Skocz do zawartości

Drukarka 3D 1kPLN w 2024 roku

zloty_2000

Pomocna odpowiedź

Planowany zakup (okolice połowy marca, jednak jeśli pokaże się okazja będzie wcześniej) drukarki 3d dla nastolatka. W cenie około 1kPLN szukam czegoś w miarę bezproblemowego w wersji sklepowej (jak będzie później chciał sobie ulepszać to ok, oczekuję jednak czegoś z czym nie trzeba walczyć od odbioru ze sklepu).

W moich typach (pojęcie słabe mam raczej, parę liźnięć tematu i fizycznego kontaktu):
-Creality Ender 3 V3 SE
- Anycubic Kobra 2
- Artillery Sidewinder X3 Pro
- Creality Ender 3 V3 KE (jeśli trafi się promocja i okolice 1kPLN będzie cena)

A może coś innego?
Zakładam, że jeśli naprawdę będzie warto mogę wydać 15-20% ale by to nie było na zasadzie, jak dołożysz kolejne 200PLN to będzie.... bo w ten sposób okaże się iż budżet będzie rozdęty do 150-200% startowego.

@zloty_2000 witam na forum 🙂 Oczywiście w tym budżecie da się teraz kupić drukarkę 3D, ale raczej nie licz na to:

Dnia 27.01.2024 o 19:33, zloty_2000 napisał:

oczekuję jednak czegoś z czym nie trzeba walczyć od odbioru ze sklepu

Drukarki 3D w tej cenie nie są urządzeniami, które się uruchamia "i już". Zresztą z droższymi drukarkami też bywają problemy. To nie są jeszcze urządzenia w 100% plug&play jak toster, czy mikrofalówka. Nieodzowną częścią zabawy z drukiem 3D jest porządna obsługa drukarki 3D na poziomie hobbystycznego serwisanta 😉 Piszę to, abyś się nie zawiódł po zakupie. Niektóre osoby mają zbyt wygórowane oczekiwania względem tej technologii, warto wiedzieć, że nie jest aż tak różowo. Jest dużo lepiej niż 3-4 lata temu, ale nadal nie są to urządzenia całkowicie bezobsługowe.

PS dopisałem w tytule, że chodzi o 2024, bo za rok lub dwa ten temat będzie pewnie nieaktualny.

• Lubię! 1

3 godziny temu, Treker napisał:

@zloty_2000 witam na forum 🙂 Oczywiście w tym budżecie da się teraz kupić drukarkę 3D, ale raczej nie licz na to:

Drukarki 3D w tej cenie nie są urządzeniami, które się uruchamia "i już". Zresztą z droższymi drukarkami też bywają problemy. To nie są jeszcze urządzenia w 100% plug&play jak toster, czy mikrofalówka. Nieodzowną częścią zabawy z drukiem 3D jest porządna obsługa drukarki 3D na poziomie hobbystycznego serwisanta 😉 Piszę to, abyś się nie zawiódł po zakupie. Niektóre osoby mają zbyt wygórowane oczekiwania względem tej technologii, warto wiedzieć, że nie jest aż tak różowo. Jest dużo lepiej niż 3-4 lata temu, ale nadal nie są to urządzenia całkowicie bezobsługowe.

PS dopisałem w tytule, że chodzi o 2024, bo za rok lub dwa ten temat będzie pewnie nieaktualny.

Dziękuję Ci za info. Widzę, że trochę źle napisałem co i jak. Zdaję sobie sprawę, że drukarki 3d to nie wspomniany przez Ciebie toster czy też inny sprzęt bezobsługowy. Co nie co styczności miałem z tymi technologiami i trochę "rzeźby" trzeba. 
Bardziej chodzi mi o opcję by nie  walczyć ze sprzętem przez 3/4 czasu a 1/4 zastanawiać się czy coś wydrukuje ;). 

Wstępnie rozeznaję się w temacie i powoli mi się krystalizuje (dziś wpadłem do centrum druku 3d w mojej okolicy) że raczej pójdzie to w kierunku Endera 3 V3 KE (ma poprawione prowadzenie, ekstruder) albo Kobry 2 Neo (może Pro jak będzie dobra oferta) tyle, że o nich muszę się więcej dowiedzieć a na tę chwilę po wizycie o jakiej wspominałem człowiek pokazał mi na obu modelach Endera czym się różnią i na co zwrócić uwagę.

Nadal jednak mam nadzieję, że odezwie się również  ktoś bardziej "oblatany" w temacie i może jeszcze coś podpowie.

• Lubię! 1

(edytowany)
25 minut temu, zloty_2000 napisał:

Bardziej chodzi mi o opcję by nie  walczyć ze sprzętem przez 3/4 czasu a 1/4 zastanawiać się czy coś wydrukuje ;). 

https://eu.store.bambulab.com/en-pl/products/a1-mini?variant=47476130120028

Trochę powyżej budżetu, ale powinno działać przez większość czasu (inna drukarka od Bambu [X1C] jeszcze mnie nie zawiodła). Bambu to drukarki najbliżej plug&play.

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dnia 29.01.2024 o 19:15, H1M4W4R1 napisał:

https://eu.store.bambulab.com/en-pl/products/a1-mini?variant=47476130120028

Trochę powyżej budżetu, ale powinno działać przez większość czasu (inna drukarka od Bambu [X1C] jeszcze mnie nie zawiodła). Bambu to drukarki najbliżej plug&play.

Myślałem o mini jednak cena do wielkości pola roboczego trochę mnie hamuje. 

14 minut temu, Misiek_86 napisał:

@H1M4W4R1Bambu Lab A1 mini  fajna drukarka, lecz najważniejsze pytanie co chce drukować, jakie pole robocze. 

W sumie to będzie dla nastolatka sprzęt,gdzie chce się pobawić w samodzielne projektowanie i wydruki jakichś swoich pomysłów. Ja ze swojej strony widzę opcję druku dla siebie masek Bathinova plus przesłon do mikroskopu i może paru drobiazgów oraz ewentualne "doróbki" co niektórych plastików jak padną.

Na tę chwilę po przekopaniu się przez masę tekstów widzę, że Creality Ender 3 V3 KE jest w miarę złotym środkiem. 

Muszę jeszcze poszukać/poczytać o Anycubic Kobra 2 Pro - jako drugiej opcji do wyboru oraz porównania ich pod względem budowy itd (co jest lepsze w której i na co najbardziej zwrócić uwagę).

1 godzinę temu, zloty_2000 napisał:

Myślałem o mini jednak cena do wielkości pola roboczego trochę mnie hamuje. 

Za to stosunek jakości i prędkości do ceny powinien cię już napędzać. Osobiście przez lata używałem drukarki 180x180x180 i może z 3 razy zabrakło mi tego pola. Za to wielokrotnie byłem szczęśliwy, że nie męczę się w enderami. Oczywiście potrzeby są różne, może ty akurat wykorzystasz większe pole. Boje się jednak, że możesz popełnić klasyczny błąd początkującego, który wybiera cyferkami, i nierealnymi wyobrażeniami "co on to sobie nie wydrukuje".

• Lubię! 1

Używam kobry 2 neo i wszystkim ją polecam. Nie psuje się, ma takie fajne bajery jak autoleveling (nie zna życia kto nie poziomował drukarki ręcznie), szybka. Wcześniej miałem endera 3 i nie chcę wracać do tamtego okresu.

• Lubię! 2

14 godzin temu, etet100 napisał:

Za to stosunek jakości i prędkości do ceny powinien cię już napędzać. Osobiście przez lata używałem drukarki 180x180x180 i może z 3 razy zabrakło mi tego pola. Za to wielokrotnie byłem szczęśliwy, że nie męczę się w enderami. Oczywiście potrzeby są różne, może ty akurat wykorzystasz większe pole. Boje się jednak, że możesz popełnić klasyczny błąd początkującego, który wybiera cyferkami, i nierealnymi wyobrażeniami "co on to sobie nie wydrukuje".

Nie patrzę tylko na cyferki. 200-220 to dla mnie optymalna wielkość pracy, większej nie potrzebuję do wydruku paru gadżetów do moich teleskopów i zdaję sobie sprawę, że 2 metrowy pomnik to raczej się nie wydrukuje (choć jak się ktoś uprze...)
Z mojego punktu widzenia wydaje mi się, że realnie patrzę na zestawienie co potrzebuję/chcę do tego co mogę uzyskać. Co do męki z enderami - chyba zależy ile i czy na nich pracowałeś. Brat ma chyba V2 kupioną z 2 lata temu i po wypoziomowaniu i odpowiednim ustawieniu drukuje bez problemów.

Prędkość druku to dla mnie któraś tam z kolei rzecz - w czołówce jest by po dobrym ustawieniu drukowało, dało się to logicznie ogarnąć, nie było jakichś elementów napędu które powodują większe problemy niż inny rodzaj a samo "grzebanie" to wg mnie będzie plus bo drukarka jest dla Syna (13 latek) i chciałbym by możliwe było lekkie dłubanie by nauczył się dlaczego i jak to działa co w efekcie da mu jakieś pojęcie o technice używanej w druku 3d a nie będzie to tylko na zasadzie jak włączenie TV - pstryk i działa, ale jak i dlaczego to już nie wiem..

2 godziny temu, AntekBezak napisał:

Używam kobry 2 neo i wszystkim ją polecam. Nie psuje się, ma takie fajne bajery jak autoleveling (nie zna życia kto nie poziomował drukarki ręcznie), szybka. Wcześniej miałem endera 3 i nie chcę wracać do tamtego okresu.

Jeśli Kobra - to bym szedł w wersję 2 Pro. Możesz rozwinąć dlaczego Ender 3 to nie?

44 minuty temu, ethanak napisał:

Tyle że autoleveling nic nie poziomuje, a po prostu umożliwia drukowanie na krzywym stole.

Z czytanek internetowych jak rozumiem,  to najpierw składając "w kupę"drukarkę poziomuje się ją w miarę porządnie a późniejszy autoleveling niweluje albo nasze błędy albo falujący stół - więc wg tego co sobie wyobrażam najistotniejsze jest prawidłowe i dokładne złożenie drukarki co powinno dać mniej problemów. A może się mylę?

5 godzin temu, zloty_2000 napisał:

wg tego co sobie wyobrażam najistotniejsze jest prawidłowe i dokładne złożenie drukarki co powinno dać mniej problemów. A może się mylę?

Z tym się w pełni zgadzam

5 godzin temu, zloty_2000 napisał:

Możesz rozwinąć dlaczego Ender 3 to nie?

• Trzeba samemu levelować, co jest męczące.
  • Powolny jak na dzisiejsze standardy.
  • Strasznie się psuł (przynajmniej w moim przypadku)
  • Lubię! 1

Jeśli za każdym razem musisz poziomować, to masz coś spaprane. Ja w Anetce co najwyżej synchronizuję obie osie Z (do tego wystarczy strzałeczka nad sprzęgłem), a sprężyn od stołu to chyba od roku nie ruszałem...

A Ender jest chyba bardziej zaawansowaną konstrukcją niż A8.

Ja mam Endera pierwszą wersję od 4 lat? Sporo filamentu przewaliłem.
Rzeczy które musiałem zrobić:
- wydrukowałem sobie części do ekstrudera
- tutaj uwaga - wsadziłem zapinkę do złączki pneumatycznej, nie wymieniałem nawet łącznika
- zmieniłem sprężyny od stołu
- zmieniłem nakładkę na szkło + dimafix

Oprócz naprawy stołu, który wyłamała mi żona kładąc na stole drukarki wszystko co tam jej akurat pasowało nie miałem żadnej poważniejszej usterki.

Nie mam problemów z ciągłą potrzebą poziomowania, nie zapycha mi się dysza, nie odklejają mi się wydruki, jest naprawdę ok.

@BananWszyscy Ja też zmieniłem nakładkę na szkło i używałem kleju. A z tą żoną to straszne 😰 współczuję.  Mi w domu udało się roztoczyć wokół mojej drukarki i komputera aurę świętości, więc chyba jestem bezpieczny.

• Lubię! 1

U mnie odwrotnie przejście ze szkła na PEI, wydruki trzymają się dobrze, łatwo odchodzą 😉. Przy szkle czasem trzeba było po ostygnięciu dawać do zamrażarki by odszedł wydruk 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.