Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

@H1M4W4R1

Kolego wróć do tego co pokazywałeś w pierwszym czy tam drugim poście, sprawdź czy ten program jest wgrywany i czy daje się pierwotny hex wgrać. Jeśli tak to połączenia masz ok. Nie trzeba kombinować z kablami i sterownikami, to wygląda na to że masz skasowany bootloader w swoim układzie. Zrób wpierw próbę o której tutaj piszę 

https://forbot.pl/forum/topic/25265-sterowanie-ogonem-w-turbinie-wiatrowej/?do=findComment&comment=215348

Czyli co to oznacza? Trzeba nowego bootloadera? Jak to zrobić?

Czytałem że bez drugiego urządzenia się nie uda więc pozostaje mi nowy kupić? Kupować oryginalnego za ponad 100 czy za 30 zł też będzie ok? 🙂

Czy jak dostanę nowego to ktoś napisał by mi program ? Żeby znów czegoś lewego nie wgrać i jej zablokować. Czy na takie cuda nie ma co liczyć? 

(edytowany)

Spójrz jeszcze na przekaźniki, te twoje nie mają chyyyba optoizolacji (czarna kostka z 4 nóżkami, np. pc817)

https://sklep.msalamon.pl/produkt/modul-przekaznikow-2-kanaly-12v/

W tym masz bodaj odrębne zasilanie optoizolatorów (5v można wziąć z arduino) i cewek przekaźnika (12V z aku), wspólne kiedy założona jest zworka jd-vcc. Mam takie z opto i zworką, tylko pojedyncze (na 5V). Zawsze to jakieś dodatkowe zabezpieczenie dla ardunio. Bezpiecznik przy aku też bym jakiś dał.

Poza tym, jakie masz realne napięcie na tym aku "12V"? W agm-ach może być np. ~14V do nawet ~15V max. Cewki przekaźnika też mają swoją tolerancję napięcia, w której działają poprawnie (bez uszkodzenia), a ty podłączasz bezpośrednio pod akumulator.

Edytowano przez orb777
1 godzinę temu, galik19871987 napisał:

Kupować oryginalnego za ponad 100 czy za 30 zł też będzie ok? 🙂

Powtarzam...klony są fajne, to czy dasz 50zl czy 20 to to jest to samo, więc aby najtaniej... 

1 godzinę temu, galik19871987 napisał:

Czy jak dostanę nowego to ktoś napisał by mi program ? Żeby znów czegoś lewego nie wgrać i jej zablokować. Czy na takie cuda nie ma co liczyć? 

Coś się nabazgra...z tym że tam jakaś histereza będzie potrzebna (tak mi się wydaje że bez niej będzie szaleć ta turbina) to ktoś pomoże bo ja nie mam łba do takich wynalazków 😁

(edytowany)

Tak wygląda ten przekaznik

IMG_20250531_110251287.jpg

A AKo ma 12.81 v

Ogólnie wszystkie podzespoły chyba są sprawne tylko coś z tym napięciem z D7 i D6 jest nie tam. Miernik pokazuje jakieś skoki między 0.01-0.20 na tych pinach. Nie wiem czy to normalne. Pewnie tak program mi zrobił albo coś. Bo jak je podpinam to siłowniki odrazu działają ale manualnie że muszę wpinać albo wyjmować to tak działają

Edytowano przez galik19871987

Przekaźnik jest bez optoizolacji, ale raczej nie jest tu specjalnie potrzebna (i tak musiałbyś mieć wspólną masę, a w tym przypadku optoizolacja tyle pomoże co paciorek do Świętego Elektrycego).

Histereza jest po to, żeby układ nie wariował przy obrotach bliskich progu. Np. dla 200 rpm układ włącza się przy 210 rpm, a wyłącza przy 190 (czy jakoś tak).

(edytowany)

Ale to się chyba jakoś w programie wpisuje. Czy trzeba coś dokupić? 

Ogólnie tolerancji może być większa niż 10 w górę albo dół. Nawet 50 w górę i dół bym powiedział 🙂

Ustawione np 200 rmp to faktycznie 10 w górę żeby się przy takim  załączał siłownik i mi  zwijał ogon a do wyłaczenia czyli wyprostowania ogona 150 żeby znów mogł pracować normalnie. Nie wiem czy dobrze rozumuje. Nie wiem czy takie widełki trzeba dla każdych parametrów wpisywać osobno bo jak zjadę potencjometrem np do 100 to też żeby były takie same widełki.

A można jakiś wyświetlacz dokupić do potencjometru albo gotowy taki?

Edytowano przez galik19871987
(edytowany)
2 godziny temu, galik19871987 napisał:

🙂

A można jakiś wyświetlacz dokupić do potencjometru albo gotowy taki?

Można wszystko co się chce 😉 z tą histerezą chodzi mi o to że wiatr raczej nie jest jednostajny, a często lub bardzo często zmienia prędkość, i trzeba to tak napisać żeby to uwzględnić, żeby turbina nie chciała co chwilę zmieniać kierunku, bo więcej prądu zużyjesz na kręcenie się niż wyprodukujesz 😭

Edytowano przez farmaceuta
26 minut temu, farmaceuta napisał:

Można wszystko co się chce 😉 z tą histerezą chodzi mi o to że wiatr raczej nie jest jednostajny, a często lub bardzo często zmienia prędkość, i trzeba to tak napisać żeby to uwzględnić, żeby turbina nie chciała co chwilę zmieniać kierunku, bo więcej prądu zużyjesz na kręcenie się niż wyprodukujesz 😭

Nic użytecznego tak czy inaczej nie wyprodukuje. Ot dla zabawy i tyle.

Dlaczego tak twierdzisz? To ma być zabezpieczenie przed silnym wiatrem.Bo nie potrzebuje dużo energii.  Mam wolnoobrotową turbinke i mi wystarczy 100 rmp i już baterie bedą się ładnie ładowały. Na moje potrzeby na działce starczy z nadwyżką 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...