Skocz do zawartości

Pierwszy robot jeżdzący - jakie zasilanie silników DC

Pomocna odpowiedź

Kawal plytki😅 i o to chodzilo z tymi goldpinami...bardzo schludnie to wyjdzie..tak profesjonalnie😅 dodam jako ciekawostke ze piny dir/step drv nie toleruja podpiecia pod nie zasilania 12v +/-...😇...zakrecilem sie i dalem tak zasilanie...upalilo pin dir...😕 ale ku zdziwieniu pin ardu przezyl...😅 tak ze nie polecam...

Niestety kawał 🙂 Ale to moja pierwsza w życiu płytka, sterowniki silników czy kondensatory - wolałem dać sobie miejsce tak żeby nie utknąć potem na gęstości rozwiązania.

Co do schludności... pod spodem już tak ładnie nie jest 😄 Na koniec pokażę jak to tam wyszło.

• Lubię! 1

Co jest pod spodem niech zostanie tajemnicą 🙂

Najważniejsze widzę że zrobiłeś - ja do takich płytek zawsze dokręcam jakieś nóżki, odkręcić zawsze można a przynajmniej zanim to wsadzę w obudowę wiem że jakiegoś głupiego zwarcia nie zrobię.

No to teraz czekamy na pierwszy program.

• Lubię! 1

teraz na teefonie sznurka nie podam - ale znajdź na botlandzie np. złącza 2.54mm,. Ja to stosuję i polecam (chociaż być może są lepsze rozwiązania)

Dzisiaj zrobiłem próbę uruchomienia zasilania 12v (w tor wpięte są kondensatory oraz przetwornica DC/DC. Póki co nie podpięte zasilanie do esp).

Niestety: przy próbie wpięcia zasilacza ATX - ten od razu się wyłącza.

Nie wiem co robię ale ale ewidentnie coś jest nie tak. Myślę że może źle wlutowalem kondensatory ale nie mam pojęcia co tam można zrobić źle 😕

IMG_20211201_225056.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...