Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć wszystkim.

Postanowiłem zbudować grawerkę laserową z instrukcji ze strony instructables. Zakupiłem wszystkie części zgodnie z opisem. Zmontowałem wszystkie mechaniczne części oraz ramę, pozostaje więc już jedynie podłączenie elektroniki. Schemat podany przez autora wygląda następująco: 

FTCKU5DID77M9I9.LARGE.thumb.jpg.d294591b10fa61e3fea70b9855fd3e30.jpg

I tu pojawia się pierwszy problem, mianowicie sterowniki silników krokowych na schemacie są inne od sterowników użytych przez autora (oraz podanych w liście części). Te które występują na schemacie to najprawdopodobniej Easy Driver:

sterownik1.thumb.png.ea91932fa41bffe20b371644f2dee14c.png

Natomiast w liście części występuje sterownik TB6560 3A:

1321860242_sterownik2.thumb.png.790336e2da98a9b9aca1922022797309.png

Problem polega więc na tym, że nazwy wejść różnią się na obu sterownikach i nie wiem w jaki sposób podłączyć sterownik TB6560 mając informacje o podłączeniu sterownika Easy Driver (ze schematu). Przeczytałem kurs elektroniki z forum oraz przejrzałem ten dotyczący programowania Arduino lecz nie znalazłem informacji, które pozwoliłyby rozwikłać mi ten problem. Innych wątków dotyczących tego zagadnienia także nie znalazłem, a forum zostało mi polecone na uczelni (studia niezwiązane z elektroniką). Byłbym wdzięczny za wskazanie dalszej drogi.

Nie mam doświadczenia z elektroniką w związku z czym chciałbym jeszcze spytać w jaki sposób można zaopatrzyć się w przewody? W internecie znalazłem jedynie przewody męskie, żeńskie itp. Czy jeśli mam na przykład podłączyć elementy odległe o 80cm to mam połączyć kilka takich przewodów, czy też lepiej kupić na długość przewód w sklepie elektrycznym?

Dzięki za przeczytanie i pomoc 🙂

Udało mi się odnaleźć część odpowiadających sobie połączeń.

sterownik12.thumb.png.eead1bd741d0a6a818981a2f558ab08b.png

Wejściu DIR będzie odpowiadać CW+ / CW-

Wejściu STEP będzie odpowiadać CLK+ / CLK-

Wejściu ENABLE będzie odpowiadać EN+ /EN-

Pozostaje pytanie w jaki sposób to podłączyć? Z tego co rozumiem to podłączenie do Arduino będzie inne niż w schemacie? Mój tok rozumowania jest następujący: sygnał na wejście Easy Driver zmienia w sposób trwały np kierunek obrotu silnika, natomiast w sterowniku TB6560 kierunek obrotu zmienia się poprzez podanie sygnału na CW+ lub CW-. Czyli z jednego wejścia robią się potencjalnie dwa.

Pozostaje jeszcze nierozpoznane przeze mnie GND na dole Easy Driver...

7 minut temu, Januszex napisał:

Pozostaje jeszcze nierozpoznane przeze mnie GND na dole Easy Driver

błagam... przyznaj się że sobie jaja robisz. bo jeśli to prawda, to chyba kierowanie do podstaw nie ma sensu - znajdź w okolicy jakiś punkt naprawy odkurzaczy albo innego malarza pokojowego i poproś żeby ci to zrobił... nie wiem co studiujesz, ale studiuj sobie dalej a niektóre rzeczy pozostaw innym.

• Pomogłeś! 1

Autor pisze: 

Cytat

You can combine EN-, CW- and CLK- and attach them with a wire to a GND-pin on your arduino. EN+ can go to pin 8. CW+ stans for direction and CLK+ stands for step pulse.

To by oznaczało następujace podłaczenie: 

sterownik12.thumb.png.102112556dac00aa12b49171c9ee832a.png

Prosiłbym o potwierdzenie eksperta 🙂

Wiem co oznacza GND, chodziło o to, że nie wiem gdzie dokładnie je podłączyć.

w poniedziałek kąpała się w smole...

we wtorek w rosole...

resztę wierszyka sobie znajdź w sieci, a w międzyczasie sam sobie odpowiedz na pytanie - dlaczego gnd trzeba byłoby podłączyć w jakielolwiek inne dziurkie niż w tą, na której jest napisane "gnd"?

23 godziny temu, Januszex napisał:

Udało mi się odnaleźć część odpowiadających sobie połączeń.

sterownik12.thumb.png.eead1bd741d0a6a818981a2f558ab08b.png

Wejściu DIR będzie odpowiadać CW+ / CW-

Wejściu STEP będzie odpowiadać CLK+ / CLK-

Wejściu ENABLE będzie odpowiadać EN+ /EN-

Pozostaje pytanie w jaki sposób to podłączyć? Z tego co rozumiem to podłączenie do Arduino będzie inne niż w schemacie? Mój tok rozumowania jest następujący: sygnał na wejście Easy Driver zmienia w sposób trwały np kierunek obrotu silnika, natomiast w sterowniku TB6560 kierunek obrotu zmienia się poprzez podanie sygnału na CW+ lub CW-. Czyli z jednego wejścia robią się potencjalnie dwa.

Pozostaje jeszcze nierozpoznane przeze mnie GND na dole Easy Driver...

Cześć,

Sygnały CW+ i CLK+ lączysz do pinów sterujących (digital OUT) Arduino. Sygnału EN możesz w ogóle nie używać (jeśli chcesz używać to EN+ łączysz do pinu sterującego Arduino).

Wszystkie sygnały z "-" lączysz do masy GND układu (CW-, CLK-, EN-).

na CLK+ podajesz sygnał prostokątny o odpowiednio dobranej do prędkości ruchu obrotowego częstotliwości (wypełnienie 50 %). Jeśli chcesz aby silnik obrócił się o określoną liczbę kroków odliczasz i podajesz na wejście CLK+ - po odliczeniu tej liczby kroków silnik się zatrzyma. Stan HIGH lub LOW na wejściu CW+ zmienia kierunek obrotów silnika. Wejścia EN+ możesz nie używać - można go użyć do blokowania ruchu silnika. Zobacz np. ten link:

https://www.instructables.com/id/ARDUINO-UNO-TB6560-Stepper-motor-driver/

Pozdrawiam.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...