Skocz do zawartości

Przetwornica 12-230 V. Ogólne uwagi co do poprawności schematu

Pomocna odpowiedź

9 minut temu, _LM_ napisał:

Nie chodzi o całość tylko właśnie ten kawałek z otwartym kolektorem, zróbmy analizę obu przypadków: rysunek wcześniejszy - tranzystor zostanie otwarty kiedy oba wyjścia będą na wysokim poziomie, ściągnięcie do jednego lub dwóch da zatka tranzystor. 

Przypadek drugi: otworzy tranzystor tylko wtedy gdy jedno lub wyjścia będą "uwolnione" czyli na poziomie VCC, także to jest uproszczenie twoich kombinacji z siatką rezystorów 

jezeli chodzi o moje to ze schematu to jesli jeden dowolny comp bedzie mial high na wyjsciu to bjt zalaczony jest...i tak tez pokazuje falstad...co do rezystorow to ich tam przynajmniej czesciowo potrzebuje do zbicia napiecia bo mimo iz procek ma logike 5v to nie zaleca sie podawania wartosci powyzej 1v na pin fedbaku pradu (0.5v juz ma wylaczyc sterownik) 

poprawiona wersja wedlug twoich wskazowek... https://www.falstad.com/circuit/circuitjs.html?ctz=CQAgjCAMB0l3BWcMBMcUHYMGZIA4UA2ATmIxAUgpABZsKBTAWjDACgbIJs0RcbaxQn0gCIeADoBnMAmks5M+PGkpoGYni0oENLIRqEECDKuitCKNNgwmru7IrDKqKVZGnOXys0jDTINgAnEEwUPl4w2ho8KAovYNCMcJ1hKLAaASoEBJCwYnCMsQLQ-Dic+DYwDGKUsvzwx0LkeChoPUhcbxckACUGKQBLKQAXAEMAOwBjBjYAdySUhDTkiKpAhZ4qLcW10Pm9lC1S2KPTg-TMwWEi8ESaIXArh+F+OK8N8BLM09WfqAufxi12isUCAHNdv8oggjnFAr0voUrg0QHh1nFOMhoHgkBiYAgDtg8AJiQIojtAiEyXwSSC3lRZJUFi9QRRvsCqUi+IRYqj-lQCHADiS+VcyDcrihEmAjttYeA5WzGcyQbdWeiAXklZrZbq4VReZVqmIlXrFZqmtQPutoDwwOjusp6P0hqNJjMOFxwM5ySgBBLQv7qJIZIoFJ5vAFoIQSMRDC89DhkjRow8dNgwAZjCRLJA3EplKF3JGnR4pGo-AEDoGrAGMJKsgdWKI2aw6QLmw6BP89VROyzHrru2j1l26frNZrPrXg7XVlyW6TeEvlS1hXlfXtA5SQEbhQt5+Ed7xPqudqu0OdN62rz7W7cVcLEavbu2xFcMViYIQMHhSABgGAfCbSEgsl5YrKBihFi0ohKytx-h+WTrgcSFPAIooYXcCxYf8gYDiABHAquhGsm8rKcK4NYNrQcBEbROzSlm4QGIyJQ4DcJThAAJgwABmYwAK4ADYjEwIkMDx4AgTAXBVJYe6wcGnFBuSIB8YJoniZJ0kQPisDsCEbHciYXHhK4G5Ka4wZmWpcRGgcdl1hQtGop8dn8o8b5odg5kgKpLkeRysS8rEhFhWyqmdoiUSWgq06YtksnQISUi7JqlwoVQgkiVIswLIQZRUXuyx0WO0lGMIJUYK2JWFAAcjQGR4Gw0laP29F4Dw5WhOATUtWwIwBX5ex4FmeyMqBNTjSgGTYNgxD5CY5A-jURDwIQYCZkYkB+PRmnCWJiSqTs0X0U+ny1T29HnWOCx3WiPX1SKE0LcI43VZyvlfbEn3Kq9v1osChH-W8-1BYD9mBcGXKnbw-0lYajpcpR9FFeFF1omgXIdb1BFY0KgTEnwSAAGL6fC6ggCwIAAGoAPZiWM4KzCT20gBT7yMkgtOM8zrNsEAA

19 minut temu, _LM_ napisał:

W czym problem dołożyć układ optoizolacji

nie chce sobie komplikowac ukladu...i tak juz czaruje z tymi kompami...

20 minut temu, _LM_ napisał:

ten IFB działa 0/1?

to jest chyba pin analogowy i mierzy napiecie, choc reki uciac sobie nie dam

(edytowany)

@_LM_ to jednak jest chyba pin I/O (w procku)...na wejściu sterownika jest lm358 i jeden wzmacniacz ma wyłączyć mikrokontroler a drugi jest podlaczony do obu pinów driverów SD (shutdown)

Edytowano przez farmaceuta
  • 4 miesiące później...

Fajnie, że udało się w końcu ją uruchomić. Napisz coś o jej działaniu.

Czy działa stabilnie, czy się grzeje, czy sprawdzałeś działanie zabezpieczeń? Tyle żeśmy się nadyskutowali, to ciekaw jestem efektów.

• Lubię! 2
2 godziny temu, jand napisał:

Czy działa stabilnie, czy się grzeje

Jak na razie sprawdzałem tylko max z żarówką 70watt, tak na palec to radiatory znikomo ciepłe się robią...

Pobór w stanie jałowym trochę duży...~1.25A przy około 12v, 

Zabezpieczenia...hmm, największa bolączka 😢 niestety coś tam poszło nie tak z tymi komparatorami i się chyba wzbudza, po wykryciu niskiego napięcia włącza buzzer, ale po podniesieniu napięcia już go nie wyłącza mimo że napięcie przekracza próg i histerezę, jeszcze takie cuda że jak zbliżę palec do układu to zaczyna dzwonić, oscylować...tu to jeszcze nie natragedi bo sterownik ma zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem Aku...mierzy napięcie ze sprzężenia (230v) i jak spadnie za nisko to się wyłącza, tylko że to trochę do d*** bo przy napięciu około 9-10v czyli jak Aku już jest całkiem padnięte...gorzej z prądem, teraz mam bocznik 5 mohm, a spadek około 0.5v powoduje wyłączenie więc przy jakimś zwarciu lub coś to raczej mosfety umrą zanim sterownik je wyłączy...

No to jeszcze trochę pracy przed Tobą.

3 godziny temu, farmaceuta napisał:

Pobór w stanie jałowym trochę duży.

Czy w programie masz krótkie przerwy (deadtime), gdy tranzystory w obu gałęziach mostka są wyłączone?

jak zbliżę palec do układu to zaczyna dzwonić,

Takie rzeczy to trudno diagnozować na odległość.

raczej mosfety umrą zanim sterownik je wyłączy...

Czemu nie zastosujesz większego bocznika?

• Lubię! 1
(edytowany)
19 minut temu, jand napisał:

No to jeszcze trochę pracy przed Tobą.

Czy w programie masz krótkie przerwy (deadtime), gdy tranzystory w obu gałęziach mostka są wyłączone

To jest oryginalny procek zaprojektowany do pracy jako inverter, z tego co pamiętam deadtime jest regulowany kilkustopniowo, teraz mam chyba najkrótszy czas czyli 300ns...mogę zwiększyć jak to coś zmieni? Max to 1.5us

19 minut temu, jand napisał:

Czemu nie zastosujesz większego bocznika?

Z podstawowego problemu, czyli zwiększone straty i grzanie...to drugie bardziej mnie odstrasza...

Edytowano przez farmaceuta

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...