Skocz do zawartości

[Teoria] Mostek H (H-bridge) - kompendium dla robotyka

Pomocna odpowiedź

Hm hm bardzo przydatny i czytelny artykuł, Zwłaszcza zasada działania przyda się dla amatorów żeby nie mylili mostku h z mostkiem na rzeczce albo mostkiem miedzy zebrami 😋

Od siebie dodał bym do opisu układów L293D i L298 ze mają wejścia PWM dla każdego z silników bo z opisu myślałem ze wogóle układy te nie mają "suche" sterowanie kierunkiem... dopiero na schemacie podłączeniowym zauważyłem ze jednak obsługują PWM...

Schematy wyjaśniają chyba wszystko. Jedynie napiszę jeszcze o wejściach 1-2EN i 3-4EN w L293D, oraz ENABLE_A, ENABLE_B które umożliwiają nam sterowanie naszych silników z użyciem PWM - bardzo przydatna funkcja wykorzystywana np. do płynnego startu lub regulacji prędkości. Podajemy na to wejście sygnał prostokątny o regulowanej szerokości impulsów i czym szersze impulsy (większe wypełnienie przebiegu) tym większa moc idąca na silniki.

Wiem wiem... czytałem cały artykuł. Jednak nawet wzmianka "obsługują pwm o czym w najbliższym czasie/ poniżej "itd mogła by mieć miejsce ;]

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam.

Mam pytanie odnoście układu L293D i jego brata L298.

Nianowicie czy niewykozystywana część układu (potrzebuję sterować jedynie jednym silnikiem) może "wisieć" w powietrzu? Czy wejścia muszą być podciągnięte pod któryś z biegunów zasialania, jak ma to miejscie w układach CMOS?

I jeszcze jedno pytanie.

Czy wejścia "A" mogą wiśieć w powietrzu (jedno z nich)?

Chodzi mi o zastosowanie na tych wejściach wyłaczników krańcowych.

Drązęk na osi silnika dochodzi do krańca i rozwiera styk łaczący dane wejście "A" ze sterownikiem.

Czy w takim wypadku wystarczy podać stan wysoki na drugie wejście "A" aby silnik zaczoł się obracać w przeciwną stonę? Czy musi być wymuszony Stan HL lub LH na wejściu?

Pozdrawiam

A-bra-X

• 4 tygodnie później...

mam pytanie. jakie proponujecie tranzystory do mostka na mosfetach?? chodzi mi o mostek, w ktorym sa 4 tranzystory tego samego typu. prosze o szybka odpowiedz, bo na zakupy chce jutro isc:PP

Witam.

Mam pytanie odnoście układu L293D i jego brata L298.

Nianowicie czy niewykozystywana część układu (potrzebuję sterować jedynie jednym silnikiem) może "wisieć" w powietrzu? Czy wejścia muszą być podciągnięte pod któryś z biegunów zasialania, jak ma to miejscie w układach CMOS?

I jeszcze jedno pytanie.

Czy wejścia "A" mogą wiśieć w powietrzu (jedno z nich)?

Chodzi mi o zastosowanie na tych wejściach wyłaczników krańcowych.

Drązęk na osi silnika dochodzi do krańca i rozwiera styk łaczący dane wejście "A" ze sterownikiem.

Czy w takim wypadku wystarczy podać stan wysoki na drugie wejście "A" aby silnik zaczoł się obracać w przeciwną stonę? Czy musi być wymuszony Stan HL lub LH na wejściu?

Pozdrawiam

A-bra-X

Co do l293d, to jeżeli chcesz, żeby krańcówka zmieniała kierunek obrotów silnika to musisz nóżkę NC (normally closed) podpiąć do masy (logicznego 0), NO (normally open) do 5v (logicznego 1), a trzecią do mostka. inaczej nie działałoby to tak jak byś tego chciał - wciśniecie krańcówki zatrzymywałoby silnik. A co do zostawiania wolnych nóżek, to jeżeli podepniesz gnd do jednej i nic do drugiej to silnik będzie się kręcił, jakby gnd było stanem wysokim. Najlepiej jakbyś zobaczył to na żywo, bo dość trudno mi jest to wytłumaczyć. Więc jeżeli masz 293 i płytkę stykową to do dzieła 🙂

wiec pomozecie z tymi tranzystorami?? jak zapytalem w sklepie o irl540, to sie za glowe zlapal facet i nic wiecej;/ jakie moga byc inne tranzystory?? moga miec mniejsza wydajnosc pradowa

Silniki to w praktyce nic innego jak układ RL, w pracującym silniku pojawiają się gwałtowne skoki napięcia. Ponadto kiedy takie silniki kręcą się "samopas" (gdy np. robot porusza się z wyłączonym zasilaniem silników, z rozpędu) to generują pewne napięcia, które mogły by uszkodzić scalaka - diody wszystko odprowadzają.

• Lubię! 2
wiec pomozecie z tymi tranzystorami?? jak zapytalem w sklepie o irl540, to sie za glowe zlapal facet i nic wiecej;/ jakie moga byc inne tranzystory?? moga miec mniejsza wydajnosc pradowa

Podać kolejny symbol, wtedy znowu pójdziesz do sklepu i znowu się sprzedawca za głowę złapie?

Zapytaj go jakie ma, skoro koniecznie chcesz jemu płacić za te tranzystory.

Aha, a przy L293D nie trzeba tego dawać? Na schemacie tego nie ma.

L293 -> D, czyli jak sama nazwa wskazuje ma już te zabezpieczenia diodowe wbudowane, czyli nie trzeba stosować dodatkowych. Bo ponoć można jeszcze spotkać układy L293 (nigdy nie szukałem).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...