Januszex Napisano Luty 8, 2019 Udostępnij Napisano Luty 8, 2019 Cześć wszystkim. Postanowiłem zbudować grawerkę laserową z instrukcji ze strony instructables. Zakupiłem wszystkie części zgodnie z opisem. Zmontowałem wszystkie mechaniczne części oraz ramę, pozostaje więc już jedynie podłączenie elektroniki. Schemat podany przez autora wygląda następująco: I tu pojawia się pierwszy problem, mianowicie sterowniki silników krokowych na schemacie są inne od sterowników użytych przez autora (oraz podanych w liście części). Te które występują na schemacie to najprawdopodobniej Easy Driver: Natomiast w liście części występuje sterownik TB6560 3A: Problem polega więc na tym, że nazwy wejść różnią się na obu sterownikach i nie wiem w jaki sposób podłączyć sterownik TB6560 mając informacje o podłączeniu sterownika Easy Driver (ze schematu). Przeczytałem kurs elektroniki z forum oraz przejrzałem ten dotyczący programowania Arduino lecz nie znalazłem informacji, które pozwoliłyby rozwikłać mi ten problem. Innych wątków dotyczących tego zagadnienia także nie znalazłem, a forum zostało mi polecone na uczelni (studia niezwiązane z elektroniką). Byłbym wdzięczny za wskazanie dalszej drogi. Nie mam doświadczenia z elektroniką w związku z czym chciałbym jeszcze spytać w jaki sposób można zaopatrzyć się w przewody? W internecie znalazłem jedynie przewody męskie, żeńskie itp. Czy jeśli mam na przykład podłączyć elementy odległe o 80cm to mam połączyć kilka takich przewodów, czy też lepiej kupić na długość przewód w sklepie elektrycznym? Dzięki za przeczytanie i pomoc
Januszex Luty 8, 2019 Autor tematu Udostępnij Luty 8, 2019 Udało mi się odnaleźć część odpowiadających sobie połączeń. Wejściu DIR będzie odpowiadać CW+ / CW- Wejściu STEP będzie odpowiadać CLK+ / CLK- Wejściu ENABLE będzie odpowiadać EN+ /EN- Pozostaje pytanie w jaki sposób to podłączyć? Z tego co rozumiem to podłączenie do Arduino będzie inne niż w schemacie? Mój tok rozumowania jest następujący: sygnał na wejście Easy Driver zmienia w sposób trwały np kierunek obrotu silnika, natomiast w sterowniku TB6560 kierunek obrotu zmienia się poprzez podanie sygnału na CW+ lub CW-. Czyli z jednego wejścia robią się potencjalnie dwa. Pozostaje jeszcze nierozpoznane przeze mnie GND na dole Easy Driver...
ethanak Luty 8, 2019 Udostępnij Luty 8, 2019 7 minut temu, Januszex napisał: Pozostaje jeszcze nierozpoznane przeze mnie GND na dole Easy Driver błagam... przyznaj się że sobie jaja robisz. bo jeśli to prawda, to chyba kierowanie do podstaw nie ma sensu - znajdź w okolicy jakiś punkt naprawy odkurzaczy albo innego malarza pokojowego i poproś żeby ci to zrobił... nie wiem co studiujesz, ale studiuj sobie dalej a niektóre rzeczy pozostaw innym. 1
Januszex Luty 8, 2019 Autor tematu Udostępnij Luty 8, 2019 Autor pisze: Cytat You can combine EN-, CW- and CLK- and attach them with a wire to a GND-pin on your arduino. EN+ can go to pin 8. CW+ stans for direction and CLK+ stands for step pulse. To by oznaczało następujace podłaczenie: Prosiłbym o potwierdzenie eksperta Wiem co oznacza GND, chodziło o to, że nie wiem gdzie dokładnie je podłączyć.
ethanak Luty 8, 2019 Udostępnij Luty 8, 2019 w poniedziałek kąpała się w smole... we wtorek w rosole... resztę wierszyka sobie znajdź w sieci, a w międzyczasie sam sobie odpowiedz na pytanie - dlaczego gnd trzeba byłoby podłączyć w jakielolwiek inne dziurkie niż w tą, na której jest napisane "gnd"?
Treker (Damian Szymański) Luty 8, 2019 Udostępnij Luty 8, 2019 @Januszex wszystkie "masy", czyli punkty opisane jako GND należy połączyć razem 1
FlyingDutch Luty 9, 2019 Udostępnij Luty 9, 2019 23 godziny temu, Januszex napisał: Udało mi się odnaleźć część odpowiadających sobie połączeń. Wejściu DIR będzie odpowiadać CW+ / CW- Wejściu STEP będzie odpowiadać CLK+ / CLK- Wejściu ENABLE będzie odpowiadać EN+ /EN- Pozostaje pytanie w jaki sposób to podłączyć? Z tego co rozumiem to podłączenie do Arduino będzie inne niż w schemacie? Mój tok rozumowania jest następujący: sygnał na wejście Easy Driver zmienia w sposób trwały np kierunek obrotu silnika, natomiast w sterowniku TB6560 kierunek obrotu zmienia się poprzez podanie sygnału na CW+ lub CW-. Czyli z jednego wejścia robią się potencjalnie dwa. Pozostaje jeszcze nierozpoznane przeze mnie GND na dole Easy Driver... Cześć, Sygnały CW+ i CLK+ lączysz do pinów sterujących (digital OUT) Arduino. Sygnału EN możesz w ogóle nie używać (jeśli chcesz używać to EN+ łączysz do pinu sterującego Arduino). Wszystkie sygnały z "-" lączysz do masy GND układu (CW-, CLK-, EN-). na CLK+ podajesz sygnał prostokątny o odpowiednio dobranej do prędkości ruchu obrotowego częstotliwości (wypełnienie 50 %). Jeśli chcesz aby silnik obrócił się o określoną liczbę kroków odliczasz i podajesz na wejście CLK+ - po odliczeniu tej liczby kroków silnik się zatrzyma. Stan HIGH lub LOW na wejściu CW+ zmienia kierunek obrotów silnika. Wejścia EN+ możesz nie używać - można go użyć do blokowania ruchu silnika. Zobacz np. ten link: https://www.instructables.com/id/ARDUINO-UNO-TB6560-Stepper-motor-driver/ Pozdrawiam. 1 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »