Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Cześć! Nazywam się Wiki. Forbot jest moim pierwszym spotkaniem z elektroniką, ale technologią z punktu widzenia "teoretycznego" interesuję się już od jakiegoś czasu. Czas na praktykę! Nie dziwcie się, jeżeli będę zadawać na początku matołkowate pytania - przywykłam do pisania wierszy, a nie kodów 😹 Po kursie elektroniki dla początkujących, chciałabym zbudować swojego pierwszego Światłoluba. Nazwałabym go chyba Światowid. 

Pozdro! ❤️

• Lubię! 2

@Sekret cześć Wiki, witam na forum i życzę powodzenia w eksperymentach z elektroniką 🙂 Trafiłaś w dobre miejsce, w razie problemów pytaj śmiało na forum!

Cześć,

Jestem programistą, aktualnie zawodowo programistą frontendu (TypeScript, Angular), ale zawsze lubiłem też programowanie bardziej niskopoziomowe. Kupiłem sobie Raspberry Pi jakieś trzy lata temu, opanowałem dostęp do GPIO (w Ruby), pomigałem diodką, i włożyłem do szuflady na jakieś dwa lata. A potem przyszedł rok 2020 i ogólnie klimat na elektronikę DIY, więc go wyciągnąłem, dokupiłem więcej elektronicznego stuffu, i zacząłem robić różne zabawne rzeczy. W sumie nawet myślałem o opisaniu tych projektów gdzieś "publicznie" tylko nie wiedziałem gdzie. Teraz już wiem, a jak jeszcze jest szansa na rabat to już w ogóle super 🙂

Pozdrawiam.

• Lubię! 1

@TPReal witam na forum. Faktycznie, elektronika to bardzo ciekawe hobby 🙂 Zachęcam do stałej aktywności na forum i do opisywania swoich DIY!

Cześć,

systemami wbudowanymi interesuję się od jakiegoś roku. Spodobała mi się zarówno warstwa elektroniczna (projektowanie układów, lutowanie itp.) jak i programistyczna. Jak na razie nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, jednak staram się je zdobywać tworząc coraz to nowe projekty. Zawsze szukam nowych źródeł wiedzy i wiem, że tutaj na pewno takie znajdę, dlatego postanowiłem dołączyć do forum.

• Lubię! 1
(edytowany)

@Qaser witaj Przemku na naszym forum 🙂 

12 godzin temu, Qaser napisał:

Chcę lepiej nauczyć się programować mikrokontrolery.

To dobrze trafiłeś, powodzenia!

@niken dzień dobry 🙂 

@Wirgiliusz również witam na naszym forum 🙂 fajnie że ambitnie podchodzisz do tematu, jak będziesz działać z własną konstrukcją tzw. DIY to zachęcam Cię do podzielenia się tym na forum 🙂 

Edytowano przez Gieneq

Cześć! Ktoś podlinkował mi Wasze kursy i mega się zajarałam🤩, od razu kupiłam zestaw do ćwiczeń i tak zaczynam moją przygodę! Studia niby mam już za sobą, ale wciąż nie mogąc znaleźć pracy, jakoś tak... rozpoczęłam kolejne😆 Studiuję informatykę zaocznie, wciąż szukam pracy, a jesienne wieczory zapowiadają się być już zaplanowane z Waszym kursem dla tych kompletnie “zielonych” (jeszcze) w temacie. 

• Lubię! 2

@synowa witam na forum 🙂 Miło słyszeć, że nasze kursy są dla Ciebie ciekawe! Powodzenia w eksperymentach z elektroniką, a w razie problemów pytaj śmiało na forum 🙂

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
(edytowany)

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. U mnie historia rozpoczęła się od problemów z modelem rc synka. Potrzebowałem lutownicy i jakoś pokrętnie trafiłem na forbota. Zaczołem myslec ze fajnie było by poznac te elektroniczne elementy i tak jest, oto jestem 😁. Pierwsze kroki w świecie elektroniki co prawda dość późno ale mam nadzieję że nie wymikne. Na marginesie problem z autkiem okazał się o ironio natury mechanicznej, tak tak człowiek uczy się całe życie. 

Edytowano przez wiwi
  • Lubię! 1

Cześć,

Jestem Rafał - 35 lat z wykształcenia informatyk. Zawsze chciałem zagłębić się w tajniki elektroniki, ale nigdy nie znalazłem wystarczająco czasu aby poszukać konkretnej wiedzy, materiałów. Mam nadzieję, że tutaj uda mi się rozpocząć swoją przygodę z elektroniką. Docelowo chciałbym się zagłębić także w automatykę oraz robotykę, są to tematy bardzo ciekawe oraz przyszłościowe.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...