Skocz do zawartości

RoboticArena 2010

Treker

Pomocna odpowiedź

KD93 ja bym nie nazywał tej laski robotem. Była to porostu laska z doczepionymi Mindstormami i wydająca dźwięk z robotyką niewiele miała wspólnego. Nie rozumiem dlaczego jury wybrało ją do finału.

Co do całej organizacji to według mnie strefa serwisowa powinna być pilnowana od przybycia pierwszych zawodników biorąc pod uwagę ze budynek jest ogólnie dostępny i wejść może każdy. Ja przyjechałem koło 8:30 nie będąc zawodnikiem wszedłem na strefę koło 9 jeden z organizatorów siedział na początku strefy nawet się nie zainteresował cy jestem zawodnikiem dopiero koło 9:20 wyprosili mnie jak rozwieszali karteczki że wejście tylko dla zawodników. Co do trasy do LF to ta podniesiona płyta na finałach była przykra, spróbujcie następnym razem je jakoś połączyć.

Z tego co czytałem to nie rozumiem podejścia organizatorów. Jak ja byłem prezesem koła organizującego zawody w Łodzi to dla mnie było najważniejsze żeby zawodnicy byli zadowoleni i przyjechali w następnym roku, więc nie rozumiem podejścia w stylu "jak wam się nie podoba to nie startujcie" jak tak będziecie podchodzić to w końcu z największych staniecie się najmniejszymi.

Witam!

Trasa była nienajlepsza. Z poprzedniej też nie byliśmy zadowoleni, dlatego postanowiliśmy ją wykonać trochę inaczej. Cały czas eksperymentujemy. Kątowniki bądź płaskowniki od góry, mogłyby spowodować ewentualne zatrzymanie robota, dlatego nie chcieliśmy ich łapać, a łączenie na kołki ma tą wadę, że nie powtórzy się każdej dziury w tym samym miejscu i usztywnienie w ten sposób spowoduje powstanie progu. Jeśli już był jakiś próg, krawędź to zawsze w dół, tak żeby robot zjechał. Następnym razem trasa będzie lepsza 🙂

Zawrócenie robota nie było chyba jednak spowodowane krawędzią, bo inne też tam jeździły i nie było tego problemu. Ale jeśli chodzi o trasę, to macie rację.

W regulaminie była informacja jaka jest izolka. Zapis do 2 cm nie jest precyzyjny, ale chroni nas od tego, że w sklepie nie ma dobrych 19-tek, bo te co były to strasznie się błyszczały. Na to wpływu też nie mamy. Tak samo jak płyty, które przyjechały od stolarza. Założe się, że jakby była 19-tka to znaleźli by się tacy, co by im to nie pasowało, bo się zbyt błyszczy. No jeszcze się taki nie urodził...

Co do przepraszania, to wydaje mi się, że by wypadało. Jak przez przypadek kogoś trącę to przepraszam, mimo że trzyma rękę na wierzchu. No ale jak chłopaki zostawili butelkę po Coli i woreczki ze śmieciami na swoim miejscu, a kosz 5 metrów dalej to się nie dziwię...

Co do stołów, to racja. Będzie to poprawione - ograniczniki na stołach.

Nie chodziło mi o konstrukcję, a raczej o soft i sensorykę.

Fotka jest z toru, który nie był używany (!), chociaż w sumie raz jeden robot ślizgający się na czujnikach (!!) go przejechał.

Jedno jest pewne. Z LF się podciągniemy, ale również prosimy o wyrozumiałość. Tą imprezę organizują studenci. Sami wiecie jak to jest 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Zawrócenie robota nie było chyba jednak spowodowane krawędzią, bo inne też tam jeździły i nie było tego problemu.

Organizator wie lepiej od konstruktora 🙂

My daliśmy firmie stolarskiej do zrobienia płyty i otwory, można je połączyć zawsze tak samo bez garbów robią się zato szczeliny ale załatwia się to białą izolką i po sprawie jest równo bez przerw

a łączenie na kołki ma tą wadę, że nie powtórzy się każdej dziury w tym samym miejscu i usztywnienie w ten sposób spowoduje powstanie progu

Witam,

tutaj zgodzić się nie mogę, na Trójmiejskim Turnieju Robotów zdecydowaliśmy się na łączenie płyt za pomocą aluminiowych kołków i jak zapewne uczestnicy tego turnieju pamiętają, żadnych uskoków nie było:P

Na temat organizacji nie będę się wypowiadał, bo sam jestem organizatorem, zawsze może być lepiej i tyle 😉 zawsze są jakieś niedociągnięcia niestety:/ Jedyne co strasznie mnie przeraziło to zmiana harmonogramu, o której nic nie wiedzieliśmy:/ Eliminacje sumo zostały zakończone o 14.00 zamiast 14.30.

Tym razem wybraliśmy się na zawody tylko z jednym robotem startującym w kategorii sumo, nasz robocik stawał się z przejazdu na przejazd coraz lżejszy:) Przez zmianę harmonogramu, nie udało nam się go sensownie zaprogramować. Na zawodach wymienialiśmy mostki h na mosfetach na przekaźniki. Brak możliwości zmiany prędkości w połączeniu z ogromnym momentem jaki posiadamy zakończył się pocięciem mojego palca przy łapaniu oraz całkowitą stratą ogumienia przy próbach "walki" z innymi robotami.

Atmosfera na zawodach, jak zwykle bardzo miła, poza tekstami do sędziów pewnej pięknej niewiasty, która za wszelką cenę chciała zablokować nam udział w eliminacjach, które i tak okazały się dla nas porażką, ale przynajmniej wiemy, że po znalezieniu sposobu sterowania tymi silnikami nasz NooB nie będzie wcale taki zły. Mam nadzieję, że w Wiedniu uda nam się pokazać co potrafi 😉

Zna ktoś z Was może czasy finałowych przejazdów w ftl?

I prośba, jeśli ktoś posiada nagrany przejazd finałowy Inferno to niech wrzuci (w nagrodę otrzyma ode mnie nowego pendrive'a 1GB - do odebrania na jakichkolwiek przyszłych zawodach) 🙂

Na moim minisumo po każdej walce zostawały fragmenty ringu więc nawierzchnia nie była zbyt dobra ( z tego co wiem - folia ) więc z czasem mogą się pojawić prześwity,a jeżeli pod czarną folią jest jaśniejsza to jest to raczej niedopuszczalne, a dodatkowo jeżeli będą głębsze rysy to łatwiej będzie podwadzić kawałek np. ostrym pługiem i zniszczyć nawierzchię tylko wtedy po czyjej stronie będzie wina?

Na moim minisumo po każdej walce zostawały fragmenty ringu więc nawierzchnia nie była zbyt dobra ( z tego co wiem - folia ) więc z czasem mogą się pojawić prześwity,a jeżeli pod czarną folią jest jaśniejsza to jest to raczej niedopuszczalne, a dodatkowo jeżeli będą głębsze rysy to łatwiej będzie podwadzić kawałek np. ostrym pługiem i zniszczyć nawierzchię tylko wtedy po czyjej stronie będzie wina?

no właśnie :/ Szkoda, że nie ma niezniszczalnych ringów 😋

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.