Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Cześć jestem Daniel mam 34 lata, miło mi jest dołączyć do społeczności na Forbocie:) wiem, że z wami uda mi się zgłębić wiedzę tajemną odnośnie automatyki i nie tylko. 

• Lubię! 1

Cześć,

z tej strony Łukasz, programista z nastoletnim stażem. Do elektroniki chciałem przysiąść od zawsze, ale jakoś nigdy nie było czasu lub źle ustawione priorytety.
Czas pandemii i więcej czasu w domu pozwoliło zmodyfikować priorytety i wygospodarować trochę czasu na naukę.
Chciałbym na razie nauczyć się podstaw by rozumieć elektroniczny świat, a z czasem łączyć programowania z elektroniką.
Gdy wpadnę w elektronikę po uszy to chciałbym zarazić tym mojego syna żebyśmy wspólnie mogli coś tworzyć, w planach (2-3 lata) przeprowadzka do domu więc będę chciał automatyzować otoczenie 🙂

Pozdrawiam!

• Lubię! 1

Witam, jestem Radek, mam 31 lat i właśnie otworzyłem zestaw Arduino poziom 1. Wcześniej zero styczności z elektroniką, za to więcej styczności z programowaniem w Javie, C# (na silniku Unity - pisałem jakieś małe gierki), i Pythonie. Czas więc zaczynać przygodę 😀

Pozdrawiam Forumowiczów!

• Lubię! 1

@fezojka cześć Łukasz, witam na forum 🙂 W takim razie życzę powodzenia w eksperymentach z elektroniką! Jeśli syn jest w wieku szkolnym to zerknij również na nasz najnowszy kurs: Kurs micro:bit – #0 – wstęp, spis treści. Powinien Cie zainteresować 😉

@Zorpak cześć Radek, witam na forum! W razie problemów pytaj śmiało na forum 😉

(edytowany)

Witam serdecznie 🙂

Mam na imię Piotr 46 lat i kurs elektroniki rozpoczynam razem z synem Jakubem 13 lat. Ja dla przypomnienia a dla syna to nowe doświadczenie 😉

Edytowano przez astronom74
  • Lubię! 1
(edytowany)

Czesc!

Mam na imie Nika i pracuje jako etyczny haker. Specjalizuje sie w pentestach sieciowych, systemach kontroli przemyslowych i bawie sie tez hakowaniem roznych urzadzen (IoT/home domotica, urzadzenia medyczne etc.). W wolnym czasie lubie lutowac, projekt na ten weekend to Gigatron TTL retro computer (dzieki bogu za kwarantanne hah :)), link dla zainteresowanych - https://gigatron.io/.  

Dzieki za swietne materialy do nauki elektroniki, na pewno przyda sie w przyszlych i obecnych projektach! 

Edytowano przez genowefiala
  • Lubię! 1
(edytowany)

Cześć!

Mam na imię Filip, studiuję informatykę i w końcu postanowiłem zabrać się za naukę elektroniki. W przyszłości (może wyjdzie) chciałbym pobawić się arduino i rpi oraz nauczyć się lutować, ale póki co chcę przerobić podstawy podstaw (żeby później móc np. bawić się z ww. platformami).  Zresztą uważam, że fajnie poznać rzeczy, których uczę się na studiach, od strony praktycznej.

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie!

Edytowano przez Quiverus
  • Lubię! 1
20 godzin temu, fezojka napisał:

Cześć,

z tej strony Łukasz, programista z nastoletnim stażem. Do elektroniki chciałem przysiąść od zawsze, ale jakoś nigdy nie było czasu lub źle ustawione priorytety.
Czas pandemii i więcej czasu w domu pozwoliło zmodyfikować priorytety i wygospodarować trochę czasu na naukę.
Chciałbym na razie nauczyć się podstaw by rozumieć elektroniczny świat, a z czasem łączyć programowania z elektroniką.
Gdy wpadnę w elektronikę po uszy to chciałbym zarazić tym mojego syna żebyśmy wspólnie mogli coś tworzyć, w planach (2-3 lata) przeprowadzka do domu więc będę chciał automatyzować otoczenie 🙂

Pozdrawiam!

Cześć

pozdrawiam z Bydgoszczy i życzę wytrwałości w dążeniu do celu 🙂

• Lubię! 1

@astronom74 cześć Piotr, witam na forum i pozdrowienia dla syna! Życzę udanych eksperymentów z elektroniką, zerknijcie tez na kurs micro:bita lub Arduino 😉

@genowefiala cześć Nika, witam na forum! Ciekawa praca, może kiedyś opowiesz coś więcej na ten temat? Temat bezpieczeństwa w kontekście IoT będzie na pewno ciekawy dla wielu osób 😉

@Quiverus cześć Filip, nauka elektroniki to dobry wybór - później wszystko pójdzie znacznie łatwiej. Powodzenia w eksperymentach!

@rw86 cześć Radek, witam na forum - udanych eksperymentów z elektroniką!

• Lubię! 1

Cześć, tu Arek - jestem typowym "humanistą", ale od dziecka uwielbiałem komputery i rozkładanie wszystkiego na czynniki pierwsze... Za czasów "mojej szkoły" informatyka to był Paint i Office - Skoro sam nauczyłem się html'a, ubuntu też mi nie przeszkadza to może z "malinami" będzie podobnie - Przeszło 30 lat życia i trafiłem na Was - postanowiłem, że jednak zacznę od podstaw elektroniki. Bo jak coś zaczynać to "po całości" nawet jeżeli jest to tylko "4fun" i dla siebie.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...