Skocz do zawartości

Uszkodzony amperomierz?

TomekBartosz

Pomocna odpowiedź

Hej wykonuje kurs FORBOT elektronika podstawy cześć 3 (prawa Ohma)

wykonuje na plytce elektrycznej układ pokazany w pierwszym ćwiczeniu (bateria 9V, rezystor 10kOhm)

chciałem zmierzyć natężenie (A) wgłd. podłączając wszystko jak w schemacie. I tutaj miernik pokazuje mi jakieś głupoty:

Na zakresie 20mA pokazuje mi 1 (bez przecinków itp po prostu jeden) a wdłg kursu powinien pokazać 0,9mA

na zakresie 2000mikro (jedno ustawienie wyżej) pokazuje mi 999/998 

Wybaczcie może to glupie pytanie ale jestem totalnie zielony a chciałem sie nauczyć, pozdrawiam. Miernik mam dokładnie taki sam jak pokazany w kursach

Dodam że zmierzyłem opor rezystora i zgadza sie wartość z tą opisaną kreskami (10kOhm) i bateria posiada 9,7V (dostarczona razem z zestawem do kursu)

CZy muszę kupić nowy miernik czy może wykonuje jakiś błąd związany z pomiarem ?  

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

A co się stanie, jeśli czerwony kabelek (+) z baterii podłączysz tam gdzie powinien być podłączony (tzn. do dziurki oznaczonej "+")? Bo na razie jeden koniec rezystora wisi w powietrzu...

(edytowany)

Kabelek plus jest podpięty do minusowej szyny tak samo jak nożka rezystora ... Jeżeli ma to znaczenie mogę to zmienić Ale nie sądzę ... 

Edytowano przez TomekBartosz

Może spróbuj połączyć multimetr tak jak na rysunkach z kursu. Jedną sondę przytknij do nóżki rezystora, drugą do rozizolowanej części kabelka baterii. Sondy miernika mogą słabo dotykać blaszek w płytce stykowej w sposób jaki jest na zdjęciu.

Pisałeś, że miernik wskazuje "1", a na Twoim zdjęciu jest 10,2 mA, więc opis problemu nie zgadza się ze zdjęciem. Która wersja jest "prawdziwsza"?

200mikro = 1 .

2000mikro = 998

20mili = 15,6 (wiem że inna wartość jak poprzednio ...)

200mili = 54,9 

Na multimetrze przestawiam zakresy w momencie kiedy NIE dokonuje pomiaru. Wartosc na zakresie 20m się zmieniła mimo tego że układ został taki sam i rezystor jest ten sam. Dodatkowo każdy zakres pokazuje jakieś wartości z tyłka. Dlatego obawiam popsuty multimetr. Dodam że volty i ohmy mierzy dobrze. 

Dzięki za odpowiedzi wszystkim 🙂

Te mierniki w zestawach są najtańsze i najprostsze.  Mój pierwszy tani miernik też był popsuty.  Ceny porządnych mierników zaczynają się od 100zł w górę.

Rezystancję można policzyć gdy znamy napięcie i prąd dzięki prawu Ohma😏

@TomekBartosz chyba faktycznie Twój miernik jest uszkodzony (i to dość specyficznie). Nie pamiętam, aby ktokolwiek miał jeszcze u nas taki problem z tym miernikiem. Zgłoś reklamację w Botlandzie (napisz na adres: reklamacje@botland.com.pl) na pewno pomogą i szybko go wymienią 🙂

Proste mierniki są bardzo dobre na początek. Nie są przeładowane zbędnymi funkcjami i są proste w obsłudze. W ostateczności lepiej uszkodzić już taki miernik, niż coś sporo droższego. Ja cenię sobie ogólnie prostotę tego miernika i sam jeszcze często po niego sięgam. Zwyczajnie trafił się tutaj uszkodzony egzemplarz, nie zrzucałbym winy ogólnie na ten model multimetru.

1 godzinę temu, kayhoo napisał:

Mój mierzy też wszystko oprócz pomiarów związanych z amperażem

@kayhoo jeśli Twój miernik nie radzi sobie z pomiarem prądu to znaczy, że masz przepalony bezpiecznik. Możesz dokupić odpowiedni element za kilka groszy i go wymienić (bez lutowania). Bezpieczniki tego typu dostaniesz w praktycznie każdym sklepie z elementami elektronicznymi (poszukaj lokalnie, jeśli nie chcesz zamawiać z internetu).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.