TomekBartosz Napisano Maj 16, 2019 Udostępnij Napisano Maj 16, 2019 Hej wykonuje kurs FORBOT elektronika podstawy cześć 3 (prawa Ohma) wykonuje na plytce elektrycznej układ pokazany w pierwszym ćwiczeniu (bateria 9V, rezystor 10kOhm) chciałem zmierzyć natężenie (A) wgłd. podłączając wszystko jak w schemacie. I tutaj miernik pokazuje mi jakieś głupoty: Na zakresie 20mA pokazuje mi 1 (bez przecinków itp po prostu jeden) a wdłg kursu powinien pokazać 0,9mA na zakresie 2000mikro (jedno ustawienie wyżej) pokazuje mi 999/998 Wybaczcie może to glupie pytanie ale jestem totalnie zielony a chciałem sie nauczyć, pozdrawiam. Miernik mam dokładnie taki sam jak pokazany w kursach Dodam że zmierzyłem opor rezystora i zgadza sie wartość z tą opisaną kreskami (10kOhm) i bateria posiada 9,7V (dostarczona razem z zestawem do kursu) CZy muszę kupić nowy miernik czy może wykonuje jakiś błąd związany z pomiarem ?
Treker (Damian Szymański) Maj 16, 2019 Udostępnij Maj 16, 2019 @TomekBartosz witam na forum Pokaż zdjęcie swojego układu i zaznacz na nim jak i gdzie przykładasz miernik.
TomekBartosz Maj 16, 2019 Autor tematu Udostępnij Maj 16, 2019 Dzięki za szybką odp. zdjęcia wstawię wieczorem. pzdr.
TomekBartosz Maj 16, 2019 Autor tematu Udostępnij Maj 16, 2019 Okej jeden nie pokazuje może coś źle podłączałem ale wdłg. mnie i kursu wynik jest niepoprawny :( (rezystor 9,94kOhm , Bateria 9,7V wartości zmierzone) zdjęcie:
ethanak Maj 17, 2019 Udostępnij Maj 17, 2019 A co się stanie, jeśli czerwony kabelek (+) z baterii podłączysz tam gdzie powinien być podłączony (tzn. do dziurki oznaczonej "+")? Bo na razie jeden koniec rezystora wisi w powietrzu...
TomekBartosz Maj 17, 2019 Autor tematu Udostępnij Maj 17, 2019 (edytowany) Kabelek plus jest podpięty do minusowej szyny tak samo jak nożka rezystora ... Jeżeli ma to znaczenie mogę to zmienić Ale nie sądzę ... Edytowano Maj 17, 2019 przez TomekBartosz
Gieneq Maj 17, 2019 Udostępnij Maj 17, 2019 Może spróbuj połączyć multimetr tak jak na rysunkach z kursu. Jedną sondę przytknij do nóżki rezystora, drugą do rozizolowanej części kabelka baterii. Sondy miernika mogą słabo dotykać blaszek w płytce stykowej w sposób jaki jest na zdjęciu.
Treker (Damian Szymański) Maj 17, 2019 Udostępnij Maj 17, 2019 Pisałeś, że miernik wskazuje "1", a na Twoim zdjęciu jest 10,2 mA, więc opis problemu nie zgadza się ze zdjęciem. Która wersja jest "prawdziwsza"?
TomekBartosz Maj 17, 2019 Autor tematu Udostępnij Maj 17, 2019 Aktualnie takie jest wskazanie, moze wtedy coś źle podlaczylem, jednak to wskazanie jest krotnie za duże ?
Treker (Damian Szymański) Maj 17, 2019 Udostępnij Maj 17, 2019 No tak, coś jest podejrzane, a jakie wartości pokazuje Ci teraz na innych zakresach?
TomekBartosz Maj 17, 2019 Autor tematu Udostępnij Maj 17, 2019 200mikro = 1 . 2000mikro = 998 20mili = 15,6 (wiem że inna wartość jak poprzednio ...) 200mili = 54,9 Na multimetrze przestawiam zakresy w momencie kiedy NIE dokonuje pomiaru. Wartosc na zakresie 20m się zmieniła mimo tego że układ został taki sam i rezystor jest ten sam. Dodatkowo każdy zakres pokazuje jakieś wartości z tyłka. Dlatego obawiam popsuty multimetr. Dodam że volty i ohmy mierzy dobrze. Dzięki za odpowiedzi wszystkim
Electron Maj 18, 2019 Udostępnij Maj 18, 2019 Te mierniki w zestawach są najtańsze i najprostsze. Mój pierwszy tani miernik też był popsuty. Ceny porządnych mierników zaczynają się od 100zł w górę. Rezystancję można policzyć gdy znamy napięcie i prąd dzięki prawu Ohma
kayhoo Maj 18, 2019 Udostępnij Maj 18, 2019 Mój mierzy też wszystko oprócz pomiarów związanych z amperażem obawiam się że będziesz musiał kupić nowy miernik
Electron Maj 18, 2019 Udostępnij Maj 18, 2019 Dobry miernik to podstawowy przyrząd w warsztacie elektronika. Poradnik dotyczący wyboru miernika.
Treker (Damian Szymański) Maj 18, 2019 Udostępnij Maj 18, 2019 @TomekBartosz chyba faktycznie Twój miernik jest uszkodzony (i to dość specyficznie). Nie pamiętam, aby ktokolwiek miał jeszcze u nas taki problem z tym miernikiem. Zgłoś reklamację w Botlandzie (napisz na adres: [email protected]) na pewno pomogą i szybko go wymienią Proste mierniki są bardzo dobre na początek. Nie są przeładowane zbędnymi funkcjami i są proste w obsłudze. W ostateczności lepiej uszkodzić już taki miernik, niż coś sporo droższego. Ja cenię sobie ogólnie prostotę tego miernika i sam jeszcze często po niego sięgam. Zwyczajnie trafił się tutaj uszkodzony egzemplarz, nie zrzucałbym winy ogólnie na ten model multimetru. 1 godzinę temu, kayhoo napisał: Mój mierzy też wszystko oprócz pomiarów związanych z amperażem @kayhoo jeśli Twój miernik nie radzi sobie z pomiarem prądu to znaczy, że masz przepalony bezpiecznik. Możesz dokupić odpowiedni element za kilka groszy i go wymienić (bez lutowania). Bezpieczniki tego typu dostaniesz w praktycznie każdym sklepie z elementami elektronicznymi (poszukaj lokalnie, jeśli nie chcesz zamawiać z internetu).
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »