Skocz do zawartości

Gdzie opłaca się zamawiać PCB?

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, H1M4W4R1 napisał:

Małe to jest 0201 😄 Wszystko powyżej 0805 (włącznie) da się lutować bez ćwiczenia (o ile nie masz Parkinsona), 0603 wymaga trochę poćwiczenia na czymś większym, by sobie wyrobić metodologię (co osoba to inne sposoby). A niżej? Dobra lupa, lutownica i dobry grot no i się polutuje 😉 I lutuj zakrzywionym - na początek jest znacznie prościej (o ile możesz nim podejść do padów).

Potwierdzam, 0201 jest już pewnym wyzwaniem, raz wskoczy bez problemu na miejsce, a raz 5 minut trzeba powalczyć. Przynajmniej ja tak mam, a to wszystko przez brak większego rozmiaru w aukcjach sprzedającego na pomarańczowym portalu. Pomyślałem sobie podczas zakupów, że przecież aż tak małe to być nie może, no i się zaskoczyłem jak już przyszło. Bez lupy faktycznie ciężko znaleźć jak wypadnie, a lutujesz na czuja, bo i tak nic nie widać. 

• Lubię! 1
  • 2 miesiące później...
(edytowany)

Ma ktoś doświadczenie z zamawianiem płytek, w promocji, typu do 100 x 100 mm, gdzie będą faktycznie dwie niezależne funkcjonalnie płytki na jednym laminacie. Czepiają się? 😄

Edytowano przez matsobdev

Jeśli zrobisz w prostokącie 100x100, nikt się nie powinien się czepiać, ile różnych układów tam masz. Zresztą komu chciałoby się to sprawdzać...

2 godziny temu, matsobdev napisał:

Ma ktoś doświadczenie z zamawianiem płytek, w promocji, typu do 100 x 100 mm, gdzie będą faktycznie dwie niezależne funkcjonalnie płytki na jednym laminacie. Czepiają się? 😄

Dość często się czepiają, ale połącz płytki sobie "dummy" ścieżkami i masz po problemie 😉 

2 godziny temu, matsobdev napisał:

Na jakichś filmach widać, jak poprawiają, edytują (jakieś ścieżki co im się nie podobają, bo nie zrobią np.), przenoszą itd.

I tak robią, ale zwykle najpierw pytają autora. Ostatnio wysłałem projekt, który był zrobiony pod metodę produkcji na frezarce (wiercenie wykonuję przed slotami, więc najpierw robię nawiert, a potem frez zaczyna od nawiertu wycinać slot). Oczywiście w przypadku zamawianych robią to za jednym zamachem, więc zapytali której wersji otworu użyć. Zwykle się to kończy po jednej wiadomości 😉 

7 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Dość często się czepiają, ale połącz płytki sobie "dummy" ścieżkami i masz po problemie 😉 

Tak myślałem, Płytki nośne pod dwa Pico, więc UART i po sprawie, choć jedna wszystkie piny będzie mieć zajęte, hmmm, ale jeszcze są pady na plecach, SWD.

A inne pytanie. Otwory wycinają? Np., żeby zlicować Pico z tą nośną płytką - wielka dziura pośrodku.

(edytowany)
12 minut temu, matsobdev napisał:

A inne pytanie. Otwory wycinają? Np., żeby zlicować Pico z tą nośną płytką - wielka dziura pośrodku.

Otwory nazywają się "slots" 😉 I w większości tak. Czasem jak jest od cholery cięcia to lubią się przyczepić, ale to raczej musiałbyś ciąć z 90% płytki. Ogólnie otwory na śruby są często wycinane jako sloty. (jeżeli są zrobione jako outline, a nie jako otwór)

Edytowano przez H1M4W4R1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...