Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Z tego co wiem z fizyki w szkole podstawowej, efekt cewki jest taki, że przeciwstawia się ona zmianom prądu. Im wyższa częstotliwość, tym bardziej te zmiany będą wygładzane. Dlatego w głośniku to się nie sprawdza — bo tam energia pochodzi ze zmian. Ale w silniku jest dokładnie odwrotnie, nie chcesz, żeby działał jak głośnik, chcesz żeby pracował równo. Dlatego wydaje się, że wyższa częstotliwość właśnie będzie lepsza.

Druga sprawa to to, że skoro i tak masz tam cewkę i kondensator, które to wszystko dość mocno wygładzają, to naprawdę małe znaczenie ma częstotliwość sygnału. Kolega wspomina płynność zmian i rzeczywiście, jak masz 50Hz PWM, to zmiana pojawi się po 1/50 sekundy, a jak masz 25kHz, to po 1/25000, ale to nie ma najmniejszego znaczenia przecież w przypadku mechanicznego silnika o sporej bezwładności — on i tak nie zareaguje z taką szybkością.

Ja tylko pytam... a o ile wiem to zasilenie cewki sygnałem prostokątnym o zbyt dużej częstotliwości może się skończyć smętnie.

Ale pozostaje moje stare pytanie: skoro wszyscy sterują silnikami PWM-em w okolicach pół kiloherca, skoro istnieją gotowe, przystosowane do tego układy/moduły - jaki sens ma podwyższanie tej częstotliwości?

4 minuty temu, ethanak napisał:

jaki sens ma podwyższanie tej częstotliwości?

Wyniesienie jej poza zakres słyszalny, głównie. Żeby ci potem nie piszczały żarówki, zasilacze, wentylatory, etc. A przynajmniej żeby piszczały w zakresie, którego nie słyszysz, żebyś mógł dostawać na głowę, ale nie wiedział od czego.

W miarę jak technika idzie do przodu i tanieją pewne rozwiązania, wyższe częstotliwości stają się bardziej dostępne i jak popatrzysz na nowsze sterowniki LED-ów i/lub silników, to wszystkie obsługują częstotliwości powyżej tych 22kHz.

Aj tam, aj tam, zaraz czytać. Wystarczyło  nie chodzić na wagary na fizyce i potem nie płakać, że jak ociec cielacka panu ucycielowi nie dadzom to sie nie dostane na  Informatykie i Zażomdzanie...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...