Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Twój T102 jest super 🙂 Jeszcze chwytaka mu brakuje. Ale mam dwa pytania:

-czy nie lepiej byłby położyć krótkofalówkę "na płasko"?

-dlaczego Twój robot nie radzi sobie z taką wysokością, jaka jest na filmiku ("Nie jadę! Za wysoko")? Przecież jest na gąsienicach, nie powinien się "zawiesić".

Bardzo pomysłowy projekt. Super.

Sterowanie ile może mieć "kanałów"? Rozumiesz o co mi chodzi, bo z tego co ja policzyłem to 12 bo masz 12 klawiszy w telefonie chyba ze można nie tylko za pomoca klawiszy generowac sygnał.

Czy mógłby pan zamieścić schemat i w jaki sposób jest to sterowanie zrobione? Jak można to zrobić na słuchawce?

Komentarz dodany przez: Sabre

Profesorek przestań wszystkim na Pan pisać! To jest forum, to jest moje ostatnie słowne ostrzeżenie dla ciebie. Jeśli jeszcze raz zobaczę "pan" w twoim poście dostaniesz 3 ostrzeżenie.

Zastanawia mnie jeden drobiazg -

Lcd " Swiat"

Lcd Chr(0)

Lcd "o"

To pierdoła, ale można to zapisać po prostu

Lcd " Swiat";Chr(0);"o"

czy nawet

Lcd spc(4);"Swiat";Chr(0);"o"

Ostatnio sporo dłubałem w lcd, dlatego zwróciłem uwagę😉 No chyba, że tak miało być 😉

Szacun i piwo za konstrukcję!

@Nawyk - efekt jest taki sam

@profesorek - Link do schematu Jest w pierwszym zdaniu!

@mario166 - tak jak wyżej, wszystko jest opisane w poprzedniej prezentacji bez sensu kopiować jeszcze raz to samo.

@KD93 - W poprzedniej wersji leżała na płasko, i narzekali że lepiej pionowo bo antena przystosowana do pionowej pracy. Jest pionowo narzekają że nie wjedzie pod łóżko 😉.

Co do wysokości czujnik ma regulowaną optykę, to jest już nieosiągalny pułap - grozi dachowaniem, urwaniem czegoś itp. A po to jest czujnik żeby chronić konstrukcję która pokazuje tylko możliwości sterowania. Dzięki czujnikowi mogę też nazywać projekt robotem zdalnie sterowanym - pomimo że ktoś nim kieruje, sam może anulować działanie jeżeli grozi to jego uszkodzeniem - w tym przypadku wjechaniem w przepaść (czujnik projektowany z myślą o jeździe na blacie stołu itp).

@mario166 - używając telefonu jako generatora 12 kanałów typu 1/0, używając generatora napisanego we Flashu znaków jest 16 (dodane ABCD)

Wyszła Ci dobra "aktualizacja" pierwszej wersji i az to dam ci piwko ;D.

Mógłbyś wtajemniczyć co to za czujnik sprzodu [ najlepiej pełna nazwa;) ] ? szukałem w tekście ale nic nieznalazłem 🙁

Czy dobrze rozumuję, że mógłbyś usunąć całkowicie krótkofalówki i sterować tylko przez bt? Rozumiem, że krótkofalówki są tylko po to, żeby zwiększyć zasięg, tak? I też jestem ciekawy co to za czujnik jest, jakie parametry i takie rzeczy.

Mam dwa szarpy i wciąż nie mogę znaleźć dla nich zastosowania. Bez sensu było by je używać do czegoś gdzie potrzeba tylko zera i jedynki i ewentualnie jednorazowej regulacji progu działania (optyczna). Baumer był tańszy a w zasadzie dostałem za darmo jako uszkodzony - wciągnęło go w maszynę i urwało kabel aż po same ścieżki - dlatego na zdjęciach ma ślady taśmy izolacyjnej 🙂.

Prawdę mówiąc robot ten jest efektem pracy "tego co mam pod ręką i się wala jak wiatr po gaciach w warsztacie". Ledy pochodzą z jakiejś rozwalonej lampki rowerowej, lcd bóg wie skąd, drobnice miałem, a serwa z poprzedniego projektu.

Pozdrawiam.

jak patrzyłem na dobrze znanym serwisie aukcyjnym to ten czujnik kosztuje ok. 80zł a dokładniej jego nazwa to BAUMER ELECTRIC FEDM08P1001/S35L.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...