiej będzie uciąć krótko wyprowadzenie. Teraz niektóre wyprowadzenia musiałeś zostawić stosunkowo długie.

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

IMG_20220919_151747.thumb.jpg.30a252a4b7270862a61dab8888124b69.jpg 

Udało się za pierwszym razem. Tylko ten wkręt ph0 od plusa przy arku kiepsko chodził. Musiałem pożyczać inne śrubokręty tez ph0 inne niż w niezbędniku. 

• Lubię! 1
  • 9 miesiące później...

Najpierw się dziwiłem, bo próbując wcześniej lutować popełniałem wszystkie możliwe błędy... Później się wkurzałem, bo kompletnie mi to nie wychodziło. Tyle że nie zrażałem się. Lutowałem, czyściłem, rozlutowywałem, czyściłem lutowałem i tak w kółko. Przy lesie rezystorów zacząłem myśleć, że ten kto zaprojektował ten odcinek kursu jest w głębi duszy sadystą. :D I nagle w połowie płytki coś zaskoczyło i luty zaczęły mi wychodzić, no, może nie świetnie, ale akceptowalnie.

Kurs jest super, nie jest dla mnie łatwy, brnę, ale wychodzi mi to coraz lepiej.

Dziękuję.

• Lubię! 2
Dnia 10.07.2023 o 14:34, Szern napisał:

zacząłem myśleć, że ten kto zaprojektował ten odcinek kursu jest w głębi duszy sadystą

Dziękuję za miłe słowa 😈

Cieszę się, że kurs jest pomocny - powodzenia w dalszych eksperymentach!

• 1 miesiąc później...

Czemu przełącznik dip-switch nie jest zamontowany odwrotnie jak sugerowałaby warstwa opisowa na płytce PCB, gdzie pozycja 1 przełącznika jest przy LED4? Ja tak to przylutowałem. Jest to poprawne?

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...